4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A második világháborús japán atrocitásokat tagadó hölgyet neveztek ki Tokióban védelmi miniszternek, amely komoly hullámokat vet Pekingben. Holott a hágai Nemzetközi Bíróság júliusi döntése a Dél-kínai-tengerről már így is negatívan befolyásolta a két ország viszonyát.

A 2008-as pénzügyi válság alapjaiban rázta meg a második világháború után kialakított nemzetközi politikai intézményeket. Az elveszettnek hitt történelem brutális erővel tér vissza minden misztikumával együtt és a múlt század második felének narratívái megkérdőjeleződnek.

Gyarapítsd az országot, erősítsd a hadsereget!’

Japánban a 19. század végi Meidzsi-korszak fenti jelmondata akár napjaink Abe kormányának a mottója is lehetne. A jelenlegi politikai ciklus bevallott célja a regionális marginalizálódás feltartóztatása. Napjainkban a történelem szele söpör végig a Felkelő Nap országán, és erőteljes lobbi csoportok, mint a Nippon Kaigi (Japán Konferencia) és az ősi természetvallás értékeit követő Sintó Egyesülés sikeresen dolgoznak azon, hogy a régi patrióta - többször militáns - értékek nagyobb súllyal szerepeljenek az alkotmányban, a közéletben, a közintézményekben és az iskolai tananyagban.

A kormány tagjainak többsége is erőteljesen kapcsolódik ezen szervezetekhez. Mivel ez a történelmi revíziós hullám a második világháború sokszor borzalmas fejezeteinek újraírására, relativizálására és elfogadhatóbbá tételére is törekszik, a politikai feszültség Kínával és Dél-Koreával fennmaradt. Az utóbbi napok ráadásul egy újabb eszkalációt hoztak.

A harcias amazon színre lép

Káncz Csaba

Abe miniszterelnök ugyanis egy hete azt a Tomomi Inadát nevezte ki védelmi miniszternek, aki a Nippon Kaigi parlamenti csoport tagjaként követeli, hogy a történelem egyik legnagyobb tömeggyilkosságára, az 1937-es nankingi mészárlásra vonatkozó összes utalást távolítsák el a tankönyvekből. A parlamenti csoport azt az álláspontot képviseli, hogy Japán tulajdonképpen a nyugati imperialisták által elnyomott Ázsiát akarta felszabadítani, amikor lerohanta a kontinenst az 1930-as években.

Inada, egy 57. évében járó országgyűlési képviselő hölgy, korábban már védelmébe vette a japán háborús atrocitásokat, beleértve ázsiai nők erőszakos prostitúcióra kényszerítését a japán hadsereg bordélyházaiban. Az új védelmi miniszter korábban a kormányzó párt egy bizottságát is vezette, amelynek a célja a Szövetségesek háborús ítéleteinek újraértelmezése volt.

Peking azonnal felfigyelt és felhorkant a kinevezésre. A kínai védelmi minisztérium múlt pénteken a japán militarizmus felélesztésével vádolta meg Inadát, aki első sajtótájékoztatóján nem volt hajlandó állást foglalni a nankingi mészárlásról és arról sem nyilatkozott, hogy inváziónak tartja-e Japán világháborús műveleteit. A pekingi minisztérium leszögezte, hogy „ha a történelmet letagadjuk, akkor a kínai-japán viszonynak nincsen jövője”.

Újra belobbant a szigetvita is

Holott a helyzet a térségben már így is pattanásig feszült. Nagyon érzékenyen érintette ugyanis Pekinget júliusban a hágai Nemzetközi Bíróság döntése, amely szerint semmilyen jogalapja nincs az országnak a Dél-kínai-tenger ellenőrzésére. Kína jelezte: nem fogadja el az ítéletet, és szeptemberre tengeri hadgyakorlatot jelentett be Oroszországgal a vitatott hovatartozású térségben.

A feszültség kisugárzik a Kelet-kínai-tengerre is, ahol Tokió kínai halászhajók százait vádolja területi vizeinek megsértésével az elmúlt hetekben a vitatott Szenkaku / Diaoyu szigeteknél ráadásul a térség határán egy kínai gázfúrótornyon a japánok egy radart is fölfedeztek, amely a hajók mozgását figyelheti.

A tokiói külügyminisztérium ezért múlt szombaton a kínai nagykövetség több diplomatáját berendelte, hogy tiltakozzon az incidensek ellen. Ugyanazon a napon a kínai külügyi szóvivő mintegy válaszként kijelentette, hogy a vitatott szigetek és környező vizeik Peking szuverenitása alá tartoznak.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG