<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

De a korrekció már itt van a sarkon.

Az amerikai szaksajtóban hetek óta megy a találgatás, hogy mikor zuhan be a lakáspiac. A tél vége felé már érezhető volt a lassulás a forgalomban és a negatív makrogazdasági mutatók tényleg azt sejtetik, hogy nagyon nehéz évek elé néz a piac. Összeomlásról azonban kevesen beszélnek, korrekcióról viszont annál többen. Pláne most, hogy a Fed 75 bázisponttal megemelte a központi kamatlábat, ami sokat változtathat az egész gazdaságon, így az ingatlanpiacra is erős hatással lesz. 

A lakásvásárlásokat a sima infláción kívül a dráguló jelzálog is nehezíti. A Fed 13 éve nem látott magasságokba lökte a kamatokat azzal, hogy megemelte az alapkamatot. A 30 éves, fix kamatozású hitel kamata május végén már 2 százalékponttal lett magasabb, mint 2021 végén. A mostani újabb, immár brutális központi kamatemelés még inkább drágítja a hoteleket. Mivel egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a lakásvásárlást, enyhülőben van a vételi láz, s ez nagy arányú átrendeződést vetít előre.

Tipikus családi ház egy floridai lakóparkban. Fotó: privatbankar.hu/Mester Nándor
Tipikus családi ház egy floridai lakóparkban. Fotó: privatbankar.hu/Mester Nándor

Várható, hogy a kereslet apadása egy idő után árcsökkenéshez vezet, ha a kínálat marad a régi szinten. A hirtelen áresés akkor jöhet el, ha a tulajdonosok megijednek és pánikolni kezdenek az egyre dráguló törlesztőrészletek miatt, majd tömegesen szeretnék eladni lakásukat, még mielőtt árverezésig megy el a dolog – emlékeztet a Business Insider. 

A lap szakértői azonban leszögezték: szó sincs a 2008-hoz hasonló válságról, ma már sokkal szigorúbbak a hitelfelvételi követelmények, és túl nagy vagyon forog kockán ahhoz, hogy megengedjék az indokolatlan árzuhanást, ami mérgezné az egész piacot. Akkor túlvállalták magukat a nagy hitelekbe hajszolt vevők, a bankok is bűnösek ebben, de ma más a helyzet, nem fenyeget tömeges árverezés és áron aluli értékesítés.

Mindamellett a kereslet és a kínálat nincs egyensúlyban, s ez veszélyeket rejt magában. Az emelkedő költségek és a csökkenő kereslet enyhíti az éles versenyt, így a nagy összeomlás elmaradhat, viszont korrekció feltétlenül jönni fog – állítják. 

A hivatalos amerikai adatok szerint idén minden hónapban egyre kevesebb lakóingatlan cserélt gazdát. Márciusban négyhavi mélypontra került az érték, akkor mér érződött, hogy a növekvő hitelköltségek visszatartottak sok potenciális vevőt. Már látszik, hogy egyszerre mérséklődik a lakások áremelkedésének üteme és az adásvételek száma. Az irányárból engedő tulajdonosok aránya már 19 százalék volt májusban, ez 2019 októbere óta nem volt ilyen magas.

A kereskedelmi minisztérium adatai szerint az áprilisi 435 ezer dollárról májusra 450 600 dollár nőtt a medián értékesítési ár. Az átlagár még ennél is jóval magasabb volt, 570 300 dollár, ami főleg annak tudható be, hogy az eladásra kínált ingatlanoknál magas a felső árkategóriákba tartozó otthonok aránya. 

Ez tehát az ingatlanpiaci szakértők véleménye. De mire számítanak a lakosok a gazdasági helyzettel kapcsolatban? Nos, a The Washington Post a fővárosi George Mason Egyetem politikatudományi karával együtt májusban végzett egy közvélemény-kutatást. Ebből azt szűrték le, hogy az amerikaiak többsége szerint tovább romlik a gazdasági helyzet, és kétharmaduk még magasabb inflációt vár a következő évben, ezért rugalmasan átalakítják vásárlási szokásaikat.

Sokan átgondolják költéseiket 

Az emelkedő fogyasztói árak miatt sokan keresik a leárazásokat, csökkentik a szórakoztató eseményekre költött összegeket, vagy csak elhalasztják a tervezett nagy bevásárlásokat. Minden 10 amerikai közül 9 kezdett el árleszállításokat keresni, a megkérdezettek háromnegyede csökkentette a családi éttermi étkezések és a szórakoztató események (színház, mozi) számát.

Minden 10 válaszadó közül 6 mondta azt, hogy kevesebbszer használja az autóját, hogy spóroljon a benzinnel, csökkentette az áramfogyasztást, és kevesebb pénzt tesz félre, míg a felmérésben résztvevők fele mondta, hogy most veszik meg azokat a termékeket, amelyeknek várhatóan felmegy az ára. Tízből mindössze három amerikai válaszolta azt, hogy másodállást vállalt, vagy többet dolgozik az infláció növekedése miatt.

Az Egyesült Államokban az elmúlt egy évben 8,3 százalékkal nőtt az infláció, amely továbbra is a 40 éves rekordszint közelében van, és lényegében minden alapvető amerikai fogyasztási termék és szolgáltatás árát megemelte, beleértve a benzint, a mindennapi bevásárlást és az építőipari szolgáltatásokat is.

Makro / Külgazdaság Egyre durvábbak a francia tüntetések, rengeteg rendőr sérült meg
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:06
A tüntetők viszont a rendőröket vádolják túlzott erőszakkal, egyre inkább elszabadulnak az indulatok Franciaországban.
Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Makro / Külgazdaság Nincs még jele a Fehéroroszországba telepítendő nuklerális taktikai eszközöknek
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 19:44
A NOB nem tartja kizártnak, hogy visszaengedje az orosz és fehérorosz sportolókat, közel 7 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól járhat a NATO a finn csatlakozással
Wéber Balázs | 2023. március 28. 19:23
Bár a finn NATO-csatlakozás látszólag elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa. Svédországgal együtt pedig egy északi erőd jön majd létre a NATO-n belül. Nagyító rovatunkban ezúttal a közelgő finn tagságot nézzük meg közelebbről.
Makro / Külgazdaság Először választottak muszlim miniszterelnököt Skóciában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:39
Humza Yousafot, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjét választotta kedden Skócia új miniszterelnökévé az edinburgh-i parlament. Yousaf a szavazás eredményének ismertetése utáni beszédében ismét hitet tett Skócia függetlenné válása mellett.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem enged: ragaszkodik az Északi Áramlatot ért szabotázsakció kivizsgálásához
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:14
Oroszország sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem támogatta az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett diverzánscselekmény nemzetközi kivizsgálását kezdeményező orosz-kínai határozattervezetet, Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ez a vizsgálat megtörténjen - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Baj van a Teslákkal? Vizsgálódnak Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:39
A biztonsági övek körül akadt egy kis probléma a vadonat új Teslák esetében.
Makro / Külgazdaság Megindult a tolongás az ukrajnai újjáépítési falatokért
Mester Nándor | 2023. március 28. 17:26
A német és az amerikai kormány megágyaz a cégeiknek. Az európai építőipari vállalatok már tapogatóznak.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem teljesül Orbán Viktor ukáza
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:07
Bár a kormányfő 2023 végére az egyszámjegyű infláció elérésére utasította a pénzügyminiszterét és kérte a jegybankelnököt, a Magyar Bankholding elemzőinek várakozása szerint az éves fogyasztóiár-index még magasabb lehet 9 százaléknál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG