<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Orbán Viktor reggel a közrádiónak adott interjút, melyből kiderül, hogy a tegnap a stabilitás jegyében a szokottnál 3 hónappal előbb benyújtott büdzsé még igencsak sokat változhat, azt még a kormánypárti frakció sem tárgyalta meg. A kormányfő szerint bármikor kezdődhetnek az IMF-tárgyalások, de az MNB-törvény ügyében nem engedünk.

2013 az emelkedés éve lesz, erősítette meg Orbán Viktor a közrádió reggeli műsorában adott rádióinterjújában. A kormányfő szerint az elmúlt 2 év eredményeinek jövőre már látszódnia kell, erről szól a 2013-as költségvetés, melyet a kormány ma nyújt be az Országgyűlésnek és a Költségvetési Tanácsnak.

"Ami eddig volt, az beteges"

Meg kell gondolnunk kell-e így nekünk az euró
"Nem tartom szerencsésnek az okoskodást arról, hogy miként döntsenek a görögök - utalt a vasárnapi görögországi választásokra a kormányfő -, éppen ez okozta a bajt, kívülről akarták nekik megmondani, mit csináljanak. Ez nem megy. Tudomásul kell venni, hogy Európában demokrácia van, Görögországban is. Szerintem hiba volt, hogy kívülről beavatkoztak a görög belpolitikába egy szakértői kormány kinevezésével. A szakértő kormányfő már nincs is a görögök nyakán" - így Orbán.

Itt súlyos dolgok vannak készülődőben, nyilván mert nagy a baj - mondta a kormányfő a görög választások után tartandó EU-csúcsról, szerinte ez elmúlt két év európai válságkezelése sikertelen volt.

Az európai válság kapcsán a kormányfő kijelentette: Magyarországnak érdemi vitát kell folytatnia a következő egy-két évben arról, hogy a jellegében teljesen megváltozott eurózónához akar-e csatlakozni. Az eurózónában jelenleg egy nagyon erős központosítás zajlik, ami erősen korlátozza a nemzeti szuverenitást és függetlenséget - vélekedett a miniszterelnök a gazdasági kormányzást megerősítését célként kitűző európai válságkezelésről.

A kormány szerdai ülésén jóváhagyott büdzsé sarokszámai nem okoztak meglepetést, a kormány azonban 170 milliárdos kiadásnövelésről döntött, amihez a hiánycél tartása (a GDP 2,2%-át kitevő deficit a cél) miatt egy 170 milliárdos bevételnövelést is előirányzott. Ennek alapja a tranzakciós illetékből származó bevételek több mint duplájára emelése (120 milliárdról 280 milliárdra), amin a Bankszövetség igencsak "meglepődött".

"Ez a normális, amit eddig csinált Magyarország az volt a beteges" - mondta Orbán Viktor annak kapcsán, hogy a jövő évi költségvetés alapja már most elkészült. A kormány szerint ez segíti a stabilitást és kiszámíthatóságot, meglehet még azt sem lehet pontosan tudni, mekkora volt tavaly az bruttó hazai termék, amihez a fő számokat viszonyítják.

"Az eurózóna válsága miatt van és lesz bizonytalanság, de ez akkor is így lenne, ha decemberben fogadnánk el a költségvetést. A rugalmasság fontos, meg kell őrizni a kormány és a gazdaságpolitika akcióképességét, ahogy amikor kell, akkor az európai válságfolyamatokra reagálhassunk, a költségvetés ezt a lehetőséget megadja. Olyan tartalékokat képeztünk, melyek túltesznek az előzőévi tartalékokon is, melyek a gyors reagálást lehetővé teszik" - mondta a miniszterelnök. A büdzsében 200 milliárdos tartalékkal számol a kormányzat, ennek fele az országvédelmi alapban lesz, másik fele az általános tartalék.

"A költségvetés általános nagy célja, hogy Magyarország a saját lábára tudjon állni. Ezért két fontos célt ér el ez a büdzsé. Egyrészt tovább növeli a munkahelyek számát. Az ország csak akkor tud a saját lábán állni, ezt továbbra is tartjuk, ha legalább 5 millió ember dolgozik, aki adót is fizet. Ez olyan cél, amiből nem szabad engedni. A másik cél, hogy az adósság szintjét - az állam, a családok, az önkormányzatok és a cégek szintjén is - csökkenteni tudjuk" - mondta Orbán Viktor.

Tranzakciós adó: nincsenek konkrétumok

Orbán Viktor és Csányi Sándor: hány kapura játszanak?Meg kellett változtatni a közteherviselés szerkezetét 2010-ben, hogy méltányos legyen - mondta a kormányfő az illeték kapcsán. Az egyetlen dolog, hogy a tranzakciós illetékből 280 milliárdos bevételt akar látni a kormányzat, a részletekről Orbán Viktor sem tudott beszámolni egyelőre, mint mondta, folynak az egyeztetések a Bankszövetséggel, de a költségvetést egyelőre még a kormánypárti frakció sem tárgyalta meg. Nem tudni hát, hogy mi lesz például a bankadó sorsa, vagy hogy a tranzakciós illetéknek lesz-e felső határa (a Széll Kálmán Tervben sz szerepelt eredetileg, hogy lesz, később az NGM az erre irányuló kérdésünkre azt mondta, hogy nem számolnak ilyen plafonnal).

A miniszterelnök kifejtette, hogy a költségvetést a Parlament fogadja el, még további egyeztetésekre van szükség a képviselőkkel, így a Fidesz-frakcióval is. Mint mondta, igény mutatkozik arra is, hogy például a fizikai munkából élők bérhelyzetét javítsák, hogy a fiatalok munkához jutását elősegítsék, és a nemzeti konzultációs ívek sem érkeztek még vissza.

Mik a prioritások?

A kiadási tervek szerint a szaktárcák és az állami szervek 120 milliárd forintot kapnak jövőre. A kormányfő szerint ezt valójában nem a minisztériumok kapják, hanem célok, a tárcákon csak átfolyik a pénz. Vagyis így jut az egészségügyre, az oktatásra, a kormány által kiemelt területként kezelt sportra többlet forrás. Ahogy fontos a gazdasági növekedés beindítása, a vállalkozások támogatása vagy a minimálbér emelése is. "Nem a minisztériumok szemüvegén keresztül nézem a költségvetést" - mondta Orbán. A miniszterelnök a költségvetés megtervezésénél azt adta utasításba, hogy nem lehet olyan terület, mely jövőre kevesebb pénzből gazdálkodik, mint idén.

Fel kell készülni a forint kilengéseire

Minden magyar háztartásnak arra kell felkészülnie, hogy a forint ingadozásokat fog mutatni a válság miatt, ez a jóval erősebb hátterű valutákra is igaz - mondta a miniszterelnök. Orbán szerint a pénzpiacokon a külső hatások miatt is érhetik sokkok a hazai fizetőeszközt, mint mondta, még a Svájci Nemzeti Bank sincs abban a helyzetben, hogy garantálni tudja a CHF árfolyamát.

"Most hogy a devizahiteleseknek lehetősége van belépni az árfolyamgát rendszerébe, én mindenkinek azt ajánlom, hogy éljen ezzel a stabilizációs lehetőséggel, mert a forint árfolyama most éppen elfogadható állapotban van, de lesz ez még ennél jobb is, és lesz még ennél rosszabb is. A devizából szálljanak ki a családok" - mondta a kormányfő a forint árfolyamának kapcsán.

Bármelyik percben kezdődhetnek a tárgyalások az IMF-fel

Varga Mihály ma reggel úgy nyilatkozott a köztelevízióban, hogy a kormány elfogadta a jegybanktörvény módosításait, ami alapján ősszel akár létrejöhet a megállapodás Magyarország és az IMF között.

"Magyarország készen áll a tárgyalásokra, nem rajtunk múlik, mikor kezdjük el. bármelyik pillanatban jöhetnek arról hírek, hogy megkezdhetjük a tárgyalásokat" - mondta ennek kapcsán a kormányfő. A jegybanktörvény kapcsán a miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarország független ország, ahol a választott képviselők hoznak döntéseket, de a nemzetközi egyezmények kötnek minket. "Az Európai Unió alapszerződése rendelkezik a tagállamok jegybankjairól, az erről szóló vitát lefolytattuk az Európai Bizottsággal és papírunk van arról, hogy mi betartjuk az uniós szerződést a jegybanktörvényt illetően.

Nem engedünk a 48-ból

A kormányfő szerint az EKB-nak a kérdésben csak véleményezési joga van, és azt figyelembe is vették a szükséges mértékig. A kormányfő kijelentette, hogy a vitás pontokban nem módosítják a törvényt - így például a harmadik MNB-alelnök kinevezését illetően -, de hajlandóak megígérni, hogy nem neveznek ki új alelnököt, amíg a mostani vezetés mandátuma le nem jár (2013 tavaszán), "ha ez megnyugtatja a pénzpiacokat". A jegybanktörvénnyel kapcsolatos vitáról azt mondta, hogy a "lényeg, hogy a magyar Országgyűlés a szuverenitását nem adhatja fel". Kiemelte, hogy a törvénytervezet csak lehetőséget ad egy harmadik alelnök kinevezésére, de nincs olyan kényszerhelyzet, ami azt indokolná, hogy a kormány most egy újabb alelnököt válasszon. Ezt később is megteheti.
Orbán Viktor szerint nemcsak a magyar kormány, de az Európai Központi Bank sem adhat utasítást a független magyar jegybanknak.

Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG