<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Eddig is sejtettük, most már biztos: a svájciaknak túlságosan jó dolguk van. A perdöntő bizonyíték az, hogy egy fogda önkéntes börtöntöltelékeket kereső felhívására háromszoros a túljelentkezés.

„Be mered vállalni?” – jelent meg a felhívás Gefängnis Zürich West, azaz a Nyugat-zürichi börtön oldalán néhány napja. Aki kattintott, az megtudhatta, hogy az áprilisi megnyitásra készülődő intézmény teszteléséhez keresnek önkénteseket. A vállalkozó szellemű jelentkezőknek három éjszakát kell eltölteniük az intézményben „rab”-ként március 24. és 27. között.

„Ahogy a büntetésvégrehajtásban dolgozni is olyan munka, amire nem mindenki alkalmas, letartóztatottként bezárva lenni sem való mindenkinek” – figyelmeztetett a felhívás.

Ennek ellenére már az első napokban 600-an jelentkeztek a felhívásra, és az érdeklődés később is alig csökkent. Az intézmény maximálisan 241 fogvatartott befogadására lesz alkalmas egyébként, így valamilyen szempontok szerint majd ki kell válogatni azokat, akik részt vehetnek a próbaüzemben próbarabként.

Pedig az intézmény igazgatója, Marc Eiermann szerint „nem lesz nyári táborozás” az önkénteseknek a néhány napos börtönélet, akiknek a belépéskor le kell adniuk minden elektronikus eszközüket, például a telefonjukat is, viszont a motozás – a későbbi éles működéssel szemben – csak opcionális lesz. Az önkéntes rabok egyébként bármikor megszakíthatják a próbaraboskodást, és hazamehetnek, ha úgy érzik, nem bírják még ezt a bezártságot sem.

A PJZ épülete: lesz benne minden. Fotó: Gefängnis Zürich WestA PJZ épülete: lesz benne minden. Fotó: Gefängnis Zürich West

Eiermann azt is elmondta, hogy mivel az egész létesítmény új, ráadásul a személyzet egy része is először vállal munkát a büntetésvégrehajtás területén, ez a teszt kulcsfontosságú lesz abban, hogy az őrség tagjai megismerjék az épületet, illetve minden rendszert ki tudjanak próbálni.

Önkéntesnek egyébként az jelentkezhetett, aki Zürich kantonban lakik, illetve vállalta, hogy a hatóságok elvégeznek egy biztonsági átvilágítást rajta.

A Gefängnis Zürich West nem önálló létesítmény, hanem a Polizei- und Justizzentrums (PJZ), azaz a rendőrségi és igazságügyi központ része, és arra fog szolgálni, hogy elítéltek itt töltsék le a rájuk kiszabott börtönbüntetés idejét. Az épületben a tárgyalásukra várókat, illetve az előzetes letartóztatásba helyezetteket fogják őrizni.

A központ megépítését az is szükségessé tette, hogy a kantonban nem volt elegendő korszerű ilyen férőhely, és az új létesítmény lehetővé teszi, hogy az ideiglenes, egy korábbi kaszárnyában kialakított elavult rendőrségi fogdát végre bezárják. Az illetékesek azt is remélik, hogy a rendőrség és ügyészség számos részlege, a fogda, sőt törvényszéki orvosszakértők, valamint a rendőrakadémia egy részének is egy épületbe költöztetésével javulni fog a hatóságok munkájának a hatékonysága.

Az összesen 133 ezer négyzetméternyi hasznos teret kínáló épületet öt év alatt húzták fel, a projekt teljes költsége mai árfolyamon nagyjából 193 milliárd forint volt.

Mint tudjuk, Magyarországon sem éppen ideálisak a fogvatartottak körülményei, és a kormány még a megítélt kártérítések kapcsán kipattant botrány előtt, 2016-ban bejelentette, hogy a strasbourgi bíróság a zsúfoltság enyhítését előíró 2015-ös rendelkezésével összhangban nyolc új börtönt is épít az országban. Kunmadarason 1 000, Békésen, Hevesen, Komádiban, Ózdon, Kemecsén, Csengeren és Komlón 500-500 ember elhelyezésére szolgáló börtön építését tervezték 103 milliárdból – de ebből végül nem lett semmi.

Ehelyett átmeneti megoldásként 2020-ig tíz büntetésvégrehajtási intézményt bővítettek ki átalakított konténerekkel, valamint könnyűszerkezetes épületekkel, ezek összesen 2750 embert képesek befogadni. Ezek átadása előtt nem volt nyilvános, önkéntesek bevonásával zajló tesztüzem, viszont ezek nem is felelnek meg az előírásoknak, üzemeltetésük is igen drága.

A bővítések részletes költségvetését ugyan tíz évre elzárták a nyilvánosság elől, annyit azért ki lehetett deríteni, hogy – teljesen váratlan módon – NER-közeli cégek valósíthatták meg ezeket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
Makro / Külgazdaság A Kreml szerint semmi alapja egy orosz-ukrán találkozónak - a háború 167. napja
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 06:36
Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG