6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Február 14. Valentin-nap – ez az Európába is átszivárgott amerikai ünnep, amely ötvözi a romantikát a biznisszel. Az egyik legnagyobb üzlet Amerikában ugyanis a Valentin-napi rózsák értékesítése, amely mögött hihetetlen, de nem más, mint a drogcsempészet áll.

1989-ben évente körülbelül 1 milliárd szál vágott rózsát adtak el az Egyesült Államokban, amely 2023-ra nagyjából 2,8 milliárdra nőtt – ez elég volt ahhoz, hogy az országban minden felnőtt kapjon egy tíz szálból álló csokrot. Hogy ez mennyi pénzt jelent?

„Nem könnyű kideríteni, de úgy döntöttem, megpróbálom. És amit találtam, az meglepő volt: a kezemben tartott rózsák az illegális drogok elleni háborúhoz kötődnek” – írja Jay L. Zagorsky, a Bostoni Egyetem professzora, aki akkor határozta el magát, hogy összeszámolja, mennyi pénzt költenek az amerikaiak rózsákra évente, mikor a kedvesének választott két tucat piros és rózsaszín virággal a kezében állt türelmesen a sorára várva.

A National Retail Federation becslése szerint az emberek 2,6 milliárd dollárt fognak költeni idén Valentin-napi virágokra, a rózsáktól kezdve a gerberán át a tulipánokig. 

Az Amerikai Virágüzletek Társasága azt állítja, hogy 250 millió rózsát fognak értékesíteni az ünnepen, de nem számszerűsíti ennek az összértékét.

Egyetlen nap alatt 3 milliárd dollár csak a rózsákra megy el. Fotó: Depositphotos
Egyetlen nap alatt 3 milliárd dollár csak a rózsákra megy el. Fotó: Depositphotos

Honnan is származnak azok a rózsák?

Az Egyesült Államokban értékesített rózsák egykor nagyrészt hazai termesztésűek voltak, de ma már főleg Dél-Amerikából importálják őket. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) évtizedek óta nyomon követi a vágott rózsát árusító helyek számát, 1970-ben például közel 800 amerikai gazdaság és faiskola termesztette a Valentin-nap legkedveltebb fajtáját. Az amerikai vágott rózsatermesztők igazi nagyhatalmaknak számítottak, évente csaknem félmilliárd rózsát adtak el.

Csakhogy az 1970-es évek óta a vágottrózsa-termesztő vállalkozások elsorvadtak. Az USDA legfrissebb kertészeti statisztikája szerint ma már csak körülbelül 110 gazdaságban és faiskolában termesztenek vágott rózsát. Ma már csak 18 millió rózsát takarítottak be, ami 50 év alatt jelentős visszaesés.

De akkor honnan származik a most piacra kerülő rengeteg rózsa? 2023-ban az Egyesült Államok körülbelül 2,8 milliárd vágott rózsát importált, de nem Hollandiából, a világ „legnagyobb virágboltjából”.

Az amerikai rózsaszálak elsősorban két helyről származnak: Kolumbiából és Ecuadorból. Kolumbia adja a rózsák közel 60, Ecuador pedig csaknem a 40 százalékát.

Miért pont Kolumbia és Ecuador?

Az USA-ban nevelgetett rózsák helyét a dél-amerikai rózsák néhány évtizeddel ezelőtt vették át, amikor az Egyesült Államok és Kolumbia kormánya új utakat keresett a kokain amerikai beáramlásának megállítására. Az ünnepek gazdasági hatását tanulmányozó docens, Zagorsky szerint a stratégia egyik része az volt, hogy a kolumbiai gazdákat meggyőzzék, hagyják abba a kokalevél termesztését. Ennek fejében kedvezményes hozzáférést biztosítanak számukra az Egyesült Államok piacaihoz, ha mást termesztenek.

Így az 1990-es évek elején Kolumbia és Ecuador aláírta az Andok kereskedelmének támogatásáról és a kábítószer felszámolásáról szóló törvényt. Ezzel a kokatermelő országok vámmentesen hozzáférhettek az amerikai piacokhoz, cserébe az illegális kábítószerek visszaszorításáért.

Az nem világos, hogy mindez mennyire állította le a kábítószertermelést, de Kolumbiában és Ecuadorban számos vállalkozás kezdett virágokat termeszteni és északra szállítani.

A rózsák ára

A Kolumbiából és Ecuadorból érkező hatalmas mennyiségű rózsa meglehetősen kordában tartja a rózsaárakat. Az USDA 2011 óta követi nyomon egy tucat piros tearózsa árát a szupermarketekben, amelyeket a szerelmeseknek szoktak kínálni Valentin-napon. 2011-ben egy csokor rózsa árától még kicsit megdöbbentek a vásárlók, hiszen több mint 10 dollárba kerültek. 

2023-ban ugyanez a csokor körülbelül két dollárral került többe, ami 20 százalékos áremelkedést jelent, miközben az infláció 35 százalékos volt, tehát mondhatni, hogy a rózsák relatíve olcsóbbak lettek.

Míg a rózsa ára az év nagy részében alacsony, azért vannak szezonális ingadozásai. A 12 darabból álló rózsacsokrok szupermarketbeli ára általában megduplázódik Valentin-nap környékén. Tavaly az árak az augusztusi, körülbelül 8 dolláros mélyponttól a Valentin-nap előtti 23 dollárig emelkedtek. Természetesen a prémium, hosszú szárú rózsák ára még magasabb.

Magyarországon egyébként idén a Lidlben a 13 szálas rózsacsokor 999, az Aldiban a 7 szálas rózsacsokor 1099, az Auchanban 7 szál rózsa 1890, a Tescoban a 15 szálas tulipán-rózsacsokor 2499 forintba kerül. (Laptársunk, a szintén a Klasszis Média Lapcsoportba tartozó Mfor kedden írt a hazai Valentin-napi helyzetről).  

Miért emelkedik az ár?

Az árak Valentin-nap körül azért emelkednek meg mindig, mert az ellátási lánc tagjai, a termelőktől a nagykereskedőkön át a kiskereskedőkig, igen nagy stressznek vannak kitéve a vásárlási hullám idején. Az Egyesült Államok kormánya havonta nyomon követi a rózsák importárát. 2023-ban, Valentin-nap előtt egy átlagosan levágott rózsaszál 40 centbe került a teherszállító repülőgépről legurulva. Ez magasabb, mint az augusztusi éves mélypont, amely 25 cent volt. Ez azt jelenti, hogy augusztusban a nagykereskedőknek egy tucat rózsa 3 dollárba került, míg egy tucat Valentin-napi rózsa a vámkezelés után már 5 dollárba.

Bár a professzor egy forrásból sem kapott választ arra a kérdésére, hogy valójában mennyi pénzt költenek az amerikaiak évente rózsákra, mint mondja, könnyű kiszámítani a hozzávetőleges értéket. 2023-ban körülbelül 2,8 milliárd vágott rózsát adtak el. Tekintettel arra, hogy a szupermarketekben egy tucat rózsa átlagos ára egész évben meghaladta a 12 dollárt, ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban az emberek több mint 3 milliárd dollárt költenek évente a Valentin-napi virágra. És akkor még csokoládéról, bonbonról, vacsoráról és egyebekről még szó sem esett, amivel sokan megtoldják, hogy a virág mellé más meglepetést is adnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyar Péter mintha tanult volna Márki-Zay Péter hibáiból – véli Somogyi Zoltán
Csabai Károly | 2024. május 26. 18:26
A Political Capital szociológus társalapítójával a Klasszis Klub május 23-ai adásában beszélt arról, hogy mi a különbség Magyar Péter és a két éve ugyanígy exfideszesként Orbán Viktort legyőzni próbáló Márki-Zay Péter között. Emellett még szóba került az is, miért van a szokásosnál nagyobb eltérés most a közvélemény-kutatások között, hogyan működik majd az önkormányzati kettős rendszer, amit az idézhet elő, ha a június 9-ei választásokat nem a jelenlegi polgármester nyeri meg, így az ő ötéves mandátuma lejártáig, azaz októberig még a helyén marad, illetve, hogy Budapesten mire lehet számítani?
Makro / Külgazdaság Meglepő hírt kapott Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 17:10
Meglepetésre nemhogy nem csökkent, de még nőtt is a tartós javak megrendelésének száma.
Makro / Külgazdaság Az izraeli gazdaság visszakapaszkodott, de mi lesz, ha folytatódik a háború?
Bózsó Péter | 2024. május 24. 15:02
Az izraeli gazdaság visszapattant az első negyedévben, de a háború elhúzódásának esetén fennmaradhatnak a problémák, és a török kereskedelmi bojkott példája is tovább terjedhet.
Makro / Külgazdaság MBH Bank: lelassult a munkaerőpiac feszességének oldódása
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 13:39
A hazai nagybank elemezte a péntek reggeli foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyi munkanélküli van Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:31
A foglalkoztatottak létszáma 41 ezerrel nőtt, de emelkedett a munkanélküliek száma is 27 ezer fővel.        
Makro / Külgazdaság Miért nem állnak sorban a vállalatok a zöld hitelekért?
Csabai Károly | 2024. május 23. 15:11
Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani? A bankok hogyan tudják támogatni a zöld átállást? Van-e kereslet a zöld hitelekre, azt mennyire befolyásolja a kamatszint? Mennyire más megközelítést igényel a bankoktól az energetikai szektor finanszírozása? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket járták körül a lapcsoportunk, a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. 
Makro / Külgazdaság Havi 136 ezer forintot adnak a kisgyermekes, dolgozó szülőknek - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:03
Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.
Makro / Külgazdaság Ez a közel 190 ezer magyar biztosan nem akar hazatérni
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 12:48
Benyújtották a kérvényt, hogy maradhassanak brit földön, de a románok és a lengyelek messze előznek ebben is.
Makro / Külgazdaság Pozitív meglepetést hozott az euróövezet teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:36
Már májusi adatok alapján.
Makro / Külgazdaság Kezdhetünk aggódni? Padlót fogtak a beruházások Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:39
Majdnem kétszámjegyű a visszaesés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG