BUX
35 192.07
-0.41%
-143.00
OTP
10 840.00
-1.00%
-110.00
MOL
1 798.00
+0.22%
+4.00
RICHTER
6 480.00
+0.00%
+0.00
MTELEKOM
382.00
-0.78%
-3.00
 
2020. január 13. 13:05

A régi-új osztrák kancellár egy lapinterjúban arról beszélt, hogy az illegális bevándorlók ugyanakkora fenyegetést jelentenek Ausztria számára, mint a klímaváltozás. Sebastian Kurz szerint joguk van eldönteni, ki él az országukban, és ha nem kontrollálják az illegális migrációt, akkor elveszítik az identitásukat. A jelek szerint a néppárti-zöld osztrák kormány bevándorláspolitika tekintetében ugyanott folytatja, ahol a néppárti-szabadságpárti kormány abbahagyta.

Sebastian Kurz és Orbán Viktor Salzburgban 2018. szeptemberben, az uniós kormányfők informális találkozóján. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Sebastian Kurz a jövőben sem változtat közismerten migrációellenes politikáján – legalábbis erre lehet következtetni abból az interjúból, amelyet a régi-új osztrák kancellár adott a Financial Timesnak.

Megőrizné az identitást

Kurz, aki 2017 és 2019 között egy néppárti-szabadságpárti kormányt vezetett, idén január óta pedig egy néppárti-zöldpárti kormányt irányít, az interjú során számos olyan elvet hangoztatott, amelyeket a korábbi, populista jobboldallal alkotott kormánya is képviselt – és amelyek az Orbán-kormányhoz is meglehetősen közel állnak.

Szerinte például az illegális bevándorlók ugyanakkora fenyegetést jelentenek Ausztria számára, mint a klímaváltozás.

Fontos, hogy megvédjük a környezetünket, de az is fontos, hogy eldöntsük, ki fog élni az országunkban (...) Ha nem harcolunk az illegális migráció ellen, akkor Európa már nem ugyanaz lesz 5, 10 vagy 20 év múlva. Ha nem kontrolláljuk, hogy ki jöhet be, nem leszünk képesek biztonságban élni. (...) És nem leszünk képesek megőrizni az identitásunkat.

A Néppárt dominál

Ezzel együtt Kurz örömét fejezte ki, hogy az általa vezetett Néppártnak sikerült koalíciót kötnie a Zöldekkel. Bár ez a házasság első látásra meglepőnek tűnhet, hiszen az ökopárt számos kérdésben (például migráció) liberális álláspontot képvisel, a kancellár szerint egyik fél sem akarta „bedarálni” a másik főbb választási ígéreteit, és tagadta azt is, hogy a tárgyalások során legyalulták volna a Zöldeket.

Tény, hogy az új kormányban a legfontosabb tárcákat – belügyminisztérium,  külügyminisztérium, pénzügyminisztérium – néppárti vagy Néppárthoz közeli politikusok kapták. Ez persze nem meglepő, hiszen a tavaly szeptemberi választásokat toronymagasan, a szavazatok 37,5 százalékát megszerezve nyerték a konzervatívok a szociáldemokraták (21 százalék), a Szabadságpárt (16 százalék) és a Zöldek (14 százalék) előtt.

Az ökopárt pedig megkapta az alkancellári posztot, valamint az új környezetvédelmi szuperminisztériumot, amely az energia-, a közlekedés- és az innovációpolitikát, valamint a technológiát is felügyeli.

Célkeresztben a migráció

Az új Kurz-kormány fő prioritása egyrészt a migráció kontrollálása, másrészt a klímaváltozás elleni küzdelmet segítő törvények megalkotása. Az ígéretek között szerepel még az adócsökkentés és a versenyképesség növelése.

Ami a részleteket illeti, a kormányprogram szerint 2040-re karbonsemlegessé teszik Ausztriát, 14 éves kor alatt a lányoknál betiltják a fejkendő viselését az iskolákban, és megelőzés céljából fogva tarthatják azokat a személyeket, akik a gyanú szerint vallási szélsőségesek lehetnek.

(A kormány kötelessége) megvédeni a fiatal lányokat

– mondta Kurz, aki szerint a világ különböző részeiről érkező bevándorlók befolyása veszélyes lehet. Hozzátette: büszke arra, hogy Ausztria a „kereszténység által dominált” ország, zsidó-keresztény örökséggel.

A kancellár egyúttal a jelenleginél keményebb fellépést sürgetett a Földközi-tengeren zajló migrációval szemben. Szerinte a jelenlegi rendszer ösztönzi az embercsempészetet, és „menetjegyet” jelent az Európai Unióba.

Folyt. köv.

Az első, néppárti-szabadságpárti Kurz-kormány, amely szintén erőteljesen migrációellenes politikát folytatott,  2019 nyarán bomlott fel, miután Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt akkori elnöke belebukott az ibizai videóbotrányba. (Arról és annak magyar száláról itt olvashatnak: Orbán már nem fog az FPÖ-vel fotózkodni – az ibizai kémsztori magyar szála.)

A koalíció felbomlása miatt új választásokat kellett kiírni, amelyeket ismét a Néppárt nyert meg. Kurz pártja és a Zöldek végül több hónapos alkudozás után megegyeztek a koalícióról, így idén január hetedikén hivatalba léphetett a második Kurz-kormány.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Három hónap koronavírus: 19,1 százalékos GDP-zuhanás a briteknél
MTI | 2020. július 14. 12:08
Március elejétől május végéig.
Makro / Külgazdaság Megindult a csiki-csuki: ismét szigorítanak az USA-ban a vírus miatt
Wéber Balázs | 2020. július 14. 09:31
Kaliforniában be kell zárni a bárokat, múzeumokat és az éttermek benti részét a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt. Floridában viszont szombaton kinyitottak egy Disney Parkot. A járvány alatt 5,4 millió amerikai vesztette el egészségbiztosítását, globálisan pedig mintegy százmillióval nőhet az éhezők száma.
Makro / Külgazdaság Így esett hasra a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 09:01
Májusában az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól.
Makro / Külgazdaság Váratlan cseh fordulat: a fegyvertartás mellé állt a kormány
MTI | 2020. július 14. 08:05
Alkotmányos joggá tennék a fegyveres önvédelemet és védelmet.
Makro / Külgazdaság Óvatos becslések szerint is 83-132 millió ember jut éhinségre a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 14. 07:51
Persze az emberek nem csak a pandémia miatt éheznek, tavaly anélkül is 690 millió fő szenvedett súlyos alultápláltságtól.
Makro / Külgazdaság Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Franciaországban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 14. 06:51
Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után aláírták a kormány és a szakszervezetek megállapodását.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bravózott – tovább erősödött a nagy szövetséges
Wéber Balázs | 2020. július 13. 17:16
Andrzej Duda szűk győzelmével jól jár a lengyel kormánypárt, amely most három évig szinte azt csinál, amit akar. És jól jár az Orbán-kormány is, hiszen egyik legfontosabb politikai szövetségese lett még erősebb.
Makro / Külgazdaság Orbán Dudának: kritikus fontosságú volt a győzelme
MTI | 2020. július 13. 15:35
"A magyar-lengyel barátság a közép-európai összefogás motorja és az európai politika meghatározó tényezője" - írta még a miniszterelnök a lengyel választás eredménye apropóján Dudának küldött levelében.
Makro / Külgazdaság Csúcson az új koronavírus-fertőzések száma, kötelező a maszk az üdülőszigeteken
Wéber Balázs | 2020. július 13. 13:01
Globálisan soha nem regisztráltak még annyi új koronavírus-fertőzöttet, mint tegnap. Az amerikai kontinensen a legsúlyosabb helyzet, de egyes európai országokban is növekszik az új esetek száma. Mallorcán és Ibizán kötelezővé tették a maszkviselést, a sportolást és a strandolást kivéve.
Makro / Külgazdaság Itt a bizonyíték, miért pesszimistább a PM az MNB-nél
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 10:41
Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) napokban létrehozott ú,j Heti Gazdasági Indexe (HGI) szerint a második negyedévben 9,9 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye az előző évhez képest.
hírlevél