<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A hét Föld-típusú bolygóból álló rendszer alig 40 fényévre van tőlünk, a szakemberek vizsgálják az utazás lehetőségét.

Lázban égnek a világ csillagászai, a dél-európai Spitzer űrteleszkóp ugyanis hatalmas felfedezést tett, amit a NASA tegnap hozott nyilvánosságra: tőlünk „alig” 40 fényévre, mintegy 235 trillió mérföldre egy hét bolygóból álló rendszerre bukkantak a Vízöntő csillagképben. Ez egy új rekordnak számít az egy rendszerben keringő, az úgynevezett „élhető zónába” tartozó bolygók felfedezésében.

A TRAPPIST-1 bolygói és a mi ismert égitesteink összehasonlítása. Forrás: spitzer.caltech.edu

A rendszert TRAPPIST-1 névre keresztelték, a rendszer három bolygóját ugyanis még tavaly májusban már egyszer felfedezték a Chilében található The Transisting Planets and Planetesimals Small Telescope (TRAPPIST) teleszkóp segítségével, most bukkantak még további négy bolygóra. Az égitestek különlegessége, hogy mindegyikük ideális távolságra helyezkedik el a központi csillagtól, ami így ideális hőmérsékletet teremt ahhoz, hogy folyékony víz, és ezáltal adott esetben élet alakuljon ki a felszínén.

Az univerzum 7 apró csodája

A NASA szakemberei most további méréseket végeznek az európai Spitzer által begyűjtött adatok segítségével, így már van egy homályos képünk arról, hogy pontosan mire is számíthatunk.  A bolygók egyébként a TRAPPIST-1 körül keringenek, ez egy „ultrahideg” törpecsillag – ez azt jelenti, hogy még a naphoz közelebb eső bolygók felszínéről sem párolog el a víz, márpedig a legtöbb bolygó közelebb kering a csillagához, mint a mi kietlen, kopár és felperzselt Merkúrunk. A forgási idejükről sem tudunk még semmit, könnyen lehet, hogy az Alpha Centauri rendszerben talált, szintén Föld-típusú Proxima b-hez vagy a mi Holdunkhoz hasonlóan kötöttek, vagyis mindig az egyik oldaluk fordul a csillag felé, örök nappallal és örök éjszakával a másik oldalon. Ez azonban elég szélsőséges időjárást és hőmérsékleteket jelentene.

Az a-tól f-ig keresztelt bolygók az első, sűrűségi mérések alapján jó eséllyel sziklásak, kivételt képez a legutolsó, legtávolabbi bolygó, ez a mérések szerint egy hatalmas jéggolyó. A későbbi mérések segítenek majd választ találni, hogy hány felszínén lehet folyékony víz, emellett vizsgálják, hogy milyen légkörrel rendelkeznek. A Hubble segítségével a két legbelső bolygót már megfigyelték, a Neptunuszhoz hasonló kékes, hidrogénben gazdag, sűrű légkört kerestek, ám végül ilyet nem találtak. Ez megerősíti a vélekedést, hogy valóban sziklabolygókkal van dolgunk – egyszersmind jó hír nekünk is, a sűrű gázokat ugyanis nem tudnánk belélegezni.

A vizsgálatokat a Spitzer, a Hubble és a Kepler teleszkópokkal folytatják, illetve ráállítják majd a 2018-ban fellőni tervezett James Webb űrteleszkópot is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A negyedik hullám miatt nem kell számítani olyan lezárásokra, mint korábban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 12:30
Erre a következtetésre jutott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb elemzésében, amelyet a csütörtökön publikált inflációs jelentésében tett közzé. Ebben az MNB szakértői azt vizsgálták meg, hogy a korábbi tapasztalatok ismeretében milyen gazdasági hatásai lehetnek a koronavírus újabb, negyedik hullámának. 
Makro / Külgazdaság Hamarabb juthatnak be a műtőbe a betegek
MTI | 2021. szeptember 25. 09:22
Ennek érdekében bő 12 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Mérsékelt kormányzati jelenlét a gazdaságban - ezért javított a besorolásunkon a Moody's
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 25. 08:59
A kulcsintézmények megbízhatóságával, a kormányzati intézkedések erőteljes kiszámíthatóságával indokolta a hitelminősítő Magyarország felminősítését.
Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos