<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Tovább nőttek a reálbérek igaz lassult a növekedés. Várhatóan idén tovább emelkednek a bérek, ami segíti a fogyasztás beindulását.

Lassult a növekedés

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője elmondta: bár januárban a bérek növekedési üteme nemzetgazdasági szinten és a rendszeres bérek esetében is enyhén lassult az előző hónaphoz képest, mind a költségvetési, mind a versenyszférában évek óta stabil a bérek növekedése.

Hozzátette, hogy a bérek emelkedése és az alacsony infláció, defláció pedig a vásárlóerő jelentős emelkedését eredményezi.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a kedvező januári adatokat a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével és a negatív inflációval indokolta. Egyetértett abban, hogy a reálbérek és a foglalkoztatottak számának emelkedése ösztönzőleg hat a háztartások fogyasztására.

Így is jók a számok

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint bármelyik mutatót - nettó vagy bruttó bér - nézzük, egyértelmű a növekedés, továbbá a versenyszférában foglalkoztatottak számának emelkedése szintén arra utal, hogy a magyar gazdaság kezd egészséges irányba elindulni.

Januárban 4,1 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó bérek, míg a közfoglalkoztatottak nélkül számolt bérnövekedés 3,5% volt, így a reálbérek a januári 1,4 százalékos fogyasztói árcsökkenés mellett közel 5,6 százalékkal nőttek - írja Suppan Gergely a Takarékbank elemzésében.

Bővül a munkahelyek száma

A versenyszférában 3,5 százalékos bérnövekedés, míg a havi rendszeres bérnövekedés 3% volt. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 3,7 százalékkal emelkedtek a bérek. Az alkalmazásban állók létszáma a nemzetgazdaságban 2 százalékkal bővült, a növekedés a közmunkaprogramok nélkül azonban elérte a 3 százalékot, ami a közfoglalkoztatottak számának csökkenésére utal az előző évi magas bázishoz képest. 

A vállalkozásoknál 3 százalékkal emelkedett az alkalmazottak száma, ami a versenyszféra növekvő munkaerő keresletét tükrözi. Tavaly 3 százalékkal emelkedtek a bruttó és nettó bérek, azonban a közfoglalkoztatottak nélkül a bruttó és a nettó bérnövekedés 4,9% volt, ami a tavalyi -0,2 százalékos infláció mellett 5 százalékot kissé meghaladó reálbér növekedést eredményezett.

Felfuthat a foyasztás

Idén 4% körüli átlagos bérnövekedés és 0 százaléknál kissé alacsonyabb infláció hatására 4 százalékkal nőhetnek a reálbérek. A reálbérek és a foglalkoztatás folytatódó növekedése mellett a devizahitelek elszámolása növelheti a háztartások elkölthető jövedelmét, így idén a háztartások fogyasztásának kissé 3% feletti növekedésére számítunk, azonban az elmúlt években elhalasztott fogyasztás miatt nem kizárt ennél magasabb ütemű növekedés sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden első fél éve – mosoly és protekcionizmus Európával szemben
Káncz Csaba | 2021. augusztus 3. 15:03
  Joe Biden amerikai elnök - elődjéhez hasonlóan – az USA gazdasági egyensúlytalanságainak korrekcióját protekcionista intézkedésekkel akarja orvosolni. A Fehér Ház ura nem siet összehozni egy csúcstalálkozót Hszi Csinping kínai elnökkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már 419 izraeli van kórházban koronával, közülük 221 súlyos beteg
MTI | 2021. augusztus 3. 14:08
Március óta először nőtt 3 ezer fölé a napi új fertőzöttek száma Izraelben, és rögtön majdnem a négyezret is elérte. Újabb szigorítások jöhetnek az országban.
Makro / Külgazdaság Észak-Korea csak a szankciók feloldásáért cserébe szerelné le a nukleáris létesítményeit
MTI | 2021. augusztus 3. 13:34
Az USA persze pont azért szankcionálja az ázsiai diktatúrát, mert az nem szerel le.
Makro / Külgazdaság Guadeloupe szigetét is karanténba zárja Franciaország
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 12:41
Itt is éjszakai kijárási tilalom jön a romló covidhelyzet miatt.
Makro / Külgazdaság Nem küld békefenntartókat Afganisztánba az ENSZ, hiába egyre aggasztóbb a helyzet az USA kivonulásával
MTI | 2021. augusztus 3. 11:11
"A fegyveres erőszak fokozódik. Nők, lányok és kisebbségek kerülnek szisztematikusan célkeresztbe. Nemrég támadást intéztek az ENSZ heráti központja ellen."
Makro / Külgazdaság Megint megjelent Vuhanban a koronavírus, az egész várost letesztelik
MTI | 2021. augusztus 3. 09:54
A vírus legelső gócpontjában tavaly június óta nem találtak fertőzöttet, de hétfőn egy szuszra kettőt is.
Makro / Külgazdaság Húszezren már foglaltak időpontot a harmadik oltásra, négyezren meg is kapták azt
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 09:28
Az idősotthonokban is elkezdődött a következő oltások felvétele. Közelít a járvány újabb hulláma, de a berobbanására még várni kell.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor válaszcsapást mért az Európai Bizottságra
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 08:13
A magyar kormány minden aggodalmat visszautasít, ami a jogállamisági jelentésben szerepel. Nincs nagyobb korrupciós probléma, mint máshol, és a médiával is minden rendben van, kellően színes.
Makro / Külgazdaság Németországban is jön a harmadik oltás
MTI | 2021. augusztus 3. 07:51
Szeptembertől, a rizikócsoportoknak.
Makro / Külgazdaság NER humor: milliókat érnek az Orbán és Mészáros viccek
Vég Márton | 2021. augusztus 3. 05:28
Nevetni mindenki szeret, ezt pedig pénzzé lehet alakítani. Bödőcs Tibortól Fábry Sándorig sokan remekül megélnek a NER-kompatibilis humorból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos