5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kis mértékben rontotta a közösségre vonatkozó gazdasági előrejelzését az Európai Bizottság. Szerintük növekedtek a kockázatok, így továbbra sem lehet tudni, hogy a járvány második hullámát korlátozások nélkül megúszhatjuk-e.

Az Európai Unió gazdasága az első félévben óriási zuhanást szenvedett el, a második világháború óta így ez a legsúlyosabb gazdasági visszaesés a térségben. Ennek hátterében a koronavírus-járvány megfékezése érdekében megtett szigorú intézkedések állnak, amelyek miatt számos korlátozást vezettek be, és jelentősen visszafogták a gazdasági tevékenységet. Nem véletlen, hogy  az Európai Bizottság most frissített előrejelzése szerint a korlátozások legszigorúbb időszakában az euróövezet gazdasága 25-30 százalékkal a "normális kibocsátása" alatt teljesített.

Növekedtek a kockázatok

A Bizottság most frissített előrejelzésében azt várják, hogy a közös pénzt használó országok, az eurózóna gazdasága 8,75 százalékkal zuhan az idei évben, majd jövőre ezt egy 6 százalékos GDP bővülés követi majd. A mostani előrejelzés némileg pesszimistább, mint a májusban közreadott volt, szerintük a jövő év végén a járvány előtti szinttől két százalékkal marad majd el a térség GDP-je, és 4,5 százalékkal lesz alacsonyabb annál, mint amit 2019 végén jeleztek előre. Az inflációs kilátások alig változtak, az előrejelzés szerint idén 0,3 százalékkal, majd jövőre 1,1 százalékkal növekedhet az árszínvonal.

A már napvilágot látott első negyedéves adatok megerősítették, hogy az idei év nagyon komoly visszaesést hoz, még úgy is, hogy a korlátozások jellemzően március közepén kezdődtek Európa-szerte. Az eurózóna GDP-je 3,6, az Unióé pedig 3,2 százalékkal esett vissza. A jelentés megjegyzi, hogy a gazdasági problémák ugyan általánosnak tekinthetők, de az eddigi tényadatok is jelzik, hogy a válság eltérően sújtja a tagországokat és az egyes szektorokat.

A Bizottság előrejelzése megjegyzi, hogy a második negyedév várhatóan az elsőnél is sokkal gyengébb adatokat hoz, várakozásuk szerint az EU GDP-je 13,5 százalékkal zuhanhatott ebben az időszakban. Pozitívum ugyanakkor, hogy májusban elértük a mélypontot, ahonnan a korlátozások feloldásával egyidőben megkezdődött a kilábalás. Miután júniusban ezeket fokozatosan megszüntették, így az adatok azt sugallják, hogy ekkor határozott lendületet vett a kilábalás, ami a harmadik negyedévre jó alapot jelenthet.

Mit várnak a magyar gazdaságtól?

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a magyar gazdaság a korábbi erőteljes növekedéshez képest már a járvány kirobbanása előtt fokozatos lassulást mutatott. Magyarországon a korlátozások március közepén kezdődtek, és az első negyedéves adatokat csak kisebb mértékben érintették, hiszen a gazdaság éves bázison még növekedést mutatott, és negyedéves összehasonlításban is csak 0,4 százalékkal esett vissza.

Pozitívum, hogy a fertőzöttek száma alacsony volt, és május elejétől kezdve elkezdődött a korlátozások lazítása, így az áprilisi mélypont után megkezdődött a kilábalás. A Bizottság anyaga leszögezi, hogy a visszaesés utáni növekedés ágazatonként eltérő ütemű lehet. A kiskereskedelem például már májusban biztató számokat mutatott. Ugyanakkor kockázatként felhívják a figyelmet a romló munkaerő-piaci helyzetre, amely a háztartások vásárlóerejét rontotta.

Az EU-s jelentés nem veszi számba, de az MNB közelmúltban bemutatott inflációs jelentésében azt jelezték, hogy nem számolnak a háztartások fogyasztásának visszaesésével, sőt éves bázison növekedést várnak. Ezt azzal indokolták, hogy más nyugat-európai országokhoz képest a munkanélküliség csak kisebb mértékben nőtt, miközben a háztartások vásárlóerejét több lépés is javította, például az idei év egészében élő hitelmoratórium.

Az előrejelzés két ágazat nehézségét emeli ki, az egyik a turizmus, ahol nagyon komoly visszaesés volt, és csak lassú kilábalást várnak, ezt egyébként a ma publikált KSH adatok is megerősítik. A másik pedig az ipari termelés, ahol a járvány legnehezebb hónapjaiban szintén komoly visszaesés volt, és ahol a kapacitások kihasználása fokozatosan történik meg. Itt is megjegyeznénk, hogy az EB jelentése nem részletezi, de az ország erős autóipari kitettsége plusz kockázatot jelent. A szakértők ugyanis globálisan ennek az iparágnak a helyzetét tartják az egyik legbizonytalanabbnak. Ugyanakkor a már idézett MNB jelentés a járműipar kapcsán is derülátó volt, amit azzal indokoltak, hogy az ipari jövedelmezőség nem csak Nyugat-Európával összevetve, de régiós összehasonlításban is kiemelkedő Magyarországon.

Az Európai Bizottság Magyarország esetében nem rontotta az idei előrejelzését, szerintük 7 százalékos lesz a GDP csökkenése. Ennek hátterében a háztartások fogyasztásának visszaesését, a beruházások elhalasztását és az export várhatóan gyengélkedését látják. Az anyag szerint 2021-ben viszont erőteljes lesz a növekedés, és az idei visszaesés nagy részét ledolgozva 6 százalékos lehet a gazdasági bővülés.

Az infláció a COVID-19 kitörése óta lelassult a csökkenő üzemanyagárak és a recessziónak a szolgáltatási árakra gyakorolt hatása miatt. A jelentés azonban kiemeli, hogy az élelmiszer-infláció továbbra is magas maradt. Növeli júliusban az árszínvonalat az üzemanyag és a dohánytermékek adóemelése. Az infláció az előrejelzésük szerint így 2020-ban 3,5 százalék lesz, ami nagyon közel van a tavalyi 3,4 százalékos szinthez. 2021-ben ugyanakkor várhatóan 2,8 százalékra csökken az infláció, amit az élelmiszerárak mérséklődésével magyaráznak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Izrael egyre több ciszjordániai telepessel válaszol a terrorrra
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 10:31
Izrael több mint háromezer telepes lakás felépítésének terveivel válaszol a csütörtök reggeli ciszjordániai terrortámadásra - jelentette be Becalel Szmotrics pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság A Krím drámája – miért akarnak százezrek elmenekülni?
Káncz Csaba | 2024. február 23. 09:31
A Krím olyan súlyos vízhiánnyal néz szembe, hogy a félsziget 2,5 millió lakosa közül hamarosan akár 500 ezren is menekülni kényszerülhetnek. A nagyobb városokban már gyakran napokra leállítják a vízellátást, hogy biztosítsák az orosz katonai egységek számára elegendő ivóvizet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Biden újabb szankcókkal sorozza majd Oroszországot Navalnij halála után
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 09:16
Az orosz hadigépezetet célba vevő szankciók százait fogja bejelenteni Biden
Makro / Külgazdaság Pedofilügyekben nincs pardon - megszólalt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:45
Péntek reggel Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök hosszabb interjút adott a Kossuth rádióban.
Makro / Külgazdaság A foglalkoztatás és a munkanélküliség számai nem rózsásak januárban
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:30
2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Újabb IMF-hitel Ukrajnának, igaz egy régi csomag része
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:23
Szakértői szinten megállapodás született Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között egy tavaly jóváhagyott hitelcsomag újabb, harmadik részletének folyósításáról - jelentette be a washingtoni szervezet pénteken.
Makro / Külgazdaság Nagyhatótávolságú fegyverrendszereket küld Ukrajnának Németország
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 19:54
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kétéves mérleg 2. rész : megrengette-e a háború Putyin gazdaságát?
Mester Nándor | 2024. február 22. 18:36
Nincs egyértelmű válasz arra, hogy a két éve indított agresszió nyomán mekkora teher került az orosz gazdaságra. Kivonult sok száz nagy nyugati cég, de sok maradt is, vannak szankciók és egyes nyersanyagpiacokon nehezebben boldogul Oroszország. Magas a költségvetés hiánya és az alapkamat is, de csökkenteni tudták az inflációt, valamelyest stabilizálódott a rubel. Átálltak a hadigazdaságra, az erőforrások egyelőre kifogyhatatlannak tűnnek, a munkából kiesett százezrek még nem hiányoznak. De vannak olyan szakmai, elemzői hangok is, hogy a hangsúly a MÉG-en van.
Makro / Külgazdaság Egy árva gázai kislány kenyérért sír – a videó, amit mindenkinek látnia kellene
Wéber Balázs | 2024. február 22. 17:46
A Világélelmezési Program (WFP) tegnap felfüggesztette életmentő élelmiszer-szállítmányait a Gázai övezet északi részére, ahol egyre jobban terjed az éhínség.
Makro / Külgazdaság Aláírta Zelenszkij: külföldieket is felvehetnek az ukrán nemzeti gárdába
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 16:01
Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktörvénymódosító javaslatot terjesztett be a parlament elé a sorkatonák tartalékba helyezéséről a hadiállapot alatti katonai szolgálatuk befejezése után - hozta nyilvánosságra Olekszij Honcsarenko ellenzéki képviselő csütörtökön a Telegramon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG