4p
Szorul ki Washington a Közel-Keletről, Teherán és Moszkva komolyan leckézteti az amerikai diplomáciát. Egy teljesen eszement logikával ezért az amerikai neokonzervatívok azt követelik, hogy az amerikai hadsereg támadjon meg orosz hadihajókat és repülőgépeket, miközben tizedelje meg az iráni erőket is Szíriában.

Maszúd Barzani, Iraki Kurdisztán elnöke vasárnap bejelentette lemondását, miután 12 éves elnökségének legnagyobb geopolitikai játszmája nem csak hogy megbukott, hanem súlyosan visszafele sült el. A szeptemberi referendum a kurdok várakozása szerint megerősítette volna a kurd területi hódításokat Irakban, de ehelyett teljesen elvesztették ezen területek fölött az uralmat. Ráadásul a népszavazás mély sebet ejtett az iraki kurdok és legfontosabb külföldi partnerük, Törökország között.

Teherán ügyesebb volt

Lemondó beszédében Barzani hazaárulásnak minősítette azon Irán-közeli kurd riválisait (PUK), akik harc nélkül feladták Kirkuk városát a bagdadi csapatoknak és a Hasd siíta szabadcsapatoknak. A kurdok egy újabb történelmi léptékű árulásnak fogják föl, hogy miután életüket feláldozva harcoltak az Iszlám Állam ellen, a nemzetközi közösség nem támogatta függetlenedési törekvésüket. Márpedig az iraki kurdok veresége Kirkuknál azt is jelenti, hogy Teherán komoly győzedelmet aratott a régióban Washington fölött és megakadályozta, hogy Iraki Kurdisztán egy amerikai ugródeszka legyen, többek között az iráni kurdok felbujtására.

Ez olyan szintű csapás, amely kihatással van és lesz az amerikaiak által támogatott szír kurdok önállósodási törekvéseire is. A jelenlegi helyzetben a szíriai kurdok (PYD) kétszer is meggondolják, mielőtt szembeszállnak a Moszkva-Damaszkusz-Ankara-Teherán tengellyel az olajban gazdag Deir ez-Zor tartományban. Megfigyelők Washington regionális gyengülésének tekintik azt is, hogy a Chevron, az amerikai olaj-óriás felfüggesztette tevékenységét Iraki Kurdisztánban.

Washington újra követeli Aszad távozását

De nemcsak Teherán, hanem Moszkva is ügyesebb diplomáciával kerekedett Washington fölé Irakban. Tillerson amerikai külügyminiszter a múlt héten fölháborította az iraki kormányt kijelentésével, miszerint „az iráni milíciák menjenek haza Irakból” – amire az iraki miniszterelnök egy közleményében „iraki hazafiaknak” nevezte a siíta milicistákat. Egyúttal a napokban kiterjedt együttműködési keretcsomagról állapodott meg Moszkvával az elektromosság, mezőgazdaság és az építőipar területein.

Washington érzi pozícióinak hanyatlását a térségben, ezért újra a politikai eszkaláció mellett döntött Teheránnal és Moszkvával szemben. Tillerson a múlt héten kijelentette, hogy „az Egyesült Államok egységes Szíriát szeretne, amelynek kormányzatában Bassár el-Aszad már nem játszana semmilyen szerepet. Az Aszad család uralma a végéhez közeledik, a kérdés már csak az, hogy ez hogyan fog végbemenni.”

A neokonzervatívok szerint lőni kell az oroszokat

Az Iszlám Állam már csupán 5 százalékát ellenőrzi Szíria területének. De most azzal, hogy Moszkva és Washington közös ellensége eltűnt, a kettőjük közötti konfrontáció esélye megemelkedett. A neokonzervatív héják kórusa is azonnal megszólalt az amerikai médiában.

Káncz Csaba

A Washington Post szerkesztőségi cikke szerint az USA nem védte meg szövetségeseit a térségben, ez pedig újabb háborúkhoz és terrorista veszélyekhez vezet, amelyek végül szükségessé tesznek még több amerikai beavatkozást. Frederick Kagan – a 2003-as iraki invázió nagy támogatója és egyben Sebastian Gorka patrónusa – egyenesen katonai konfrontációra szólít fel Teheránnal és Moszkvával szemben a térségben.

Egy teljesen eszement logikával Kagan azt feltételezi, hogy Moszkva nem fogja eszkalálni a feszültséget, ha az amerikai hadsereg megtámadna orosz hadihajókat és repülőgépeket. Szerinte „egy intelligens amerikai stratégiának” Szíriában eszkalálni kellene a helyzetet az iráni erőkkel szemben, mindezt úgy, hogy egyben elkerülje az általános háború kitörését. A kibicnek semmi sem drága – tehetjük hozzá – különösen, hogy egy olyan ember kuvikolhat még mindig az amerikai külpolitikáról, aki teljes vállszélességgel támogatta Washington 2003-as tragikus kimenetelű iraki beavatkozását.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG