1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Orbán Viktor reggel a közrádiónak adott interjút, melyből kiderül, hogy a tegnap a stabilitás jegyében a szokottnál 3 hónappal előbb benyújtott büdzsé még igencsak sokat változhat, azt még a kormánypárti frakció sem tárgyalta meg. A kormányfő szerint bármikor kezdődhetnek az IMF-tárgyalások, de az MNB-törvény ügyében nem engedünk.

2013 az emelkedés éve lesz, erősítette meg Orbán Viktor a közrádió reggeli műsorában adott rádióinterjújában. A kormányfő szerint az elmúlt 2 év eredményeinek jövőre már látszódnia kell, erről szól a 2013-as költségvetés, melyet a kormány ma nyújt be az Országgyűlésnek és a Költségvetési Tanácsnak.

"Ami eddig volt, az beteges"

Meg kell gondolnunk kell-e így nekünk az euró
"Nem tartom szerencsésnek az okoskodást arról, hogy miként döntsenek a görögök - utalt a vasárnapi görögországi választásokra a kormányfő -, éppen ez okozta a bajt, kívülről akarták nekik megmondani, mit csináljanak. Ez nem megy. Tudomásul kell venni, hogy Európában demokrácia van, Görögországban is. Szerintem hiba volt, hogy kívülről beavatkoztak a görög belpolitikába egy szakértői kormány kinevezésével. A szakértő kormányfő már nincs is a görögök nyakán" - így Orbán.

Itt súlyos dolgok vannak készülődőben, nyilván mert nagy a baj - mondta a kormányfő a görög választások után tartandó EU-csúcsról, szerinte ez elmúlt két év európai válságkezelése sikertelen volt.

Az európai válság kapcsán a kormányfő kijelentette: Magyarországnak érdemi vitát kell folytatnia a következő egy-két évben arról, hogy a jellegében teljesen megváltozott eurózónához akar-e csatlakozni. Az eurózónában jelenleg egy nagyon erős központosítás zajlik, ami erősen korlátozza a nemzeti szuverenitást és függetlenséget - vélekedett a miniszterelnök a gazdasági kormányzást megerősítését célként kitűző európai válságkezelésről.

A kormány szerdai ülésén jóváhagyott büdzsé sarokszámai nem okoztak meglepetést, a kormány azonban 170 milliárdos kiadásnövelésről döntött, amihez a hiánycél tartása (a GDP 2,2%-át kitevő deficit a cél) miatt egy 170 milliárdos bevételnövelést is előirányzott. Ennek alapja a tranzakciós illetékből származó bevételek több mint duplájára emelése (120 milliárdról 280 milliárdra), amin a Bankszövetség igencsak "meglepődött".

"Ez a normális, amit eddig csinált Magyarország az volt a beteges" - mondta Orbán Viktor annak kapcsán, hogy a jövő évi költségvetés alapja már most elkészült. A kormány szerint ez segíti a stabilitást és kiszámíthatóságot, meglehet még azt sem lehet pontosan tudni, mekkora volt tavaly az bruttó hazai termék, amihez a fő számokat viszonyítják.

"Az eurózóna válsága miatt van és lesz bizonytalanság, de ez akkor is így lenne, ha decemberben fogadnánk el a költségvetést. A rugalmasság fontos, meg kell őrizni a kormány és a gazdaságpolitika akcióképességét, ahogy amikor kell, akkor az európai válságfolyamatokra reagálhassunk, a költségvetés ezt a lehetőséget megadja. Olyan tartalékokat képeztünk, melyek túltesznek az előzőévi tartalékokon is, melyek a gyors reagálást lehetővé teszik" - mondta a miniszterelnök. A büdzsében 200 milliárdos tartalékkal számol a kormányzat, ennek fele az országvédelmi alapban lesz, másik fele az általános tartalék.

"A költségvetés általános nagy célja, hogy Magyarország a saját lábára tudjon állni. Ezért két fontos célt ér el ez a büdzsé. Egyrészt tovább növeli a munkahelyek számát. Az ország csak akkor tud a saját lábán állni, ezt továbbra is tartjuk, ha legalább 5 millió ember dolgozik, aki adót is fizet. Ez olyan cél, amiből nem szabad engedni. A másik cél, hogy az adósság szintjét - az állam, a családok, az önkormányzatok és a cégek szintjén is - csökkenteni tudjuk" - mondta Orbán Viktor.

Tranzakciós adó: nincsenek konkrétumok

Orbán Viktor és Csányi Sándor: hány kapura játszanak?



Meg kellett változtatni a közteherviselés szerkezetét 2010-ben, hogy méltányos legyen - mondta a kormányfő az illeték kapcsán. Az egyetlen dolog, hogy a tranzakciós illetékből 280 milliárdos bevételt akar látni a kormányzat, a részletekről Orbán Viktor sem tudott beszámolni egyelőre, mint mondta, folynak az egyeztetések a Bankszövetséggel, de a költségvetést egyelőre még a kormánypárti frakció sem tárgyalta meg. Nem tudni hát, hogy mi lesz például a bankadó sorsa, vagy hogy a tranzakciós illetéknek lesz-e felső határa (a Széll Kálmán Tervben sz szerepelt eredetileg, hogy lesz, később az NGM az erre irányuló kérdésünkre azt mondta, hogy nem számolnak ilyen plafonnal).

A miniszterelnök kifejtette, hogy a költségvetést a Parlament fogadja el, még további egyeztetésekre van szükség a képviselőkkel, így a Fidesz-frakcióval is. Mint mondta, igény mutatkozik arra is, hogy például a fizikai munkából élők bérhelyzetét javítsák, hogy a fiatalok munkához jutását elősegítsék, és a nemzeti konzultációs ívek sem érkeztek még vissza.

Mik a prioritások?

A kiadási tervek szerint a szaktárcák és az állami szervek 120 milliárd forintot kapnak jövőre. A kormányfő szerint ezt valójában nem a minisztériumok kapják, hanem célok, a tárcákon csak átfolyik a pénz. Vagyis így jut az egészségügyre, az oktatásra, a kormány által kiemelt területként kezelt sportra többlet forrás. Ahogy fontos a gazdasági növekedés beindítása, a vállalkozások támogatása vagy a minimálbér emelése is. "Nem a minisztériumok szemüvegén keresztül nézem a költségvetést" - mondta Orbán. A miniszterelnök a költségvetés megtervezésénél azt adta utasításba, hogy nem lehet olyan terület, mely jövőre kevesebb pénzből gazdálkodik, mint idén.

Fel kell készülni a forint kilengéseire

Minden magyar háztartásnak arra kell felkészülnie, hogy a forint ingadozásokat fog mutatni a válság miatt, ez a jóval erősebb hátterű valutákra is igaz - mondta a miniszterelnök. Orbán szerint a pénzpiacokon a külső hatások miatt is érhetik sokkok a hazai fizetőeszközt, mint mondta, még a Svájci Nemzeti Bank sincs abban a helyzetben, hogy garantálni tudja a CHF árfolyamát.

"Most hogy a devizahiteleseknek lehetősége van belépni az árfolyamgát rendszerébe, én mindenkinek azt ajánlom, hogy éljen ezzel a stabilizációs lehetőséggel, mert a forint árfolyama most éppen elfogadható állapotban van, de lesz ez még ennél jobb is, és lesz még ennél rosszabb is. A devizából szálljanak ki a családok" - mondta a kormányfő a forint árfolyamának kapcsán.

Bármelyik percben kezdődhetnek a tárgyalások az IMF-fel

Varga Mihály ma reggel úgy nyilatkozott a köztelevízióban, hogy a kormány elfogadta a jegybanktörvény módosításait, ami alapján ősszel akár létrejöhet a megállapodás Magyarország és az IMF között.

"Magyarország készen áll a tárgyalásokra, nem rajtunk múlik, mikor kezdjük el. bármelyik pillanatban jöhetnek arról hírek, hogy megkezdhetjük a tárgyalásokat" - mondta ennek kapcsán a kormányfő. A jegybanktörvény kapcsán a miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarország független ország, ahol a választott képviselők hoznak döntéseket, de a nemzetközi egyezmények kötnek minket. "Az Európai Unió alapszerződése rendelkezik a tagállamok jegybankjairól, az erről szóló vitát lefolytattuk az Európai Bizottsággal és papírunk van arról, hogy mi betartjuk az uniós szerződést a jegybanktörvényt illetően.

Nem engedünk a 48-ból

A kormányfő szerint az EKB-nak a kérdésben csak véleményezési joga van, és azt figyelembe is vették a szükséges mértékig. A kormányfő kijelentette, hogy a vitás pontokban nem módosítják a törvényt - így például a harmadik MNB-alelnök kinevezését illetően -, de hajlandóak megígérni, hogy nem neveznek ki új alelnököt, amíg a mostani vezetés mandátuma le nem jár (2013 tavaszán), "ha ez megnyugtatja a pénzpiacokat". A jegybanktörvénnyel kapcsolatos vitáról azt mondta, hogy a "lényeg, hogy a magyar Országgyűlés a szuverenitását nem adhatja fel". Kiemelte, hogy a törvénytervezet csak lehetőséget ad egy harmadik alelnök kinevezésére, de nincs olyan kényszerhelyzet, ami azt indokolná, hogy a kormány most egy újabb alelnököt válasszon. Ezt később is megteheti.
Orbán Viktor szerint nemcsak a magyar kormány, de az Európai Központi Bank sem adhat utasítást a független magyar jegybanknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG