Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Már most nagy csapás a beomló font az ír exportipar számára, de ez még csak a kezdet. Jogi rémálommá válhat a Brexit Észak-Írország számára. Nem véletlenül zajlanak már hetek óta a politikai tárgyalások és parlamenti meghallgatások, amely a Brexit katasztrófális hatásait próbálják felmérni a kis szigetországra. Közben megjelentek az ír újraegyesítés követelői is.

A múlt hónapban már elemeztük a Brexit kihatásait a brit gazdaságra és biztonságpolitikára. Kevesebb szó esik azonban arról, hogy a brit kiválás milyen elképesztő gazdasági és biztonságpolitikai kihatásokkal járna Írországra.

Nagy gyomros az ír élelmiszeriparnak

A brit-ír kétoldalú kereskedelem heti szinten meghaladja az 1,5 milliárd eurót. Mint egy múlt havi brit felsőházi meghallgatáson világossá vált, az angol font mintegy 15 százalékos beomlása az euróval szemben a június 23-i népszavazás óta már napjainkban is súlyosan érinti az ír export-szektort.  Hiszen Írország évi 11 milliárd eurós élelmiszerexportjából mintegy 4 milliárd eurónyi irányul Nagy Britanniába, miközben a teljes szektor 230 ezer embert foglakoztat.

A brit Tesco árusított sajtjainak 60 százalékát, míg baromfitermékeinek 84 százalékát Írországból szerzi be. Az ír húsiparosok attól rettegnek, hogy ha London megköti Brazíliával a szabadkereskedelmi egyezményét, akkor tovább romolhat a szektoruk pozíciója. A dublini székhelyű Gazdasági és Társadalomtudományi Kutatóintézet egy friss jelentése úgy kalkulál, hogy a Brexit utáni évtizedben az ír kibocsátás mintegy 2,3-3,8 százalékkal csökkenhet a brit kiválás eredményeképpen.

Észak-Írország örvénybe kerülhet

A júniusi népszavazáson Észak-Írország lakosainak 56 százaléka szavazott az EU-ban maradás mellett és csupán 44 százaléka a távozásra. A Brexit esetén Írország és Észak-Írország között a határ az EU külső határa lenne. Az ír kormány most szeretné elérni Londonnál, hogy Írország különleges státuszt kapjon – megkönnyítendő az ismét megjelenő határon való átkelést. Írország azonban külön nem, csak az EU egészére vonatkozóan harcolhat ki könnyített beutazási feltételeket a Brexit utáni Egyesült Királyságba. Feltéve, ha az EU nem biztosít Írország számára különleges státuszt.

Káncz Csaba

A Brexitet ellenző észak-ír jogászok szerint az Írország és az Egyesült Királyság közötti 1998-as Nagypénteki Megállapodás, amely döccenőkkel, de békét hozott Észak-Írországba és konszolidálta az IRA-t nem teszi lehetővé, hogy Észak-Írország feje felett döntsenek egy olyan fajsúlyos lépésről, mint az EU-ból való kilépés.  Az egyezmény egyik fő rendelkezése szerint bárki, aki Észak-Írországban született, joga van a brit, vagy az ír állampolgársághoz.  Vagy éppen mindkettőhöz egyszerre.

Mit akar a SinnFéin?

De mit jelentene ez a Brexit után, kérdezik többen? Lehetnek az  észak-írekegyszerre EU-s és nem-EU-s állampolgárok?  Úgyszintén, a Megállapodás az emberi jogokat „az Európai Emberjogi Konvenció teljes joganyagának átvételét biztosítja az északír törvénykezésbe”.  A londoni Brexit-pártiakviszont eltökéltek abban, hogy a Konvenciót kivonják az Egyesült Királyság joganyagából – más szóval kitépnék az északír Megállapodás egy tartóoszlopát.

Márpedig ha nem sikerül megnyugtató megoldást találni, a régi sebek feltépődnek és a konfliktus kiújulhat. A SinnFéin volt vezetője, Martin McGuiness szerint Brexit esetén megnyílik az út az ír újraegyesítés előtt.  McGuiness szerint az észak-íreknek joguk van megőrizni a szerepükt az EU-ban egy Brexit után.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mennyire fertőzött Budapest? Ezt mutatták a tesztek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:48
Majdnem négyszer annyi a pozitív tesztek aránya, mint decemberben – derült ki a főváros ingyenes tesztelési programjából.
Makro / Külgazdaság „Feltételeink vannak Orbán Viktor számára” – Nagyon érik a Fidesz-Néppárt szakítás
Wéber Balázs | 2021. március 1. 17:16
Eldurvulni látszik a két éve húzódó konfliktus a magyar kormánypárt és a jobbközép pártcsalád között: a Néppárt az összes fideszes képviselő tagságát felfüggesztené az EP-frakcióban. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a pártcsaládot domináló német CDU/CSU-ban olyan változások történtek, amelyek nem előnyösek a Fidesz számára. Emiatt a Néppárton belüli erők egy része elérkezettnek láthatja az időt arra, hogy megszabaduljon a magyar kormánypárttól.
Makro / Külgazdaság Putyin új nukleáris csodafegyverei – norvég riasztás
Káncz Csaba | 2021. március 1. 15:37
A norvég hírszerzés szerint Moszkva olyan új generációs nukleáris fegyvereket telepít a térségbe, amelyre nem vonatkoznak az Új SALT egyezmény előírásai.  Dánia 250 millió dolláros befektetéssel modernizálja a Grönlandon és a Faroe-szigeteken lévő megfigyelőállomásait.
Makro / Külgazdaság Ismét jelentősen emelkedik a benzin ára
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 10:27
Literje átlagban bruttó 6 forinttal kerül majd többe március 3-ától, míg a gázolajé 2 forinttal megy feljebb.
Makro / Külgazdaság Fedél kerül a fejünk fölé - a lakásépítések húzták a beruházásokat
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 09:54
De kiugróan magas volt az egészségügyi eszközbeszerzés is a járvány miatt.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely és Gulyás Gergely egymást oltják
MTI | 2021. március 1. 07:44
A Moderna-vakcinák felhasználása miatt alakult ki szópárbaj a főpolgármester és a kormány tagja között.
Makro / Külgazdaság 280 ezer adag Szputnyik V indul el nemsokára Budapest felé
MTI | 2021. február 28. 18:30
Ez lesz az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány, amit Magyarországra küldenek.
Makro / Külgazdaság 25 százalékkal ugrott meg az új fertőzöttek heti száma Romániában
MTI | 2021. február 28. 15:39
Több mint ezren szorulnak intenzív ellátásra az országban a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Újra nő a fertőzési ráta Izraelben
MTI | 2021. február 28. 14:37
Ez lelassíthatja a tervezett nyitást az országban.
Makro / Külgazdaság Biden kemény kézzel osztja újra a kártyákat a Közel-Keleten
Káncz Csaba | 2021. február 28. 13:31
A Fehér Ház a jövőben kerüli a közvetlen kapcsolatokat a koronaherceggel, de nem destabilizálja a kétoldalú kapcsolatokat azzal a szövetségesével, amelynek területén 5 katonai bázist működtet. A Szíriára mért légicsapás pár nappal azután jött, hogy az orosz és az iráni haditengerészet befejezte közös gyakorlatát az Indiai-óceánon. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél