<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Júniusban több mint egymillió diák tért vissza az iskolákba Angliában, de csak néhány tucat tanulónál diagnosztizálták a koronavírust. Kórházba egyikőjük sem került.

Az angol oktatási intézményekben csak elvétve fordultak elő koronavírus-fertőzések és járványkitörések júniusi újranyitásuk után.

Középiskolások vizsga után a Kingsdale Foundation tanintézményben Londonban 2020. augusztus 20-án. EPA/ANDY RAINKözépiskolások vizsga után a Kingsdale Foundation tanintézményben Londonban 2020. augusztus 20-án. EPA/ANDY RAIN

Alig volt fertőzött az iskolákban

A Public Health England állami egészségügyi intézet tanulmánya szerint, amelyet a Guardian idézett, mindössze 67 egyéni és négy „társas” esetet (egyszerre több, egymással összefüggő esetet), valamint 30 kitörést regisztráltak ebben a hónapban, miközben több mint egymillió gyerek tért vissza az iskolapadokba. (Járványkitörésről akkor van szó, ha több, egymással összefüggő eset van, és 14 napon belül újabb eseteket regisztráltak.)

A 67 egyéni fertőzött között 30 diák, 37 pedig az iskola dolgozója volt. A járványkitörések pedig 121 embert érintettek, 30 gyermeket és 91 dolgozót.

A felmérés szerint

egyetlen gyermek sem szorult kórházi ápolásra, és a dolgozók közül is mindössze egyet kellett kórházba szállítani (ő az intenzív osztályon kapott oxigént).

Ugyanebben az időszakban összesen több mint 25 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak az országban.

A kutatók úgy vélik, hogy az iskolák bezárása a karantén szükségszerű része lehet olyan régiókban, ahol terjed a vírus, de azt csak a végső esetben szabad fontolóra venni.

A tanulmány szerint összességében a gyerekek nagyobb valószínűséggel kapják el a vírust otthon, mint az iskolákban.

Megállapítottuk, hogy nagyon kicsi volt a járvány átadásának veszélye a gyerekek és a dolgozók között

- mondta Dr. Shamez Ladhani, a tanulmány egyik készítője. Hozzátette ugyanakkor, hogy az említett időszakban épphogy véget ért a karantén, kevés iskola volt nyitva, és az osztályok kis létszámmal működtek.

Szerinte a fertőzött gyerekek többsége általában munkába járó szüleitől kapta el a vírust, az iskolákban pedig elsősorban a dolgozók terjesztették a fertőzést.

Rendkívül alacsony kockázat

A brit egészségügyi hatóságok szerint a gyerekeket hosszabb távon nagyobb hátrány éri, ha nem járnak iskolába, mint ha a járvány ellenére is beülnek az iskolapadba.

Szerintük „rendkívül alacsony a kockázata” annak, hogy belehalnak a vírusba.

Ezzel összhangban

Boris Johnson brit miniszterelnök arra kéri a szülőket, hogy szeptembertől küldjék iskolába a gyerekeiket.

Globális helyzet

Európán belül eddig Nagy-Britanniában követelte a legtöbb áldozatot a koronavírus: összesen 41,5 ezren veszítették életüket. Olaszországban 35,4 ezren, Franciaországban 30,5 ezren, Spanyolországban pedig 28,8 ezren hunytak el a fertőzéssel összefüggésben. (A brit kormány nemrég ötezerrel lefelé korrigálta az áldozatok számát – a szerk.)

Az egyetlen, a járvány egész ideje alatt karanténmentes nyugati államban, Svédországban 5790 áldozatot regisztráltak. (Háttéranyagunkat a svéd helyzetről itt olvashatják.)

Globálisan a legtöbb áldozat az Egyesült Államokban (177 ezer), Brazíliában (115 ezer) és Mexikóban (60 ezer) van.

Világszerte a diagnosztizált fertőzöttek száma 23,4 millió. 809 ezren vesztették életüket, 15,1 millióan meggyógyultak.    

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló