<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Aggasztó fejlemény, hogy a nyugdíjreform mellett felszólaló politikusokat már fizikai támadások érik. Egyre több szakértő már most borítékolja Le Pen 2027-es győzelmét. Káncz Csaba jegyzete.

A franciák 10 napja tiltakoznak amiatt, mert a kormány 62-ről 64 évre akarja emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy biztosítsa a rendszer hosszú távú finanszírozhatóságát. A közvélemény-kutatások szerint a francia lakosság mintegy kétharmada ellenzi ezt a lépést. A tiltakozó – és egyre agresszívabb – felvonulásokon azonban a nyugdíjreform elutasítása általános elégedetlenséggel keveredik, például a megélhetési költségekkel vagy egyes ágazatok munkakörülményeivel kapcsolatban.

Megkerülve a törvényhozást

Nem ez az első alkalom, hogy Emmanuel Macron elnök megpróbálja megreformálni a nyugdíjrendszert. 2019-ben a világjárvány miatt törölték a már jócskán előrehaladott jogalkotási folyamatot. Akkor is voltak tiltakozások, de azok kevésbé voltak erőszakosak, mert a legnagyobb, mérsékelt szakszervezet – a CFDT  – akkor még támogatta a reformot.

Január elején Macron kormánya új, eltérő törvényjavaslatot terjesztett elő. Ez kezdettől fogva ellentmondásos volt és a parlamentben heves viták zajlottak róla. A kormány aztán március közepén kihirdette a parlamentben szavazás nélkül elfogadott módosított szöveget. Ez önmagában legális: az Ötödik Köztársaság alkotmánya lehetővé teszi a francia kormány számára, hogy ezt az utat járja.

Korábban Macron és Élisabeth Borne miniszterelnök hiába próbált megegyezni a parlamenti frakcióvezetőkkel, a kormánypárttal és a konzervatívokkal, ezért a törvényes utat választották. Macron és miniszterelnöke nem akarta megkockáztatni, hogy elveszítsenek egy szavazást egy olyan fontos, de egyben nagyon vitatott javaslatról, mint a nyugdíjreform.

A nyugdíjreform elfogadása után látható már a tüntetések vége?

Az alkotmányos paragrafushoz nyúlás a tüntetők ellenállását csak tovább szította, mert megkérdőjelezik az így végrehajtott nyugdíjreform jogosságát. Egyrészt továbbra is vannak a szakszervezetek által szervezett tiltakozó akciók. Az egyébként inkább riválisnak számító nyolc egyesület tizenkét év után először kötött megállapodást, tiltakozva a kormány politikája ellen. A közelmúltban több városban, köztük Párizsban is felhalmozódtak a szemeteszsákok az utcákon, mert a szemétszállító munkások sztrájkolnak, a szemétégetőket pedig blokkolják.

A tiltakozó mozgalom jellege azonban megváltozott a nyugdíjreform elfogadása óta. A spontán tiltakozások gyakoribbak és kisebbek, mint a szakszervezeti felvonulások, de gyakran a rendőrséggel való erőszakos összecsapásokkal és anyagi károkkal végződnek.

Mára már az egész kormánystílust is kritizálják. Bár az Alkotmány 49. cikke (3) bekezdésének egyoldalú felhasználása Macron részéről törvényes, az ilyen jelentős döntések végrehajtására nem általános. Ez az, ami különleges a nyugdíjreformban, és sokakat sokkol.

A reformot sokan mélyen igazságtalannak tartják: keményen fogja sújtani a nőket és a bizonytalan helyzetű munkavállalókat, akik fiatalon kezdtek dolgozni, valamint az alacsonyabb és közepes jövedelmű munkavállalókat.

Most nem túl sikeres páros: Elisabeth Borne miniszterelnök és Emmanuel Macron államfő. Fotó: EPA / GONZALO FUENTES / POOL
Most nem túl sikeres páros: Elisabeth Borne miniszterelnök és Emmanuel Macron államfő. Fotó: EPA / GONZALO FUENTES / POOL

Igaz, hogy a változtatások részét képezték Macron második ciklusra történő újraválasztásáról szóló kiáltványának, de a javaslat nem kapott többséget az Országgyűlésben, nem is beszélve a nyilvánosság körében. De itt többről van szó. A parlamenten belüli és azon kívüli viták kormány általi tekintélyelvű kezelését a franciaországi politikai képviselet magja, a nemzeti szuverenitás elleni támadásként fogják fel.

A „demokrácia tagadása”

A francia forradalom óta az „általános akaratot”, a népszuverenitás központi tételét a nemzet képviselői gyakorolják. Éppen ezt a nemzeti szuverenitást hagyta figyelmen kívül a kormány, Macron utasítására, azt lábbal tiporva.

Aggasztó fejlemény, hogy a nyugdíjreform mellett felszólaló politikusokat már támadások érik. A március 18-i hétvégén például ismeretlenek megrongálták Éric Ciottinak, a konzervatív Républicains vezetőjének irodáját Nizzában. Március 23-án pedig tüzet gyújtottak a bordeaux-i városháza bejáratánál.

A nyugdíjreform elleni tiltakozások erőszakba torkolltak. Fotó: EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON
A nyugdíjreform elleni tiltakozások erőszakba torkolltak. Fotó: EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON

Több száz tüntetőt már ideiglenesen letartóztattak. A rendőrök sok helyen vízágyút és könnygázt vetettek be a tüntetők ellen. A túlzott rendőri erőszak kérdése újra a címlapok között szerepel.

Milyen erőforrásokkal rendelkeznek a reform ellenzői?

Macron az év végéig szeretné végigvinni a nyugdíjreformot. Az ellenzék bizalmatlansági indítvánnyal akarta rábírni a kormányt a lemondásra és ezzel a törvénytervezet alól kihúzni a szőnyeget. Két indítvány is azonban március 21-én kis szavazattöbbséggel megbukott. Macron nem tett eleget a népszavazás kiírásának.

Az intézményi úton az ellenzéknek az egyetlen járható út, hogy az alkotmánybírósághoz forduljanak. Több képviselő és a miniszterelnök is megbízta a legfőbb bírókat a törvény felülvizsgálatával.

Legkésőbb négy héten belül el kell dönteniük, hogy a pénzügyi törvényként kigondolt reform minden pontja megfelel-e az alkotmánynak. Szakértők szerint kicsi annak a lehetősége, hogy a bírák az egész törvényt alkotmányellenesnek nyilvánítsák.

Mi történik ezután? Nos, Macront erősen meggyengítette ez az epizód. A közvéleménykutatásokba a személyes értékelése a legalacsonyabb a sárgamellényes tiltakozás óta. Az új választások kiírását ezért valószínűtlennek tartják.

Borne leváltható a miniszterelnöki poszton, hogy új lendületet adjon Macronnak. Szakszervezeti képviselők és civil szervezetek képviselői sürgetik Macront, hogy tegyen „békítő gesztust” a vitatott törvénytervezet visszavonásával. Egyébként attól tartanak, hogy az erőszak továbbterjedhet.

Le Pennek áll a zászló

Marine Le Pen, a törvényjavaslat ellenzője viszont boldog, ha csak olajat önt a lángokra azzal, hogy megjegyzi, hogy a franciákat „becsapta” Macron reformja.

A valószínű következmények aggasztóak. Macront 2017-ben választották meg, majd 2022-ben újraválasztották azzal, hogy a fasizmus elleni harc „bástyájának” adta ki magát. Macron első megválasztása óta Le Pen pártja egyre erősödik.

A közép felé mozduló Le Pennek jól jöttek a tiltakozá akciók. Fotó: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
A közép felé mozduló Le Pennek jól jöttek a tiltakozá akciók. Fotó: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

A hivatalban lévő elnök semmit sem tett a francia elitek pluralizmussal és az élénk civil társadalommal szembeni idegenkedésének eloszlatásáért. Macron elnöksége alatt a főáramlatú politikai pártok gyors hanyatláson mentek keresztül, és a populista jobb veszélyesen előretört. Egyre nő azoknak a francia akadémikusoknak, újságíróknak és politikusoknak a száma, akik már most borítékolják Le Pen 2027-es győzelmét.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Itt a török elnökválasztás eredménye
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 18:45
A választás második fordulójában 85,41 százalékos volt a részvétel, a voksok 91,55 százalékát pedig már össze is számolták magyar idő szerint este fél 7-ig.
Makro / Külgazdaság A londoni orosz követ feltételeket szabna a békekötéshez
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 17:38
Ilyen volt az orosz–ukrán háború pünkösdvasárnapi napja.
Makro / Külgazdaság Ezt üzente Ferenc pápa pünkösd ünnepén
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 16:33
A katolikus egyházfő a megosztottság ellen emelte fel szavát pünkösdi szentbeszédében.
Makro / Külgazdaság Szomorú rekordhoz közelít a Mount Everesten elhunyt hegymászók száma
Wéber Balázs | 2023. május 28. 15:52
Már 17-en veszthették idén életüket a világ legmagasabb hegyén, ami rekordközeli szám. Ennek egyik oka, hogy minden eddiginél többen próbálkoznak a csúcs meghódításával. Az egyik áldozat Suhajda Szilárd, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre. Csak a sátrát találták meg a 4-es táborban. Suhajda Szilárd feltehetően 8795 méterig jutott – korábban még egyetlen magyar hegymászó sem ért el ilyen magasságot oxigénpalack és segítők nélkül.  
Makro / Külgazdaság Nem Magyarország: érdemi tárgyalások a pedagógusok és a kormányzat között
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 14:56
Romániában május végén és június elején is folytatódni fog az oktatásban dolgozók sztrájkja annak ellenére, hogy a Ciucă-kabinet érdemi béremelési javaslattal állt elő.
Makro / Külgazdaság Szomália demokratizálódik?
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 13:17
Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.
Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG