3p

Más a munkáltatói és munkavállalói érdekvilág, de ha ezek nem működnek együtt, akkor a külföldi cégek lesznek gazdaságilag győzedelmesek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.Orbán beszélt még az energiakitettségről, és a kormányzati és jegybanki viták hatásáról is.

Tragikus beruházási adat, egy nem túl izmos növekedési statisztika és egy túlzás nélkül válságosnak nevezhető év után szólalt fel vállalkozók előtt Orbán Viktor – számol be az eseményről a hvg.hu. A miniszterelnök a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) éves ünnepségén vett részt.

Bár a résztvevők mindegyike a kormány és a vállalkozók együttműködésének fontosságát emelték ki, Orbán azt fejtegette, két különböző világról van szó, hiszen a vállalkozókat saját nyereségük motiválja, míg a politikusakat az, hogy az egész gazdaság, a nemzet, a közösség javát szolgálják. A miniszterelnök azonban azt is hozzátette: lehetséges megtalálni a közös pontokat.

Orbán feltette a kérdést: szükségszerű-e, hogy a két érdek szemben áll egymással? Aztán úgy válaszolt: a „polgári gazdaságtan szerint a két érdek feltételezi egymást, sőt, a közhaszon csak magánhasznon, a közérdek csak magánérdeken keresztül jön létre, ebből lesz osztályharc helyett osztálybéke”.

„Önök munkát adnak, adót fizetnek, tőkéjük van, és ha önök nem működtetnének vállalkozásokat, akkor működtetne más, leginkább külföldiek” – sorolta, hogyan is járulnak hozzá a vállalkozások a közérdekhez, hozzátéve azt is, a mostani válságot azért tudja könnyebben leküzdeni a magyar gazdaság, mert 2008-cal szemben sokkal tőkeerősebb a gazdaság – áll a lap beszámolójában.

Orbán szerint a Fidesz gazdaságpolitikája a 2010-ben indult válságkezelésével a GDP megháromszorozódásához vezetett, azóta, egymillióval többen – 4,8 millióan – dolgoznak.

A miniszterelnök említett néhány megoldandó problémát is. Kormánya tagjaival vagy Parragh Lászlóval szemben finoman bírálta csak a jegybankot, amikor arról beszélt, helyre kell állítani a hitelezést. „Próbálunk a jegybank hatáskörét súroló lépéseket tenni, de nem tudunk az ellen tenni, hogy a kamatpolitika mégiscsak a jegybank kezében van, annyit tehetünk, hogy ha a kamatokat a jegybank magasan tartja, akkor támogatási programokat indítunk.”

A másik „elkerülendő csapda” szerinte az energiaárakból ered. A miniszterelnök elismerte, hogy amíg a lakosságnál sikerült leszorítani az árakat, a vállalkozóknál ez terhet jelent, sőt valójában az ő magasabb áraik finanszírozzák a „rezsicsökkentés” néven ismert hatósági áras politikát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Emmanuel Macron: "Minden egyes szavam megfontolt és átgondolt"
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 16:52
Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön kijelentette, hogy az ukrajnai háborúban javasolt nyugati részvétellel kapcsolatos "minden egyes szava kimért, átgondolt és megfontolt" volt.
Makro / Külgazdaság Megfenyegették Navalnij halottszállítóit
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:53
Az Európai Parlament csütörtökön kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tehet mind bűnügyileg, mint politikailag Alekszej Navalnij ellenzéki vezető haláláról, amiért felelősségre kell vonni. Holnap temetik Navalnijt.
Makro / Külgazdaság 137 milliárd euró uniós forrás érkezik Lengyelországnak
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:29
Az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan is jóváhagyta korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak.
Makro / Külgazdaság Lengyelország saját szankciót vethet be Oroszország ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:02
Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését - jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Egyiptom és Jordánia közleményt adott ki Izrael ma reggeli pusztító incidense után
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 14:45
Egyiptom és Jordánia elítéli a segélykérő palesztinok „szégyenletes bűntényének” és „brutális célba vételének” minősített eseményeket.
Makro / Külgazdaság Sri Lanka döntött az orosz és ukrán bevándorlókról
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 13:40
Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad ki ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban éltek.
Makro / Külgazdaság Izraeli–palesztin konfliktus: felelősségre vonást sürget az ENSZ-főbiztos
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 12:58
A gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket az ENSZ emberi jogi főbiztosának csütörtöki nyilatkozata szerint, melyben egyúttal az elkövetők felelősségre vonását sürgette.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék valakinek nagyon a tyúkszemére léptek
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 10:27
A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt. Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.
Makro / Külgazdaság Varsó kiutat mutat az elszigetelődött Budapest számára
Káncz Csaba | 2024. február 29. 09:31
A Varsóval kapcsolatos EU-s döntés fontos figyelmeztetés a blokk más kormányai számára is, amelyek a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzásához hasonlóan szembeszegültek a közös demokratikus normákkal. Ez elsősorban a magyar kormányt célozza meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tragikusak a demográfiai adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 09:06
2024 januárjában több mint 5 ezer fővel csökkent hazánk népessége a Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint. A halálozások száma 1,1 százalékkal, a születéseké viszont 12 százalékkal esett vissza egy év alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG