<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban azzal kezdte, hogy nagy siker volt a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs, nagyon sok prominens személy jött. Szerinte ez elindít egy vitát az Európai Unióban a kontinens jövőjéről. Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy a jövő a gyermekekben van. Lehet munkaerőt behozni, migránsokat beengedni, de az már nem olyan lesz, mint korábban volt.

Mint mondta, mi magyarok próbálkozunk, a magyar családpolitika példátlan Európában, és ez sokakat érdekel, hogy vajon működik-e. Erre ma még nem lehet választ adni, mert ehhez egy-két évtized kell. Ugyanakkor számos olyan mutató van, ami szerinte előremutat, így nőtt a termékenységi mutató, a házasságok száma, miközben csökkent a terhesség-megszakításoké.

Hozzátette: az egy matematikai megközelítés, hogy egy hiányzó magyar gyerek helyett idehozunk valakit Afrika belsejéből. Ez matematikailag ugyan kijön, de társadalmilag Orbán Viktor szerint nem megfelelő. Szerinte a vita Brüsszellel arról szól, hogy nem akarjuk, hogy a csekély számú kivétel (LMBQT) legyen az etalon. Elfogadhatatlan az, hogy ők akarják nekünk megmondani, hogy kellene élni és a családokat nevelni.

Mint kifejtette, a tradicionális modellben a gyerek gazdaságilag is fontos volt, mára ez teljesen megfordult. Sokan úgy élik meg, hogy a gyereknevelés plusz terhet jelent, anyagilag nagyobb megterhelés. Éppen ezért gazdasági motiváció is kell, a kormánynak segítséget kell adni. Oda kell eljutni, hogy azok, akik gyereket vállalnak, jobban éljenek, mint azok, akik nem vállalnak. Össze kellene kapcsolni a családdal kapcsolatos mély meggyőződést a gazdasági előnyökkel.

A miniszterelnök ismét elmondta a hétfőn ismertetett adóvisszatérítéssel kapcsolatos változásokat. Szerinte a pandémia ellenére sikerült gazdasági növekedést elérni. Mivel a legnagyobb terhet a családok vitték, ezért őket szeretnék segíteni. Ugyanakkor azt látták, hogy a kisvállalkozók gyakran kimaradnak a családtámogatási rendszerből, ám erre most sikerült megoldást találni.

Felvetődött a minimálbér-emelés kérdése is. Ennek kapcsán Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy annak idején a Gyurcsány-Bajnai kormányok csődbe vitték az országot. Emiatt elvettek az emberektől pénzt, akár fizetés, akár nyugdíj formájában. Az volt a célja a miniszterelnöknek, hogy ezt idővel visszaadják. A 13. havi nyugdíj is ilyen, és a minimálbér-emelés is ezt szolgálja. Ehhez viszont az is kell, hogy segítséget adjanak a kisvállalkozásoknak, ha ugyanis rosszul emelik a minimálbért, akkor az a munkanélküliséget növelheti. Éppen ezért ki kell egyezni a vállalkozásokkal is, éppen ezért próbálják majd a vállalkozók terheit is csökkenteni, hogy ki tudják gazdálkodni a béremelést.

Azt is hangsúlyozta Orbán Viktor, hogy a nyugdíjasokkal szemben még adósságuk van. A 13. havi nyugdíjból egy heti összeget már idén visszaadnak. Ugyanakkor mindent meg fog tenni, hogy a további kifizetéseket a tervekhez képest előrébb hozzák. Úgy szeretne a miniszterelnök odaállni a következő választások elé, hogy a nyugdíjasok visszakapják a Gyurcsány-Bajnai kormányok által elvett nyugdíjat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos