TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tömve vannak külföldi, így kínai és iráni diákokkal a magyar egyetemek Szegedtől Pécsig - ebben a kormány és a civilek is segítik a világutazó diákokat.

Csak a sors furcsa fintora lehet, hogy az Európai Unión kívülről éppen abból a két országból érkezik a legtöbb diák Magyarországra tanulni, ahonnan a koronavírus kiindult (Kína) vagy ahol az egyik legnagyobb gócpont (Irán) alakult ki. Így nem lehet csodálkozni azon, hogy Magyarországon először egy Budapesten, illetve egy Gödöllőn tanuló, nemrég hazájában járt iráni diáknál mutatták ki a fertőzést. (A legfrissebb információk szerint már négyre nőtt a fertőzöttek száma idehaza.) A külföldi diákok számának növelése a kormány egyik célkitűzése volt és ebben jól is teljesít az ország.

Az Oktatási Hivatal tavalyi adatai szerint jelenleg több mint 33 ezer külföldi tanul magyarországi felsőoktatási intézményben, ők teszik ki az összes nappali tagozatos hallgatók 16,5 százalékát. Ez a szám 2015-ben még csak 23 ezer volt. Az itt tanuló külföldiek mintegy harmada a négy hazai orvosi egyetemre (Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen) jár. A legtöbb hallgató Németországból érkezik, de Kínából 2067-en döntöttek valamelyik magyar felsőoktatási intézmény mellett, míg Iránból 1871-en érkeztek.

Keleti nyitás

Ez utóbbi szám azonban magasabb is lehet, hiszen Palkovics László még oktatásért felelős államtitkárként beszélt arról 2017-ben, hogy Iránból több mint kétezer hallgató tanul Magyarországon, többségük az orvosi, fogorvosi karokra jár költségtérítéses formában. Számuk növelése érdekében korábban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arról állapodott meg, hogy Irán és Magyarország 100-100 államilag támogatott helyet ajánlanak fel egymásnak. A közös munkát magyar részről a Szegedi Tudományegyetem, iráni részről pedig a jazdi egyetem koordinálja. Az SZTE már február végén közleményt adott ki a koronavírussal kapcsolatban, amiben azt kérték, hogy aki járt a vírusfertőzéssel érintett területeken, az ne menjen órára, és dolgozni az egyetem intézeteibe.

A külföldi diákok többsége albérletben lakik, ezért nem ér túl sokat, hogy a megelőzés érdekében az egyik fertőzött iráni diákot oktató Semmelweis Egyetem (SE) Hallgatói Önkormányzata csütörtökön arra kérte a SE Kollégiumok Igazgatóságát, hogy minden kollégiumban rendeljenek el egy rendkívüli takarítást, fertőtlenítést. A következő hetekben a Nagyvárad téri Elméleti Tömb, illetve az Elméleti Orvostudományi Központ épületében is gyakoribbá és átfogóbbá válnak a fertőtlenítések. A másik iráni diákot oktató gödöllői Szent István Egyetem pedig elvileg már február 3-án óvintézkedéseket vezetett be a koronavírus megelőzése érdekében, igaz, akkor még a kínai hallgatókra koncentráltak.

A SE hét kollégiumot, egy szakkollégiumot és egy nővérszállást tart fenn, összesen 973 hallgató elhelyezését biztosítják, de a külföldiek száma elenyésző a kollégiumokban - tudta meg lapunk a hallgatói önkormányzattól. Ez annak is köszönhető, hogy többségük kifejezetten jómódú családból származik (a Corvinuson hozzávetőleg 700 ezer forintot kell fizetni), vagy olyan mértékű állami ösztöndíjat kap, amiből megengedheti magának, hogy ne egy egyetemi kollégiumi szobában kelljen laknia. Nem véletlen, hogy 2018-ban már arról lehetett olvasni, hogy jelentős drágulás következett be a pécsi és debreceni albérletpiacon, aminek a katalizátora az egyre több külföldi hallgató.

Minden pénzt megér

"Magyarország kormánya a Modern Városok Program részeként 24,8 milliárd forinttal támogatja a Pécsi Tudományegyetemet (PTE), melynek célja az intézmény versenyképességének erősítése, a külföldi hallgatói létszám növelése, és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása" - olvasható a PTE honlapján. Ezt a fejlesztést még Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be elsőként 2015-ben pécsi látogatásakor. Ebből is látszik, hogy az Orbán-kormány oktatáspolitikájának tudatos eredménye, hogy folyamatosan emelkedik a külföldi diákok aránya a magyar egyetemeken.

Nem sajnálják erre a pénzt. A kormány a külföldi egyetemisták magyarországi tanulmányait támogató Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramra 2020-ra 33,5 milliárd, míg 2021-től évente 40 milliárd forintot hagyott jóvá 13 ezer, illetve 15 ezer személy részére. A Stipendium Hungaricum a kormány által alapított ösztöndíj, amelynek célja a külföldi hallgatók magyar felsőoktatási intézményekben folytatandó tanulmányainak kiemelt támogatása. A tervezett összeget elosztva az ösztöndíjasok, majd a hónapok számával, látható, hogy bő 200 ezer forintba kerül havonta minden egyes külföldi ösztöndíjas.

Az ösztöndíjprogramban 28 magyar egyetem vesz részt. A kormány maga büszkélkedett el azzal, hogy a 2013-ban elindított program keretében 68 országból (Bangladestől a Zöld-foki szigetekig) csaknem 7500 hallgató tanul magyar egyetemeken, közülük tavaly júniusban mintegy 2500-an szereztek diplomát. Az ösztöndíjasok mentesülnek a tandíj alól, 43 ezer és 400 ezer forint közötti egyszeri ösztöndíjat és 40 ezer forint havi lakhatási támogatást kapnak, valamint a magyar társadalombiztosítás ellátásaira is jogosultak.

Segítenek a vízumban

Egy külföldi diák sokkal egyszerűbb eljárásban juthat be Magyarországra, mint egy menekült. Főleg ha Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram kiválasztottja közé tartozik. A program működési szabályzata szerint az egyetemek például kötelesek a ösztöndíjas számára segítséget nyújtani a vízum és tartózkodási engedély beszerzésével kapcsolatban. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság 2018-as statisztikái szerint tanulmányok lefolytatására 29 039 darab tartózkodási engedélyt kérelmeztek. Ennek feltétele, hogy az illetőnek útlevele legyen, de be kell mutatni iskolalátogatási igazolást, megélhetést igazoló iratokat (bankszámla), és lakhatást igazoló dokumentumot (lakásbérleti szerződés).

A családegyesítés egyik módja például a diákvízum, amit a Helpers nevű magyarországi szervezet is javasol a külföldi ügyfeleinek 600 euróért. "A fő kérelmező 18 éven felüli gyermekei jelentkezhetnek egy magyar felsőoktatási intézménybe, és ez alapján önállóan folyamodhatnak diákvízumért. A magyarországi egyetem elvégzése után van lehetőség egy végzősök számára elérhető tartózkodási engedély megszerzésére is, amellyel a friss diplomás fiatal további 9 hónapig maradhat Magyarországon munkát keresni vagy vállalkozást indítani" - olvashatóm a Helpers honlapján.

Hallgatói mobilitási igazolást pedig akkor kaphat egy EU-n kívüli hallgató, ha az EU más tagállama által kiadott tanulmányi célú engedéllyel rendelkezik. Ilyennel a zsebben pedig már az egész EU-ban szabadon lehet mozogni. A budapesti reptér még február 27-én kezdte meg a Magyarország schengeni határánál belépésre jelentkező iráni állampolgárok egészségügyi szűrését. A két koronavírussal fertőzött iráni diák február 22-én, illetve február 28-án érkezett Magyarországra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél