<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az izraeli miniszterelnök Obama elnököt és a Demokrata Pártot megkerülve tart beszédet a washingtoni kongresszusban holnap. A provokatívnak tekintett lépést még az izraeli katonai és hírszerzési vezetők is ellenzik. Obama ki akarja engedni Iránt a diplomáciai karanténból és át akarja rendezni a hatalmi egyensúlyt a Közel-Keleten.
Barack Obama és Benjamin Netanjahu 2013-ban.
Forrás: Wikimedia

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, vagyis az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország több mint egy éve egyeztet Teheránnal egy olyan megállapodásról, amely véget vetne az iráni atomprogramot övező kételyeknek.

Ebben a kiélezett diplomáciai helyzetben robbant a politikai bomba, hogy John Boehner, a washingtoni képviselőház republikánus elnöke március 3-ra meghívta az izraeli miniszterelnököt egy kongresszusi beszéd megtartására – mindezt a Fehér Házzal, a külügyminisztériummal és a törvényhozás demokrata tagjaival való egyeztetés nélkül. A kongresszus közel egy tucatnyi demokrata tagja már jelezte, hogy bojkottálni fogja Netanjahu beszédét, a Fehér Ház pedig a március 17-én megtartandó izraeli választások közelségére hivatkozva közölte, hogy Obama elnök nem fogadja az izraeli miniszterelnököt. Benjamin Netanjahu kongresszusi beszédének ügyét az amerikai kormányzat a diplomáciai protokoll megsértésének minősítette. Amerikai tisztségviselők szerint Netanjahu meg akarja hiúsítani az iráni nukleáris programról kötendő megállapodást.

Netanjahu megdöbbenti saját harcostársait is

Netanjahu ma felszólal az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) elnevezésű szervezet, az Egyesült Államok legnagyobb Izrael-párti lobbicsoportjának éves konferenciáján. Az 1951-ben alapított AIPAC a második legerősebb lobbi az USÁ-ban, de Netanjahu még ezt a szervezetet is kihagyta a szervezésből, amely mély döbbenetet és zavarodottságot okozott köreikben. A szervezet közép- és felsővezetői meg vannak győződve arról, hogy Nethanjahu provokatív fellépése óriási károkat fog okozni közép- és hosszútávon Washington és Tel Aviv viszonyában. Netanjahu meghívását a kongresszusi beszédre titokban főzte ki a fent említett John Boehner és Ron Dermer, Izrael washingtoni nagykövete. Dermert sokan las-vegasi nagykövetnek tekintenek, tekintve szoros kapcsolatára Sheldon Adelson kaszinó mogulhoz, egyben az amerikai republikánus párt fő finanszírozójához.

Netanjahu lépését, hogy Obamát kikerülve tesz politikai lépést Washingtonban, az izraeli hadsereg és hírszerzés is ellenérzésekkel fogadta. Meglátásuk szerint a washingtoni együttműködés Izrael nemzetbiztonságának alapköve és Netanjahu most aláássa ezt a bázist és veszélyezteti stabilitását. De március 17-ig Netanjahu a főnök Tel-Avivban és tudja, hogy a közvélemény hangulata jelenleg ellene fordul. Az állami számvevőszék és a rendőrség jelenleg vizsgálja a jeruzsálemi rezidenciájának gyanús pénzügyeit. A kongresszusi beszéd egy esély lehet számára, hogy visszanyerje az izraeli választók bizalmát.

Obama és Netanjahu között semmilyen személyes harmónia nincs, annál több politikai ellenszenv. Obama pár hónappal első ciklusának megkezdése után már kihúzta a gyufát Tel-Avivban, amikor az arab világhoz intézett kulcsbeszédében megkérdőjelezte a megszállt területeken alapított zsidó telepek jogosultságát, ráadásul a Holokausztot citálta, mint Izrael létének megalapozóját és egy szót sem ejtett a zsidók történelmi kötődéséről ahhoz a területhez. Netanjahu a maga részéről pedig éppen Biden alelnök 2010-es látogatásakor jelentett be egy nagyszabású új építési programot a megszállt Kelet-Jeruzsálemben.

Irán és a Közel-Kelet jövője

A két vezető már hat éve huzakodik azon, hogy miképpen kellene megállítani Teherán nukleáris ambícióit. Ezt a játszmát mindketten a politikai örökségük központi elemének tekintik, és merőben másként ítélik meg az állást. Netanjahu elfogadhatatlannak tart bármilyen megállapodást Teheránnal, ami nem jár a nukleáris programjának teljes leállításával. Ellenzi a diplomáciai törekvéseket, amely szerinte csak csökkenti az Izrael államot létében fenyegető veszélyt.

Obama elnök és a Demokrata Párt nagyágyúi pedig a diplomáciai rendezés hívei, amellyel reményeik szerint egy új közel-keleti hatalmi egyensúlyt lehetne teremteni. Irán pozíciójának konszolidálásával sakkban lehetne tartani azt a Szaúd-Arábiát, amely a legelvakultabb szunnita szélsőségeseket támogatja a térségben. Emellett egy mérsékeltebb Teherán stabilizáló erővel hathatna olyan széteső államok számára is, mint Szíria, Libanon, Irak és Afganisztán. Teherán egyben ellensúlyt jelentene Ankara számára is, ahol a neo-oszmán vágyálmokat kergető Erdogan elnök is egyre önjáróbb politikát folytat a térségben.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Makro / Külgazdaság Szenátusi elnök: a kórház szerint Milos Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait
MTI | 2021. október 19. 07:48
Milos Zeman cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat - jelentette be hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Milos Zeman egészségi állapotáról.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos