TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Értesülésünk szerint az önmagát kutatóintézetnek nevező – de sokkal inkább titkosszolgálati fedőszervnek kinéző – Alapjogokért Központ Gulyás Gergely miniszter felügyelete alatt működik. 2010 óta hazánkban emlékművek és kutatóintézetek sorra váltak a történelemhamisítással vastagon megspékelt ’nemzeti’ narratíva szolgálatába. Káncz Csaba jegyzete.

A Baltikumtól a Kelet-Mediterráneumig húzódó geopolitikai törésvonalon meredeken növekszik a politikai hőmérséklet. Szombaton amerikai tankok és szárazföldi csapatok érkeztek Litvániába, hogy gyakorlatozzanak a belarusz határ közelében, miközben Törökország már nyíltan háborúval fenyegeti Görögországot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt) Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Szeptember 3-án az ukrán hatóságok megtagadták a beutazási engedélyt Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkártól, aki a magyar kormány képviseletében érkezett volna Kárpátaljára. Tavaly áprilisban Sławomir Nitras, a centrista lengyel jobboldal (PO) országgyűlési képviselője – egyben az EBESZ parlamenti közgyűléséhez rendelt lengyel küldöttség vezetője – kijelentette egy interjúban, hogy Orbán miniszterelnök Ukrajna felosztásáról tárgyalt titokban a lengyelekkel a 2014-es ukrán krízis idején és a magyar politikai vezető fel akarja rúgni a világháború utáni európai békerendszert. 

A kormány revíziós hisztikampánya

Felkapjuk hát a fejünket, amikor az elmúlt napokban egy kormányközeli szervezet, az Alapjogokért Központ (AK) militarista hangvételű plakátokkal szórta tele Orbán Viktor kedvenc nyomdaipari termékeit. Az „Igazság, erő, felemelkedés” szlogenű kampány egyben egy Készüljetek.hu címen futó weboldalt reklámoz. A kampány bevallottan épít Orbán 2020 júniusában Sátoraljaújhelyen, a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából tartott beszédére, ahol a miniszterelnök leszögezte: „A mi nemzedékünk az, amely megfordíthatja Magyarország sorsát, beteljesítheti küldetését, és a győzelem kapujáig viheti az országot, de a döntő ütközetet az utánunk következő nemzedéknek kell megvívnia, a végső lépéseket nekik kell megtenniük”.

Értesülésünk szerint az önmagát kutatóintézetnek nevező – de sokkal inkább titkosszolgálati fedőszervnek kinéző – AK a mindennapokban Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter politikai felügyelete alatt működik. A Népszava eközben több fideszes forrásból úgy értesült, hogy a mostani AK-kampány állításai jelentették volna a kormányfő szokásos nyári útmutató beszédének gerincét.

2010 óta Magyarországon emlékművek, szobrok és kutatóintézetek sorra váltak az új, történelemhamisítással vastagon megspékelt ’nemzeti’ narratíva szolgálatába. A kormányfő sorozatosan játszik a történelmi eseményekkel. Sűrűn emlegeti a magyarok szellemi és lelki egységét, szívesen fényképezteti magát a dolgozószobájában Nagy-Magyarország térképe előtt.

Csárdás a démonnal

Valóban, a környező országokban élő magyar kisebbségekből Orbán csinált meghatározó tényezőt a hazai belpolitikában. De a nagy veszély éppen itt rejlik hosszú távon, és lehet, hogy kicsúszik az ellenőrzés alól: a Pew Research közvéleménykutató idén februárban közzétett kutatása szerint a NATO tagjai közül legmagasabb arányban hazánk lakosságának 67 százaléka állította, hogy a szomszéd országok területének egy része valójában hozzánk tartozik.

A második legmagasabb arányt a hazánkkal jelenleg stratégiai szövetségben álló Törökország esetében mértek, 58 százalékkal – a másik stratégiai partnerünk, Oroszország esetében ez az arány 53 százalék.

A 2. világháború vége óta egyetlen magyar vezetés sem vonta nyíltan kétségbe a határokat, Orbán azonban a békeszerződéshez kapcsolódva egyfajta államvallást teremtett. Politikai pávatánca tudatosan kettős, ami bizalmatlanságot vált ki a térségben, diplomáciai súrlódásokat eredményez, és veszélyezteti régiónk törékeny biztonságpolitikai stabilitását.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump és Biden kalandjai egy párhuzamos univerzumban – A hét videója
Izsó Márton - Wéber Balázs | 2020. október 30. 19:44
Amikor Joe Biden bekerült a Szenátusba, Elvis Presley  még élt, Vietnámra pedig hullottak az amerikai bombák. Amikor Donald Trump dolgozni kezdett apja cégbirodalmában, még nem járt ember a Holdon.
Makro / Külgazdaság Nem tetszik az EU-nak Orbán Viktor vakcinavásárlási terve?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 18:33
Minden vakcinának, amely az Európai Unióban elérhető, vagy elérhetővé válik, meg kell felelnie a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak - jelentette ki Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője.
Makro / Külgazdaság 70 milliárd dollár a tét – elvennék a tüntetők a király vagyonát
Káncz Csaba | 2020. október 30. 14:34
A globális recesszió időszakában a thaiföldi tüntetők már nem nézik el a király élvhajhász életmódját. A tét a 70 milliárd dolláros vagyon, amelyet most a nép visszakövetel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 272 millió eurós exporttöbblet a külkereskedelmi áruforgalomban
MTI | 2020. október 30. 10:53
Augusztusban az export euróban kifejezett értéke 2,2 százalékkal, az importé 5,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az áruforgalmi mérleg egyenlege 257 millió euróval javult, 272 millió euró exporttöbbletet mutatott - jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Makro / Külgazdaság Augusztusban 9,1 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek
Privátbankár.hu | 2020. október 30. 10:36
A 3,9 százalékos augusztusi inflációval számolva a reálkeresetek 5,0 százalékkal emelkedtek a nyári hónapban. 
Makro / Külgazdaság Pedagógusok: zárják be az iskolákat az alsó tagozatok kivételével!
Kormos Olga | 2020. október 30. 09:28
Petíció aláírásával kérik a pedagógusok a kormányt, hogy sürgősen tegyen a tavaszihoz hasonló lépéseket, a vírus oktatási intézményekben való terjedésének megfékezése érdekében.  
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 360 ezer influenza-vakcinát rendeltünk pluszban
Csabai Károly | 2020. október 30. 09:05
A most meglévő 1,4 millión felül - jelentette be a kormányfő a ma reggeli rádióinterjújában. Az első koronavírus-vakcina pedig december végén, január elején érkezhet meg Magyarországra, azt először az időseknek és a veszélyeztetetteknek adhatják be, áprilisban pedig már remélhetőleg mindenkinek.
Makro / Külgazdaság Hol a francban van a felmelegedés? A Földnek sem mindegy, ki nyeri a Trump-Biden csatát
Wéber Balázs | 2020. október 30. 05:17
Trump szerint a párizsi klímaegyezmény felejtős, a globális felmelegedés hoax, de mégsem az, a bolygót pedig védjük meg úgy, hogy az ne fájjon az olajiparnak. Biden őrült összeget költene klímavédelemre, csavarna egyet a szabályozáson, és likvidálná a nagy szennyezőket. Az elnökjelölteket bemutató sorozatunkban ezúttal a környezetvédelmi programokat vettük számba.
Makro / Külgazdaság Így készül Putyin a Biden-korszakra
Káncz Csaba | 2020. október 29. 17:15
Joe Biden esetleges győzelmével kapcsolatban óriási elvárások már nincsenek a világban, hiszen a vak is látja, hogy az USA-t lebénítja saját polarizációja. Biden a jogállamiság globális támogatását tervezi, és ez már most ideges kormányzati reakciókat vált ki Egyiptomtól Magyarországig. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely szeretné, ha a kormány betartaná az ígéretét
MTI | 2020. október 29. 15:47
A fővárosi önkormányzat újra a kabinet asztalára teszi az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) benyújtandó fejlesztési hitel programcsomagját - közölte a főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Friss
hírlevél