4p
A görög tőzsdét végül sikerült nagy nehezen megnyitni. Sok tényező miatt nem tud úgy működni a piac, ahogy június 26 előtt, miután az ország helyzete sokat romlott azzal, hogy nem egyezett meg hitelezőivel még a második mentőcsomag lejárta előtt. A bankrészvényeknél külön kérdések is felmerülnek a várható feltőkésítések miatt.

A Gazdasági Rádió Reggeli Monitor című műsorának ma reggeli vendége Fellegi Tamás, a Privatbankar.hu újságírója volt. Miután ma nyílt a görög tőzsde, a beszélgetésben leginkább ez a téma került terítékre, de szó esett a kínai tőzsdei esésről és ennek esetleges gazdasági hatásairól is.

A görög polgárok helyzete

Az athéni tőzsde megnyitását sokáig tervezték, nem könnyen született meg a döntés. Felmerült ugyanis néhány akadály: például az, hogy a tőkekorlátozások miatt nem lehet olyan szabadon kereskedni, mint a bezárás előtt. A görögök például nem utalhatnak belföldi bankszámlájukról az értékpapírszámlákra, hisz a bankokban lévő minimális pénzmennyiséget próbálják védeni. Készpénzt azonban befizethetnek oda, és külföldi bankból is utalhatnak.

Persze mindezek felvetik a kérdést, hogy akar-e egyáltalán a görög polgár részvényt venni saját hazájában? A bizalma elment a bankoktól és a tőzsdétől, olyannyira, hogy egyáltalán nem biztos benne, hogy nem jöhet újabb tőzsdezárás, és akkor megint beszorul papírjaiba. Ugyanez okból viszont eladóként annál inkább megjelenhetnek a belföldiek. Ugyan vélhetően hatalmas buktát szenvednek el, ha eladnak, de lehet, hogy ezt vállalják azért, hogy egy kis pénzhez jussanak, melyet biztonságos helyre menekítenek.

A külföldiek és a bankok

A piac sorsa így viszont alapvetően a külföldieken múlik. A kockázatkedvelő alapok hasonló esetekben be szoktak állni a mélységbe és vásárolni, várván a válság elmúlását. Most azonban a külföldiek is szembesülnek azzal a kockázattal, hogy ha mégsem mennek a tervek szerint a dolgok, akkor átmenetileg újra bezárhat a tőzsde, vagy akár mégiscsak megjelenhet a drachma. Ezek olyan kockázatok, ami miatt esetleg csak nagy diszkonttal hajlandók nagyobb tételben részvényt venni, mintegy beárazva ezeket a kockázatokat.

Külön kockázat merül fel a bankpapírokkal kapcsolatban. A bankok teljesen kifogytak a tőkéből, gyakorlatilag csődközeli helyzetben vannak, az EKB tartja őket lélegeztető gépen. Elkerülhetetlen tehát a feltőkésítésük, de a nemrég elfogadott jogszabály szerint a részvényesek és a kötvényesek is megszenvedik, ha közpénzekből kell egy bankot megmenteni. Ez megtörténhet pl. részvénykibocsátással, ahol az új papírok a megmentő tulajdonába kerülnek (ez lehet az EKB vagy más európai intézmény) és így a részvények felhígulnak, a mostani részvényesek részesedése lecsökken, ennek megfelelően az árfolyam is. Persze ilyet a 2008-as válságban is tapasztalhattunk néhány, főleg amerikai banknál.

Athéni tőzsde, 3 hónap

A beszélgetés közben érkeztek a tőzsde nyitásáról szóló első adatok: az index 23 százalékot, egyes papírok 30 százalékot zuhantak. Felvetődött a kérdés, hogy nem túlzott-e ez a mozgás. Egyik napról a másikra valószínűleg az lenne, de itt 5 hetes szünetről van szó, melynek során Görögország és tőzsdei cégei az időhúzás miatt sokkal rosszabb helyzetbe kerületek, az áresés nagyjából ezt tükrözi.

A kínai tőzsdei lufi gazdasági hatásai

A beszélgetés második részében a görög tőzsdenyitás mellett szóba került a kínai tőzsde esése is. Az állami beavatkozás módját és hatékonyságát már sokszor megkérdőjeleztük, viszont most az is felmerült, hogy mindez nem jelent-e veszélyt a kínai gazdaságra és a világgazdaságra.

Az árfolyamok esése önmagában nem jelentene gondot a kínai gazdaságnak, tényleges hatása csak annyi, hogy elhalasztják az új bevezetéseket. Ez viszont már nem komoly gond, miután a komoly cégek már tőzsdére jöttek, a lufi utolsó szakaszában már boldog-boldogtalan tőzsdére viszi nemrég alapított cégét, esetenként komolyabb alaptevékenység nélkül. Ezekért nem kár.

A probléma abból adódhat, hogy az állam elképesztő pénzt ölt bele a részvényvásárlásokba, és ez a pénz hiányozhat a jövőben. Ha pedig tovább forszírozzák az állami vásárlásokat, az pénzügyileg túl is terhelheti az államot, ami viszont már káros lehet a gazdaságra nézve. És miután Kína gazdasága ma már az Egyesült Államokéval vetekszik, ennek zavarai komolyan kihathatnak a világgazdaságra is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG