3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tovább nőttek a reálbérek igaz lassult a növekedés. Várhatóan idén tovább emelkednek a bérek, ami segíti a fogyasztás beindulását.

Lassult a növekedés

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője elmondta: bár januárban a bérek növekedési üteme nemzetgazdasági szinten és a rendszeres bérek esetében is enyhén lassult az előző hónaphoz képest, mind a költségvetési, mind a versenyszférában évek óta stabil a bérek növekedése.

Hozzátette, hogy a bérek emelkedése és az alacsony infláció, defláció pedig a vásárlóerő jelentős emelkedését eredményezi.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a kedvező januári adatokat a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével és a negatív inflációval indokolta. Egyetértett abban, hogy a reálbérek és a foglalkoztatottak számának emelkedése ösztönzőleg hat a háztartások fogyasztására.

Így is jók a számok

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint bármelyik mutatót - nettó vagy bruttó bér - nézzük, egyértelmű a növekedés, továbbá a versenyszférában foglalkoztatottak számának emelkedése szintén arra utal, hogy a magyar gazdaság kezd egészséges irányba elindulni.

Januárban 4,1 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó bérek, míg a közfoglalkoztatottak nélkül számolt bérnövekedés 3,5% volt, így a reálbérek a januári 1,4 százalékos fogyasztói árcsökkenés mellett közel 5,6 százalékkal nőttek - írja Suppan Gergely a Takarékbank elemzésében.

Bővül a munkahelyek száma

A versenyszférában 3,5 százalékos bérnövekedés, míg a havi rendszeres bérnövekedés 3% volt. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 3,7 százalékkal emelkedtek a bérek. Az alkalmazásban állók létszáma a nemzetgazdaságban 2 százalékkal bővült, a növekedés a közmunkaprogramok nélkül azonban elérte a 3 százalékot, ami a közfoglalkoztatottak számának csökkenésére utal az előző évi magas bázishoz képest. 

A vállalkozásoknál 3 százalékkal emelkedett az alkalmazottak száma, ami a versenyszféra növekvő munkaerő keresletét tükrözi. Tavaly 3 százalékkal emelkedtek a bruttó és nettó bérek, azonban a közfoglalkoztatottak nélkül a bruttó és a nettó bérnövekedés 4,9% volt, ami a tavalyi -0,2 százalékos infláció mellett 5 százalékot kissé meghaladó reálbér növekedést eredményezett.

Felfuthat a foyasztás

Idén 4% körüli átlagos bérnövekedés és 0 százaléknál kissé alacsonyabb infláció hatására 4 százalékkal nőhetnek a reálbérek. A reálbérek és a foglalkoztatás folytatódó növekedése mellett a devizahitelek elszámolása növelheti a háztartások elkölthető jövedelmét, így idén a háztartások fogyasztásának kissé 3% feletti növekedésére számítunk, azonban az elmúlt években elhalasztott fogyasztás miatt nem kizárt ennél magasabb ütemű növekedés sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fizetős lehet a Facebook, cserébe nem lesz hirdetés
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 09:57
A Meta azt tervezi, hogy az Európai Unióban bevezeti az Instagram és a Facebook hirdetésmentes és fizetős változatát - jelentette helyi idő szerint hétfőn a The Wall Street Journal című amerikai napilap.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor és Benjámin Netanjahu a példakép – Donald Trump már készül az elnökségre
Káncz Csaba | 2023. október 3. 09:33
Ha 2024-ben egy izolacionista republikánus párt győz, az fordulópontot jelenthet a második világháború végén létrejött, USA által uralt nemzetközi rend számára. Európa számára rémálom lenne Trump hipernacionalizmusa, a környezettel és az éghajlati válsággal szembeni apátiája és a  multilateralizmus iránti teljes megvetése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2296 milliárd forintos hiányt sikerült összehozni
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 08:30
Előzetes adatok szerint 2296 milliárd forint, a GDP 6,3 százaléka volt a kormányzati szektor 2023. I. féléves hiánya. A 2023. II. negyedévi hiány 570 milliárd forintot tett ki, a GDP 3,1 százalékát - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Mindenkinek megmutatja a forint, hogyan kell harcolni a világ legerősebb valutáival
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:45
Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon hétfő kora estéhez képest.  
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentést tett Zelenszkij az amerikai döntés után
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:16
A háborús szankciók részeként október másodikától Bulgária, harmadikától Norvégia sem enged át orosz rendszámú autókat a határon. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Donald Trump megint a bíróságon járt, bukhatja a Trump-toronyházat a volt elnök
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 06:42
Donald Trump is megjelent a cégei ellen üzleti csalás miatt indult polgári peres eljárás első tárgyalásán New Yorkban hétfőn.
Makro / Külgazdaság Most érdemes figyelni a frontról érkező híreket - kezd látható eredményeket hozni az ukránok taktikája
Litván Dániel | 2023. október 3. 05:46
Véres kudarc az ukrán ellentámadás? Ha a térképet nézzük, lehet. De nagyon úgy tűnik, hogy vészesen fogyóban vannak az orosz tartalékok, miközben az ukránok friss egységeket vonultatnak fel az egyik fontos frontszakaszon, tüzérségük pedig iszonyatos pusztítást végez.
Makro / Külgazdaság Elsőosztályú EU-tagságot szeretne az ukrán külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:51
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újabb háború jöhet? Vészjósló nyilatkozatot tett a szerb védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:41
Amennyiben parancsot kap rá, a szerb hadsereg be fog lépni Koszovó területére, Szerbia azonban mindent megtesz azért, hogy ne kerüljön erre sor - hangsúlyozta Milos Vucevic szerb védelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Hamarosan Lisszabontól Luhanszkig tart majd az EU a német külügyminiszter szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:01
Az Európai Unió nemsokára Lisszabontól Luhanszkig terjed majd ki - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Kijevben újságíróknak, az EU-tagországok külügyminisztereinek Ukrajnában tartott informális tanácskozása előtt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG