5p
Trump alelnökjelöltjére hárul most a feladat, hogy a súlyosan megosztott republikánus pártot egyesítse. A rendőrgyilkosságok kapcsán az egyik szónok szerint kibontakozó polgárháborút látunk, ahol a törvényesség csap össze az anarchiát kereső gyűlölettel. Trump csapata megakadályozta, hogy a republikánus külpolitikai választási anyagba bekerüljön az Ukrajnának szállítandó amerikai fegyverek ügye. Az 1933-as Glass-Steagall törvényt is felmelegítették.
Donald Trump bemutatja alelnökjelöltjét, Mike Pence-t. Fotó: EPA/Jason Szenes

A hétfőn kezdődött, ohiói Clevelandben tartott négynapos republikánus konvenciónak azt kellene a külvilág számára demonstrálnia, hogy a párt egységesen kiáll elnökjelöltje, Donald Trump mellett. Ez bizony nem kis feladat, a republikánusok ugyanis súlyosan megosztottak, a párttagok 44 százaléka még mindig egy másik embert szeretne látni a republikánusok elnökjelöltjeként. Trump sem segíti a sebek behegedését, számára ugyanis csak két frakció létezik a párton belül: a barátok és az ellenségek.

Az alelnökjelöltre hárul a feladat

Mike Pence alelnökjelöltre, Indiana szövetségi állam kormányzójára, a konzervatív Tea Party mozgalom emberére hárul most a feladat, hogy a pártot Trump mögé állítsa. Pence saját magát „kereszténynek, konzervatívnak és republikánusnak” tartja, mégpedig „pont ebben a sorrendben”, ami már mutatja, milyen szinten tolódik egyre jobbra a párt. A felmérések szerint a Tea Party tagjainak 71 százaléka gondolja úgy, hogy Obama elnök „egzisztenciális veszélyt” jelent Amerikára, miközben a republikánusok csupán 6 százaléka osztja ezt a nézetet.

A konvenció szónokainak listája is árulkodik a pártban húzódó mély árkokról. Nem vesz részt Arnold Schwarzenegger, sem Clint Eastwood, de a korábban elbukott jelöltek is hiányoznak, így Marco Rubio, Jeb Bush, vagy John Kasich. Eleddig a pártot csupán egyetlen dolog egyesíti: a Hillary Clinton elleni gyűlölet. Holott a republikánus pártnak már ideje lenne aktívan Trump mögé állnia. Mert apparátus nélkül ugyan csilloghat Trump a médiában, de az országos választási csapatok nélkül ez a történet bármikor kifulladhat.

Összességében a párt moguljai jelenleg akár elégedettek is lehetnének. A Monmouth Egyetem országos felmérésében Hillary Clinton csupán 2 ponttal vezet abban a csoportban, akik novemberben szavazni óhajtanak – ez pedig hibahatáron belül esik. Tehát a pártok közötti versengés optimizmusra is okot adhatna a republikánus vezetésnek, az meg már csak részben rájuk tartozik, amelyek a közember elégedetlenségét mutatják a két nagy párttal és jelöltjeivel szemben. Ezek szerint Trump országos elutasítottsága csaknem eléri a 60 százalékot, míg Hillary Clintoné 56 százalékon áll. Az amerikaiak egyharmada mindkét elnökjelöltet elutasítja.

A rendpártiság került a zászlóra

A sorozatos rendőrgyilkosságok is közrejátszhattak abban, hogy a konvenció helyszíne egy ostromlott várhoz hasonlít. Több ezer rendőr és kilométer-hosszú barikádok biztosítják a helyszínt, miközben minden biztonsági lépést a helyszínen a titkosszolgálatok – Secret Service és a Department of Homeland Security - felügyeletének van alárendelve. Cleveland városa 50 millió dollár szövetségi támogatást kapott kiadások fedezésére.

Trump a konvenció előtti nyilatkozataiban világossá tette, hogy „csak próbálunk harcolni az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, miközben a saját embereink gyilkolják a saját rendőreinket. Az országunk megosztott és kicsúszott az ellenőrzés alól”. A CBS-nek adott interjújában gyengének és a jogrend biztosítására képtelennek minősítette Obama elnököt és Hillary Clintont.

David Clarke, Milwaukee járás seriffje hétfő esti beszédében a rendőr-erőszak elleni tüntetéseket „anarchiának” titulálta. Clarke, aki, maga is afro-amerikai, korábbi interjúiban kijelentette, hogy az Egyesült Államok polgárháborúban áll a Black Lives Matter civil szervezet tüntetőivel, akiket az Iszlám Állam fanatikusaihoz hasonlított. Clarke szerint a kibontakozó polgárháborúban a törvényesség csap össze az anarchiát kereső gyűlölettel.

Friss fejlemények

Káncz Csaba

Az elmúlt napok fejleményeként Trump csapata megakadályozta, hogy a republikánus külpolitikai választási anyagba bekerüljön az Ukrajnának szállítandó amerikai fegyverek ügye, amellyel szembement szinte az összes republikánus külügyi vezető véleményével. Itt ki kell emelnünk, hogy Trump mindig is jóval orosz-barátabb volt, mint a Republikánusok többsége. Trump úgy látja, hogy Európa számára nem Moszkva a legnagyobb veszély, hanem az iszlamista terrorizmus és a kontinens nyitott külső határai – ez ügyben Trump szerint Washingtonnak segítő kezet kellene nyújtania Európának.

Trump emellett bedobatott egy pénzpolitikai bombát is a republikánus jelölőgyűlésen: felélesztené ugyanis az 1933-as Glass-Steagall törvényt, amely a bankok kereskedelmi és befektetési banki üzletágának szétválasztását eredményezte a nagy válság (Great Depression) után. A javaslat törvénnyé válásának esélye ugyanakkor még Trump megválasztása esetén is csekély. Hillary Clinton ennél óvatosabb - köszönhetően a számos Wall Street-i támogatónak is -, nemrég ő banki tranzakciós adó bevezetéséről beszélt.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG