BUX
36 696.75
+0.92%
+333.00
OTP
11 050.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 806.00
+0.84%
+15.00
RICHTER
7 195.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.56%
-6.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 6. 17:59

Az amerikai külügy morálja újabb mélypontot ütött a múlt hónapban, amikor Trump kirúgta a minisztérium pénzügyi főellenőrét. Hazánk érdekérvényesítését az euroatlanti térségben mára jelentősen legyengítette a diplomáciai finomság-, a kiszámíthatóság- és a megbízhatóság hiánya. Káncz Csaba jegyzete.

A július 4-i amerikai nemzeti ünnep alkalmából Trump elnök Matteo Salvinitől, az olasz populista jobboldal vezetőjétől és Orbán Viktortól kapta a legbensőségesebb hangvételű üzenetet. Közvetve mindketten érzékeltették, hogy Bidennel szemben Trump újraválasztásában érdekeltek.

Donald Trump és Orbán Viktor a brüsszeli NATO-csúcson 2017. május 25-én. Donald Trump és Orbán Viktor a brüsszeli NATO-csúcson 2017. május 25-én.

Mai írásunkban egy-egy pillantást vetünk az autokrata Trump és Orbán alatt szétesett amerikai és magyar külügyminisztériumra, valamint a Fehér Ház támadásaira a Pentagon ellen.

Már elkerülik a fiatalok

Az amerikai külügy (State Department) Trump hatalomra lépése óta gyakorlatilag permanens káoszban van: a minisztériumban évekig tátonganak betöltetlenül helyettes államtitkári pozíciók.

Ahogyan kulcsfontosságú országokban is évekig betöltetlenül maradnak a nagyköveti pozíciók, hogy aztán végül totál dilettánsokat nevezzenek ki. 2018 decemberében Washington leminősítette az EU-követséget, mindezt úgy, hogy erről nem is értesítette előzetesen Brüsszelt.

Az amerikai külügy morálja újabb mélypontot ütött a múlt hónapban, amikor Donald Trump kirúgta a minisztérium pénzügyi főellenőrét, aki már 5 ügyben is előrehaladott vizsgálatot folytatott. Közte volt Pompeo külügyminiszter egy hanyag kezelési ügye és egy potenciális csúszópénz-ügy a 8 milliárd dolláros szaúdi fegyvereladás kapcsán.

Nem meglepő tehát, hogy a fiatal tehetségek egyre kevésbé képzelik el magukat diplomáciai pályán: míg 2003-ban még 31 ezren felvételiztek a minisztériumba, ez a szám legutóbb már nem érte el a 10 ezret.

A hazai Külügy Kálváriája

A magyar diplomáciát folyamatos személycserékkel züllesztették le a Martonyi János miniszter által még támogatott, „atlantista árulóknak” tekintett diplomaták 2014-es kiszorításával.

Attól az évtől kezdve a magyar miniszterelnök gyakorlatilag gyalog lett az orosz hibrid hadviselés regionális sakktábláján. Ennek keretében a Kreml érdekeinek megfelelően gyakorlatilag befolyásolási szerepet („agent of influence”) játszik a Balkánon – kiemelten Szlovéniában és Észak- Macedóniában - , a nyugati integráció hitelességének és kohéziójának aláásása érdekében.

Mindemellett hazánk érdekérvényesítését az euroatlanti térségben mára jelentősen legyengítette a főként fideszes pártérdekeket követő, durván Nyugat-ellenes hazai retorika, valamint a diplomáciai finomság-, a kiszámíthatóság- és a megbízhatóság hiánya.

Az utóbbi években a hazai kormánypárt részéről egyfajta műveletlen, arrogáns lendület dolgozik, amely lebecsüli a diplomáciát, mint készséget és képzettséget. A 2014 óta hivatalban lévő Szijjártó Péter külügyminiszter hangneme méltatlan a diplomáciához, méltatlan egy civilizált európai országhoz.

Valóban, még a hazai konzervatív tábor sem tudott a mai napig megbarátkozni Szijjártóval és a minisztériumba ejtőernyőztetett teremfocis cimboráival.

Védtelen Pentagon

De nemcsak az amerikai Külügyminisztérium, hanem a Védelmi Minisztérium (Pentagon) is roskadozik már az állandó nyomás alatt. Amint Trump politikai lojalistákkal akarja feltölteni a vezetői pozíciókat, a szakmai vezetők sorra távoznak az állandósult ideológiai viták eredményeképpen. Júniusban két magas rangú tisztviselő is távozott, köztük Kathryn Wheelbarger nemzetközi biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Május végén a Fehér Ház arra utasította a Pentagont, hogy Rich Higginst vegye át a szakpolitikáért felelős helyettes államtitkár kabinetfőnökeként.

Higgins jelölése nem kis vihart kavart a Pentagonban. Még 2017-ben, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai tervező hivatalának munkatársaként ugyanis országos botrányt kavart feljegyzést készített a Trump elnököt fenyegető politikai veszélyekről.

Higgins ebben kifejtette, hogy Trumpot a titkosszolgálat szereplői, a globalisták, a bankárok, az iszlamisták és a jól beágyazott republikánusok fenyegetik.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél