4p
Bár az ellenállás valamelyest enyhül, továbbra sem sikerül keresztülnyomnia Donald Trumpnak az Obamacare eltörlését és az új egészségbiztosítási törvény elfogadtatását. A republikánusok ugyan már kevesebb számban maradnak ki a megszavazásból, az azonban egyre biztosabban látszik, hogy nem lesz egyszerű lerombolni az Obama-kormány utolsó bástyáját. Ha azonban nem megy huszárvágással, akkor majd belülről bomlasztanak – ez a 3 lehetőség ugyanis még mindig Trump rendelkezésére áll.
Fotó: EPA/Tannen Maury

Ahogy arról korábban már többször is írtunk, a szavazásokon rendre elbukik a Trumpcare bevezetése és az Obamacare bevonása. Az új egészségbiztosítási törvény korábbi változatait még a republikánusok is vehemensen támadták, több szenátor pedig jelezte, hogy a jelenlegi formájában sem hajlandó támogatni a javaslatot – köztük John McCain is, akinek a súlyos betegsége miatt a legutóbbi szavazások egyikét elhalasztották, és aki azóta is kiáll az új javaslat ellen.

Legutóbb pénteken szavazott a kongresszus, ahol ezúttal már levesebb republikánus szenátor maradt ki a szórásból, ezzel együtt mégsem fogadták el az Obamacare visszavonását. Trump ezt egy Twitter-üzenetben nehezményezte is, ugyanakkor az elnök elfogadta, hogy „nem kaphatunk meg mindent”, így az előző rendszer egészségbiztosítási rendeletét más eszközökkel kell lebontania. A cél ugyanis az, hogy lássa „szétrobbanni” a régi egészségbiztosítási rendszert, akkor ugyanis már semmi sem állhat a Trumpcare útjába. Márpedig ehhez minden eszköze megvan az elnöknek.

Az első pofon: elvágni a köldökzsinórt

A Politico cikke úgy véli, hogy első körben Trump nemes egyszerűséggel megvonhatná a támogatást a biztosítóktól, így azok nem tudnának kedvezményes biztosítást kötni az emberekkel. A legszegényebbnek szóló biztosítási csomagra évente összesen 7 milliárd dollár szubvenciót fizettek ki, havi bontásban, ha azonban ezt megvonják a biztosítóktól, akkor az egész biztosítási piac összeomolhat. Ez már önmagában gyakorlatilag ultimátum erejű, hiszen ha a republikánusok – és egész Amerika – el akarja kerülni a káoszt, kénytelenek lesznek tárgyalóasztalhoz ülni és azt csinálni, amit Trump akar.

Másfelől megtilthatja a biztosítóknak, hogy új ügyfeleket fogadjanak. Ezzel kapcsolatban már hoztak is szankciókat, a tervek szerint ugyanis a következő szezontól – vagyis november elsejétől – nem reklámozhatják már az Obamacare szolgáltatásait (a biztonság kedvéért ezért meg is vontak 5 millió dollárt), és nem fogadhatnak ilyen irányú kéréseket sem. Az Obama-kormány anno 63 millió dollárt fizetett non-profit szervezeteknek azért, hogy segítsék az egészségbiztosítás népszerűsítését, nélkülük – és a támogatás nélkül – így gyakorlatilag minimálisra csökkenthető az új ügyfelek száma.

Második pofon: megvonni a kötelezettségeket

A 2010-es törvénykezés kötelezően írja elő gyakorlatilag minden amerikainak, hogy legyen biztosítása vagy fizessen plusz adót – ez egyben a leginkább vitatott része az érvényben lévő biztosítási rendeletnek. Ezt a kötelezettséget csak a kongresszus törölheti el, és Trump ugyan tett is erre utalást a beiktatását követően, ám ezt végül mégsem lépte meg.

Ráadásul a kötelezettség nagyon kevés fiatalt és egészséges embert tudott rávenni, hogy biztosítást kössön, ugyanakkor a biztosítási piac fenntartása szempontjából továbbra is egy lényeges pont. Enélkül ugyanis a biztosítási bónuszok és prémiumok jó eséllyel elszállnának, sőt, egyes szereplők teljesen el is hagyhatnák a piacot, ami felgyorsítaná az év elején elindult bomlást az amerikai biztosítók körében.

Harmadik pofon: hagyja az államokat érvényesülni

A Trumpcare új változata szerint az egyes államok egyébként is maguk határozhatnák meg, hogy a biztosítók milyen feltételekkel és kiknek adnak biztosítást. A Politico szerint Trump egész egyszerűen nagyobb hatalmat adhatna a döntően republikánus államoknak, így ők szabhatnák meg, hogy kik jelentkezhetnek Medicaidért, illetve, hogy kiterjesztik-e az Obamacare hatásait vagy sem. Így egyebek mellett Arizona, Arkansas, Indiana, Kentucky, Maine és Wisconsin lehetnek az elsők, akik derékba törhetik a régi rendszert azzal, hogy egész egyszerűen megvétózzák, vagy korlátozzák a működését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
Makro / Külgazdaság Szerzett magának néhány hét haladékot Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:11
Aláírta az amerikai elnök a törvényt, amellyel elkerülhető a kormányzat leállása - egy ideig.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG