1p
A Bild című német lap interjút készített Orbán Viktor miniszterelnökkel, amelyben megkérdezték tőle, mit gondol, mit szólnak az akár 47 százalékos adót is fizető német polgárok, hogy a magyarok pénzt kérnek tőlük, miközben csak 16 százalékkal adóznak. A miniszterelnök szerint nem pénzt kérünk, hanem biztonsági hálót. Szerinte az idei kétmilliárd euró, amit az EU strukturális alapja küld, sem a német adófizetőktől jön, hanem az EU-tól.

A Bild című német bulvárlap Konrád György írónak egy másik német lapban megjelent írását idézte, amelyben rossz embernek nevezte Orbán Viktort. „Ön rossz ember, Orbán Úr?” – kérdezte most a riporter. Orbán szerint a családja nem tartja őt rossz embernek, és ez többet számít neki, Konrád György szavai pedig nem mások, mint ideológiai színezetű, liberális propaganda.

Meghajlunk az EU kritikája előtt, ha szükséges

A Fidesz átgázol az összes politikai intézményen, miért akarják például a jegybankot párttagokkal benépesíteni? – kérdezték Orbántól. Szerinte erről szó sem lehet, a jegybank elnökét még az előző parlament választotta meg, és hivatali ideje 2013-ban jár le, ezen semmi sem változtat. Emellett van két helyettese és egy úgynevezett jegybanktanács (monetáris tanács) a jegybank kontrolljára. Ennek taglétszámát is még a régi parlament határozta meg. A kérdés most az, hogy ezt a tanácsot két újabb taggal bővítsék-e, és hogy a jegybankelnök mellé újabb alelnököt neveznek-e ki. „Bár mi úgy gondoljuk, hogy ez a megoldás a jegybanknak jót tenne, de meghajlunk az EU kritikája előtt, ha szükséges” - mondta.

„Térjünk rá a média korlátozására. A sajtófelügyelet jelenleg a pártja tagjainak kontrollja alatt van, az ellenzési sajtót masszív szankciók fenyegetik. Nemrég a baloldali Klubrádió vesztette el az engedélyét” – mondta a riporter. Orbán szerint aki a sajtó korlátozását veti a szemére, az egyszerűen nézzen szét az aktuális sajtóban, ott őt szidják és fenyegetik. A semleges sajtó másképp néz ki.

Hát miért nem pályázik újra a Klubrádió?

Ami a Klubrádiót illeti, ez az adó azért nem kapott engedélyt, mert az új pályázaton kevesebb pénzt kínált, mint a konkurensei. Orbán nem engedi meg, hogy politikai nyomásra gazdasági előnyöket szerezzen valaki, a Klubrádió újra indulhat a frekvenciákért és új ajánlatot tehet. „Ilyen egyszerű ez” – mondta. Az Alkotmánybíróság szerinte a médiatörvény lényeges pontjait nem semmisítette meg, és a törvényt az alkotmánybírák kívánsága szerint meg fogják változtatni.

Az egyházak, a melegházasság és a magyar kormányban levő nők rendkívül alacsony számának tárgyalása után megkérdezték a miniszterelnöktől, mi az oka annak a kettősségnek, hogy Magyarországnak sürgős segítség kell az IMF-től és az EU-tól, az adók egységesítését az EU-ban azonban elutasítja. Orbán szerint támogatjuk Merkel kezdeményezését a fiskális unióról, de elutasítjuk az Európa-szerte harmonizált adórendszert. Magyarország alacsony adókulcsa számunkra versenyelőny, erről nem tudunk lemondani.

Nem Németországot kérjük a kasszához, hanem az EU-t

Mégis, hogyan lehet pénzt kérni az EU-tól és az IMF-től, ha a magyarok csak 16 százalékos adót fizetnek? Mit gondol Orbán, mit szól ehhez az a német adófizető, aki minden hónapban 47 százalékot kell kinyögjön? – teszik fel Orbánnak a kérdést. Szerinte a kérdezőnek igaza van, ez teljesen helytelen lenne, de hát mi nem is pénzt kérünk, hanem egy biztonsági hálót, hogy a pénzügyi piacokon továbbra is hiteleket vehessünk fel. Tartozásainkat az EU-nál, amelyeket még a szocialista kormány csinált, már régen visszafizettük, a német polgároknak már egyetlen forinttal és euróval sem tartozunk.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország az idén kétmilliárd eurót kap az EU strukturális alapjából, azt felelte, hogy igen, de ezt nem a német adófizetők küldik nekünk, hanem az EU, és ez a pénz az EU tagjaként jár nekünk. Orbán szerint sokáig bírja ugyan az ország, hogy 9,25 százalékos kamattal tud csak friss forrásokhoz jutni, de ez sok erőfeszítésbe kerül, ezért is van szükség az IMF biztonsági hálójára, hogy a hiteleink kamatai ismét csökkenhessenek.

Még hogy egy autó jön szemben az autópályán! Mind szembejön!

Végül megkérdezték az interjúalanytól, valóban segít-e, ha az Európa-politikában továbbra is úgy viselkedik, mint az autópályán a menetiránnyal szemben haladó ámokfutó, aki üvöltözik a sok szembejövő autóssal. Orbán biztos benne, hogy Európában is tízmillióknak van elegük az ó-baloldali gondolkodásmódtól, és nem akarják, hogy megtiltsák nekik, hogy olyan értékekről beszéljenek, mint a kereszténység, a haza, a nemzeti büszkeség vagy a család. Értékeink és nemzetünk mellett ellenszélben is kitartunk, sőt akkor is, ha az ellenszél eléri az orkánerősséget.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG