4p
Bár az ellenállás valamelyest enyhül, továbbra sem sikerül keresztülnyomnia Donald Trumpnak az Obamacare eltörlését és az új egészségbiztosítási törvény elfogadtatását. A republikánusok ugyan már kevesebb számban maradnak ki a megszavazásból, az azonban egyre biztosabban látszik, hogy nem lesz egyszerű lerombolni az Obama-kormány utolsó bástyáját. Ha azonban nem megy huszárvágással, akkor majd belülről bomlasztanak – ez a 3 lehetőség ugyanis még mindig Trump rendelkezésére áll.
Fotó: EPA/Tannen Maury

Ahogy arról korábban már többször is írtunk, a szavazásokon rendre elbukik a Trumpcare bevezetése és az Obamacare bevonása. Az új egészségbiztosítási törvény korábbi változatait még a republikánusok is vehemensen támadták, több szenátor pedig jelezte, hogy a jelenlegi formájában sem hajlandó támogatni a javaslatot – köztük John McCain is, akinek a súlyos betegsége miatt a legutóbbi szavazások egyikét elhalasztották, és aki azóta is kiáll az új javaslat ellen.

Legutóbb pénteken szavazott a kongresszus, ahol ezúttal már levesebb republikánus szenátor maradt ki a szórásból, ezzel együtt mégsem fogadták el az Obamacare visszavonását. Trump ezt egy Twitter-üzenetben nehezményezte is, ugyanakkor az elnök elfogadta, hogy „nem kaphatunk meg mindent”, így az előző rendszer egészségbiztosítási rendeletét más eszközökkel kell lebontania. A cél ugyanis az, hogy lássa „szétrobbanni” a régi egészségbiztosítási rendszert, akkor ugyanis már semmi sem állhat a Trumpcare útjába. Márpedig ehhez minden eszköze megvan az elnöknek.

Az első pofon: elvágni a köldökzsinórt

A Politico cikke úgy véli, hogy első körben Trump nemes egyszerűséggel megvonhatná a támogatást a biztosítóktól, így azok nem tudnának kedvezményes biztosítást kötni az emberekkel. A legszegényebbnek szóló biztosítási csomagra évente összesen 7 milliárd dollár szubvenciót fizettek ki, havi bontásban, ha azonban ezt megvonják a biztosítóktól, akkor az egész biztosítási piac összeomolhat. Ez már önmagában gyakorlatilag ultimátum erejű, hiszen ha a republikánusok – és egész Amerika – el akarja kerülni a káoszt, kénytelenek lesznek tárgyalóasztalhoz ülni és azt csinálni, amit Trump akar.

Másfelől megtilthatja a biztosítóknak, hogy új ügyfeleket fogadjanak. Ezzel kapcsolatban már hoztak is szankciókat, a tervek szerint ugyanis a következő szezontól – vagyis november elsejétől – nem reklámozhatják már az Obamacare szolgáltatásait (a biztonság kedvéért ezért meg is vontak 5 millió dollárt), és nem fogadhatnak ilyen irányú kéréseket sem. Az Obama-kormány anno 63 millió dollárt fizetett non-profit szervezeteknek azért, hogy segítsék az egészségbiztosítás népszerűsítését, nélkülük – és a támogatás nélkül – így gyakorlatilag minimálisra csökkenthető az új ügyfelek száma.

Második pofon: megvonni a kötelezettségeket

A 2010-es törvénykezés kötelezően írja elő gyakorlatilag minden amerikainak, hogy legyen biztosítása vagy fizessen plusz adót – ez egyben a leginkább vitatott része az érvényben lévő biztosítási rendeletnek. Ezt a kötelezettséget csak a kongresszus törölheti el, és Trump ugyan tett is erre utalást a beiktatását követően, ám ezt végül mégsem lépte meg.

Ráadásul a kötelezettség nagyon kevés fiatalt és egészséges embert tudott rávenni, hogy biztosítást kössön, ugyanakkor a biztosítási piac fenntartása szempontjából továbbra is egy lényeges pont. Enélkül ugyanis a biztosítási bónuszok és prémiumok jó eséllyel elszállnának, sőt, egyes szereplők teljesen el is hagyhatnák a piacot, ami felgyorsítaná az év elején elindult bomlást az amerikai biztosítók körében.

Harmadik pofon: hagyja az államokat érvényesülni

A Trumpcare új változata szerint az egyes államok egyébként is maguk határozhatnák meg, hogy a biztosítók milyen feltételekkel és kiknek adnak biztosítást. A Politico szerint Trump egész egyszerűen nagyobb hatalmat adhatna a döntően republikánus államoknak, így ők szabhatnák meg, hogy kik jelentkezhetnek Medicaidért, illetve, hogy kiterjesztik-e az Obamacare hatásait vagy sem. Így egyebek mellett Arizona, Arkansas, Indiana, Kentucky, Maine és Wisconsin lehetnek az elsők, akik derékba törhetik a régi rendszert azzal, hogy egész egyszerűen megvétózzák, vagy korlátozzák a működését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG