<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A Bild című német lap interjút készített Orbán Viktor miniszterelnökkel, amelyben megkérdezték tőle, mit gondol, mit szólnak az akár 47 százalékos adót is fizető német polgárok, hogy a magyarok pénzt kérnek tőlük, miközben csak 16 százalékkal adóznak. A miniszterelnök szerint nem pénzt kérünk, hanem biztonsági hálót. Szerinte az idei kétmilliárd euró, amit az EU strukturális alapja küld, sem a német adófizetőktől jön, hanem az EU-tól.

A Bild című német bulvárlap Konrád György írónak egy másik német lapban megjelent írását idézte, amelyben rossz embernek nevezte Orbán Viktort. „Ön rossz ember, Orbán Úr?” – kérdezte most a riporter. Orbán szerint a családja nem tartja őt rossz embernek, és ez többet számít neki, Konrád György szavai pedig nem mások, mint ideológiai színezetű, liberális propaganda.

Meghajlunk az EU kritikája előtt, ha szükséges

A Fidesz átgázol az összes politikai intézményen, miért akarják például a jegybankot párttagokkal benépesíteni? – kérdezték Orbántól. Szerinte erről szó sem lehet, a jegybank elnökét még az előző parlament választotta meg, és hivatali ideje 2013-ban jár le, ezen semmi sem változtat. Emellett van két helyettese és egy úgynevezett jegybanktanács (monetáris tanács) a jegybank kontrolljára. Ennek taglétszámát is még a régi parlament határozta meg. A kérdés most az, hogy ezt a tanácsot két újabb taggal bővítsék-e, és hogy a jegybankelnök mellé újabb alelnököt neveznek-e ki. „Bár mi úgy gondoljuk, hogy ez a megoldás a jegybanknak jót tenne, de meghajlunk az EU kritikája előtt, ha szükséges” - mondta.

„Térjünk rá a média korlátozására. A sajtófelügyelet jelenleg a pártja tagjainak kontrollja alatt van, az ellenzési sajtót masszív szankciók fenyegetik. Nemrég a baloldali Klubrádió vesztette el az engedélyét” – mondta a riporter. Orbán szerint aki a sajtó korlátozását veti a szemére, az egyszerűen nézzen szét az aktuális sajtóban, ott őt szidják és fenyegetik. A semleges sajtó másképp néz ki.

Hát miért nem pályázik újra a Klubrádió?

Ami a Klubrádiót illeti, ez az adó azért nem kapott engedélyt, mert az új pályázaton kevesebb pénzt kínált, mint a konkurensei. Orbán nem engedi meg, hogy politikai nyomásra gazdasági előnyöket szerezzen valaki, a Klubrádió újra indulhat a frekvenciákért és új ajánlatot tehet. „Ilyen egyszerű ez” – mondta. Az Alkotmánybíróság szerinte a médiatörvény lényeges pontjait nem semmisítette meg, és a törvényt az alkotmánybírák kívánsága szerint meg fogják változtatni.

Az egyházak, a melegházasság és a magyar kormányban levő nők rendkívül alacsony számának tárgyalása után megkérdezték a miniszterelnöktől, mi az oka annak a kettősségnek, hogy Magyarországnak sürgős segítség kell az IMF-től és az EU-tól, az adók egységesítését az EU-ban azonban elutasítja. Orbán szerint támogatjuk Merkel kezdeményezését a fiskális unióról, de elutasítjuk az Európa-szerte harmonizált adórendszert. Magyarország alacsony adókulcsa számunkra versenyelőny, erről nem tudunk lemondani.

Nem Németországot kérjük a kasszához, hanem az EU-t

Mégis, hogyan lehet pénzt kérni az EU-tól és az IMF-től, ha a magyarok csak 16 százalékos adót fizetnek? Mit gondol Orbán, mit szól ehhez az a német adófizető, aki minden hónapban 47 százalékot kell kinyögjön? – teszik fel Orbánnak a kérdést. Szerinte a kérdezőnek igaza van, ez teljesen helytelen lenne, de hát mi nem is pénzt kérünk, hanem egy biztonsági hálót, hogy a pénzügyi piacokon továbbra is hiteleket vehessünk fel. Tartozásainkat az EU-nál, amelyeket még a szocialista kormány csinált, már régen visszafizettük, a német polgároknak már egyetlen forinttal és euróval sem tartozunk.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország az idén kétmilliárd eurót kap az EU strukturális alapjából, azt felelte, hogy igen, de ezt nem a német adófizetők küldik nekünk, hanem az EU, és ez a pénz az EU tagjaként jár nekünk. Orbán szerint sokáig bírja ugyan az ország, hogy 9,25 százalékos kamattal tud csak friss forrásokhoz jutni, de ez sok erőfeszítésbe kerül, ezért is van szükség az IMF biztonsági hálójára, hogy a hiteleink kamatai ismét csökkenhessenek.

Még hogy egy autó jön szemben az autópályán! Mind szembejön!

Végül megkérdezték az interjúalanytól, valóban segít-e, ha az Európa-politikában továbbra is úgy viselkedik, mint az autópályán a menetiránnyal szemben haladó ámokfutó, aki üvöltözik a sok szembejövő autóssal. Orbán biztos benne, hogy Európában is tízmillióknak van elegük az ó-baloldali gondolkodásmódtól, és nem akarják, hogy megtiltsák nekik, hogy olyan értékekről beszéljenek, mint a kereszténység, a haza, a nemzeti büszkeség vagy a család. Értékeink és nemzetünk mellett ellenszélben is kitartunk, sőt akkor is, ha az ellenszél eléri az orkánerősséget.


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A cseh gazdaság is a recesszió útjára lépett?
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 10:54
Negyedéves bázison a cseh gazdaság is már zsugorodott.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG