1p
A kormányfő reggel egy rádióinterjúban beszélt először arról, hogy a januárban indult 3 kötelezettségszegési eljárásból több bírósági szakaszba léphet. A miniszterelnök szerint az EU ezeket az ügyeket nem szabhatja az IMF-programunk előfeltételéül, mert az zsarolás lenne. "Az EU közel van hozzá, hogy átlépje a Rubicont" - mondta a közrádió reggeli műsorában a kormányfő.

Április 23-án Orbán Viktor valóban találkozik az Európai Bizottság elnökével. "Ha Brüsszelben vagyok, mindig találkozom Barroso elnök úrral, most sem lesz máshogy" - mondta a miniszterelnök, aki szerint minden nap előrébb vannak egy fél lépéssel a vitás ügyekben, szerinte jó irányba haladnak a dolgok az  Európai Bizottsággal folytatott párbeszédben, még ha lassan is. "Tisztázódtak az ügyek, látjuk miben értünk egyet és  miben nem. Sokkal több vitás ügyet oldottunk meg, mint amennyi megmaradt" - mondta kormányfő.

EU/IMF-megállapodás: kinek a térfelén pattog a labda?

 


Új hang a magyar fél kommunikációjában

Lesz-e új adó? Lesz.
A kormányfő beszélt a tranzakciós adóval kapcsolatos elképzelésekről is, de szerinte amiatt nem fog fájni senkinek sem a feje. Részletek >>>

Az interjúban ugyanakkor Orbán először beszélt arról, hogyha maradnak még vitás ügyek, akkor kész az "érvek súlyát megmérve" az Európai Bíróságig is elmenni. Ez azt is jelenti, hogy a kormányfő nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a januárban indult 3 kötelezettségszegési eljárásból több a bíróságon folytatódjon. Ez azonban nagyon elnyújthatja a vitás ügyek rendezését.

"Az Európai Unióban az nagyon gyakori, hogy egy tagállamnak vitája támad a Bizottsággal, Magyarország a vitás ügyek számát tekintve a középmezőnyben van" - utalt a kötelezettségszegési eljárásokra Orbán, aki szerint ha nincs megegyezés, akkor az Európai Bíróságnak kell döntenie. "Brüsszel nem Moszkva, nem az egyik fél dönt a vitás ügyekben" - tette hozzá.

Politikai feltételekről szó sem lehet

Arra a riporteri felvetésre, hogy a kötelezettségszegési eljárások az IMF megállapodás akadályát is képezhetik, a miniszterelnök azt mondta: "Ezt én képtelenségnek tartom".
Megismételte, Magyarország tagja az IMF-nek, "az a mi bankunk", szerinte elképzelhetetlen, hogy amikor Magyarország pénzügyi segítségért folyamodik, akkor annak politikai feltételei legyenek, mind az IMF, mind pedig az EU részéről. A magyar miniszterelnök szerint "az EU túlterjeszkedik a jogkörén, ha politikai feltételeket szab a megegyezés feltételéül".

"Az elmúlt időszakban az IMF hitelt adott Belorussziának, Egyiptomnak, Pakisztánnak, Boszniának... - ez a lista, ami azt mutatja, hogy az IMF pénzügyi alapon nyújt hitelt. Orbán Viktor szerint a politikai feltételeket zsarolásként is lehet értelmezni, az viszont az Európai Unióban elfogadhatatlan.

A miniszterelnök szerint a kormány eddig nem kapott rá választ, hogy melyek a megállapodás konkrét feltételei. Orbán Viktor szerint az IMF-nek nincsenek politikai feltételei, viszont a program feltétele, mivel Magyarország uniós tag, hogy azt az EU-nak is jóvá kell hagynia. "Az Európai Unió kacérkodik a gondolattal, hogy politikai feltételeket szabjon Magyarországnak, kihasználva, hogy csak az ő jóváhagyásával kaphatunk IMF-hitelt. Még nem lépték át a Rubicont" - mondta kormányfő, de szerinte Brüsszel ehhez igen közel van.

Az adósság hatalmas teher

Orbán Viktor szerint Magyarország nem akar olyan adósságteherrel élni, hogy évente be kelljen fizetni csupán a kamatterhekre a befolyó szja 90%-át, mert abból "nem lesz jólét, nem lesznek gyerekek, családtámogatás, iskola, egészség".

"Nekünk ki kell törnünk az adósságcsapdából, két lábra kell állnunk, de ezt nagyon sokan nem akarják, bankárok, bürokraták és nagy cégek, akiknek az elmúlt időszak jó üzlet volt. Az adósság nekünk teher, de másoknak üzlet" - mondta Orbán Viktor. "Nekünk a sok ellenérdekeltség mellett kell megtalálnunk azt az utat, ahogy Magyarországot ki tudjuk vezetni ebből a csapdából".

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG