4p
A régi-új osztrák kancellár egy lapinterjúban arról beszélt, hogy az illegális bevándorlók ugyanakkora fenyegetést jelentenek Ausztria számára, mint a klímaváltozás. Sebastian Kurz szerint joguk van eldönteni, ki él az országukban, és ha nem kontrollálják az illegális migrációt, akkor elveszítik az identitásukat. A jelek szerint a néppárti-zöld osztrák kormány bevándorláspolitika tekintetében ugyanott folytatja, ahol a néppárti-szabadságpárti kormány abbahagyta.
Sebastian Kurz és Orbán Viktor Salzburgban 2018. szeptemberben, az uniós kormányfők informális találkozóján. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Sebastian Kurz a jövőben sem változtat közismerten migrációellenes politikáján – legalábbis erre lehet következtetni abból az interjúból, amelyet a régi-új osztrák kancellár adott a Financial Timesnak.

Megőrizné az identitást

Kurz, aki 2017 és 2019 között egy néppárti-szabadságpárti kormányt vezetett, idén január óta pedig egy néppárti-zöldpárti kormányt irányít, az interjú során számos olyan elvet hangoztatott, amelyeket a korábbi, populista jobboldallal alkotott kormánya is képviselt – és amelyek az Orbán-kormányhoz is meglehetősen közel állnak.

Szerinte például az illegális bevándorlók ugyanakkora fenyegetést jelentenek Ausztria számára, mint a klímaváltozás.

Fontos, hogy megvédjük a környezetünket, de az is fontos, hogy eldöntsük, ki fog élni az országunkban (...) Ha nem harcolunk az illegális migráció ellen, akkor Európa már nem ugyanaz lesz 5, 10 vagy 20 év múlva. Ha nem kontrolláljuk, hogy ki jöhet be, nem leszünk képesek biztonságban élni. (...) És nem leszünk képesek megőrizni az identitásunkat.

A Néppárt dominál

Ezzel együtt Kurz örömét fejezte ki, hogy az általa vezetett Néppártnak sikerült koalíciót kötnie a Zöldekkel. Bár ez a házasság első látásra meglepőnek tűnhet, hiszen az ökopárt számos kérdésben (például migráció) liberális álláspontot képvisel, a kancellár szerint egyik fél sem akarta „bedarálni” a másik főbb választási ígéreteit, és tagadta azt is, hogy a tárgyalások során legyalulták volna a Zöldeket.

Tény, hogy az új kormányban a legfontosabb tárcákat – belügyminisztérium,  külügyminisztérium, pénzügyminisztérium – néppárti vagy Néppárthoz közeli politikusok kapták. Ez persze nem meglepő, hiszen a tavaly szeptemberi választásokat toronymagasan, a szavazatok 37,5 százalékát megszerezve nyerték a konzervatívok a szociáldemokraták (21 százalék), a Szabadságpárt (16 százalék) és a Zöldek (14 százalék) előtt.

Az ökopárt pedig megkapta az alkancellári posztot, valamint az új környezetvédelmi szuperminisztériumot, amely az energia-, a közlekedés- és az innovációpolitikát, valamint a technológiát is felügyeli.

Célkeresztben a migráció

Az új Kurz-kormány fő prioritása egyrészt a migráció kontrollálása, másrészt a klímaváltozás elleni küzdelmet segítő törvények megalkotása. Az ígéretek között szerepel még az adócsökkentés és a versenyképesség növelése.

Ami a részleteket illeti, a kormányprogram szerint 2040-re karbonsemlegessé teszik Ausztriát, 14 éves kor alatt a lányoknál betiltják a fejkendő viselését az iskolákban, és megelőzés céljából fogva tarthatják azokat a személyeket, akik a gyanú szerint vallási szélsőségesek lehetnek.

(A kormány kötelessége) megvédeni a fiatal lányokat

– mondta Kurz, aki szerint a világ különböző részeiről érkező bevándorlók befolyása veszélyes lehet. Hozzátette: büszke arra, hogy Ausztria a „kereszténység által dominált” ország, zsidó-keresztény örökséggel.

A kancellár egyúttal a jelenleginél keményebb fellépést sürgetett a Földközi-tengeren zajló migrációval szemben. Szerinte a jelenlegi rendszer ösztönzi az embercsempészetet, és „menetjegyet” jelent az Európai Unióba.

Folyt. köv.

Az első, néppárti-szabadságpárti Kurz-kormány, amely szintén erőteljesen migrációellenes politikát folytatott,  2019 nyarán bomlott fel, miután Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt akkori elnöke belebukott az ibizai videóbotrányba. (Arról és annak magyar száláról itt olvashatnak: Orbán már nem fog az FPÖ-vel fotózkodni – az ibizai kémsztori magyar szála.)

A koalíció felbomlása miatt új választásokat kellett kiírni, amelyeket ismét a Néppárt nyert meg. Kurz pártja és a Zöldek végül több hónapos alkudozás után megegyeztek a koalícióról, így idén január hetedikén hivatalba léphetett a második Kurz-kormány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG