<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Eddig is sejtettük, most már biztos: a svájciaknak túlságosan jó dolguk van. A perdöntő bizonyíték az, hogy egy fogda önkéntes börtöntöltelékeket kereső felhívására háromszoros a túljelentkezés.

„Be mered vállalni?” – jelent meg a felhívás Gefängnis Zürich West, azaz a Nyugat-zürichi börtön oldalán néhány napja. Aki kattintott, az megtudhatta, hogy az áprilisi megnyitásra készülődő intézmény teszteléséhez keresnek önkénteseket. A vállalkozó szellemű jelentkezőknek három éjszakát kell eltölteniük az intézményben „rab”-ként március 24. és 27. között.

„Ahogy a büntetésvégrehajtásban dolgozni is olyan munka, amire nem mindenki alkalmas, letartóztatottként bezárva lenni sem való mindenkinek” – figyelmeztetett a felhívás.

Ennek ellenére már az első napokban 600-an jelentkeztek a felhívásra, és az érdeklődés később is alig csökkent. Az intézmény maximálisan 241 fogvatartott befogadására lesz alkalmas egyébként, így valamilyen szempontok szerint majd ki kell válogatni azokat, akik részt vehetnek a próbaüzemben próbarabként.

Pedig az intézmény igazgatója, Marc Eiermann szerint „nem lesz nyári táborozás” az önkénteseknek a néhány napos börtönélet, akiknek a belépéskor le kell adniuk minden elektronikus eszközüket, például a telefonjukat is, viszont a motozás – a későbbi éles működéssel szemben – csak opcionális lesz. Az önkéntes rabok egyébként bármikor megszakíthatják a próbaraboskodást, és hazamehetnek, ha úgy érzik, nem bírják még ezt a bezártságot sem.

A PJZ épülete: lesz benne minden. Fotó: Gefängnis Zürich WestA PJZ épülete: lesz benne minden. Fotó: Gefängnis Zürich West

Eiermann azt is elmondta, hogy mivel az egész létesítmény új, ráadásul a személyzet egy része is először vállal munkát a büntetésvégrehajtás területén, ez a teszt kulcsfontosságú lesz abban, hogy az őrség tagjai megismerjék az épületet, illetve minden rendszert ki tudjanak próbálni.

Önkéntesnek egyébként az jelentkezhetett, aki Zürich kantonban lakik, illetve vállalta, hogy a hatóságok elvégeznek egy biztonsági átvilágítást rajta.

A Gefängnis Zürich West nem önálló létesítmény, hanem a Polizei- und Justizzentrums (PJZ), azaz a rendőrségi és igazságügyi központ része, és arra fog szolgálni, hogy elítéltek itt töltsék le a rájuk kiszabott börtönbüntetés idejét. Az épületben a tárgyalásukra várókat, illetve az előzetes letartóztatásba helyezetteket fogják őrizni.

A központ megépítését az is szükségessé tette, hogy a kantonban nem volt elegendő korszerű ilyen férőhely, és az új létesítmény lehetővé teszi, hogy az ideiglenes, egy korábbi kaszárnyában kialakított elavult rendőrségi fogdát végre bezárják. Az illetékesek azt is remélik, hogy a rendőrség és ügyészség számos részlege, a fogda, sőt törvényszéki orvosszakértők, valamint a rendőrakadémia egy részének is egy épületbe költöztetésével javulni fog a hatóságok munkájának a hatékonysága.

Az összesen 133 ezer négyzetméternyi hasznos teret kínáló épületet öt év alatt húzták fel, a projekt teljes költsége mai árfolyamon nagyjából 193 milliárd forint volt.

Mint tudjuk, Magyarországon sem éppen ideálisak a fogvatartottak körülményei, és a kormány még a megítélt kártérítések kapcsán kipattant botrány előtt, 2016-ban bejelentette, hogy a strasbourgi bíróság a zsúfoltság enyhítését előíró 2015-ös rendelkezésével összhangban nyolc új börtönt is épít az országban. Kunmadarason 1 000, Békésen, Hevesen, Komádiban, Ózdon, Kemecsén, Csengeren és Komlón 500-500 ember elhelyezésére szolgáló börtön építését tervezték 103 milliárdból – de ebből végül nem lett semmi.

Ehelyett átmeneti megoldásként 2020-ig tíz büntetésvégrehajtási intézményt bővítettek ki átalakított konténerekkel, valamint könnyűszerkezetes épületekkel, ezek összesen 2750 embert képesek befogadni. Ezek átadása előtt nem volt nyilvános, önkéntesek bevonásával zajló tesztüzem, viszont ezek nem is felelnek meg az előírásoknak, üzemeltetésük is igen drága.

A bővítések részletes költségvetését ugyan tíz évre elzárták a nyilvánosság elől, annyit azért ki lehetett deríteni, hogy – teljesen váratlan módon – NER-közeli cégek valósíthatták meg ezeket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Fegyvertelen rakétákat lőhetnek az oroszok Ukrajnára
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 19:23
A háború főbb eseményei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több kínai technológiát is betiltottak Amerikában
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 19:06
Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat új eszközeinek engedélyezését nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Egyre több helyen kapcsolják vissza az áramot Kijevben
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 17:23
Jelentősen javult az elmúlt 24 órában az ukrán főváros lakóházainak távhő- és áramellátása a kijevi polgármester szombati bejelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Váratlanul meghalt a fehérorosz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 16:37
Meghalt 64 éves korában Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter - jelentette szombaton a Belta állami hírügynökség.
Makro / Külgazdaság Merre tart a divatipar? Amikor a pulzusod irányít
Elek Lenke | 2022. november 26. 15:22
 A világ egyik legpazarlóbb iparága ez, hiszen ma már havonta vagy kéthetente érkeznek az üzletekbe az új kollekciók, miközben a tavaly vagy tavalyelőtt vett felső is még ott lapul a szekrényben, talán, ha egyszer volt rajtunk.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijjel közös fotót posztolt Novák Katalin
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 13:13
Szombat reggel érkezett meg Kijevbe a köztársasági elnök, hogy találkozzon az ukrán elnökkel.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: nem szórakozásból működünk együtt Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 12:43
Ukrajna közvetlen szomszédja vagyunk, a háború hatásai ránk nézve azonnaliak és súlyosak, újabb szankciós csomag helyett békét kell teremtenünk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a France24 csatorna Talking Europe című politikai műsorában.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja alatt megroppan Oroszország - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. november 26. 11:54
Már csaknem másfélszer annyi orosz katona halt meg Ukrajnában, mint ahány amerikai Vietnámban. Putyin országa nem lett birodalom Ukrajna megtámadásával, sokkal inkább válik egyre inkább Kína vazallusává. Oroszország baklövései és regionális visszaszorulása az 1905-ös orosz-japán háborúhoz hasonlít, amikor Szentpétervár alábecsülte az ellenfelét, és hosszú távra kiható vereséget szenvedett. Káncz Csaba külpolitikai szakértőnk videó-interjúja
Makro / Külgazdaság Azt figyeli a világ, Tajvan hogyan védi meg demokráciáját
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 10:44
Önkormányzati választások kezdődtek szombaton Tajvanon, ahol várhatóan még éjfél előtt ismertté válnak az eredmények. A mintegy 19 millió szavazó polgármestereket, megyevezetőket és önkormányzati képviselőket választ.
Makro / Külgazdaság Elon Musk támogatja Ron DeSantis elnökjelöltségét
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:31
A milliárdos Elon Musk pénteken bejelentette, hogy támogatni fogja Ron DeSantist 2024-ben, ha a floridai kormányzó indul az elnökválasztáson.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG