<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Putyin eddig két rövidebb recessziócskától eltekintve gazdaságilag is előre tudta vinni a népét, mai fellépésén is szép képet festett a helyzetről. Mások szerint azonban kifulladóban van az általa kitalált modell, amely az olaj– és gázbevételek fogyasztás felé terelésén alapul. Lehet, hogy az orosz statisztikákban a bankok érdemtelenül szépítik a képet?

Az eddigi putyini gazdaságpolitika úgy nézett ki, hogy a magas olajáraknak köszönhető bevételeket a belföldi kereslet fokozására és fogyasztási robbanás előidézésére használták fel. Ezt a címben “Putinomics”-nak, putyini gazdaságnak vagy gazdasági modellnek nevezi a cikk. Ez azonban kifulladni látszik, a megfelelő beruházások híján.

Így Oroszország olyasmivel nézhet szembe, amivel Putyin alatt még nem: stagnálással – írja a Bloomberg. Oroszország két évtizeden keresztül növekedett, igaz, két kisebb recesszió ezt azért megszakította (2009-2010 és 2015-2016 fordulóján).

Vlagyimir Putyin elnök 2000 eleje óta irányítja az országot, márciusban negyedszer is indulni készül a választáson, újabb hat évre. (Ennek bejelentéséről ma itt is írtunk.) Ezzel letaszíthatja a dobogó második helyéről Leonyid Brezsnyevet, és megközelítheti Sztálint is, aki eddig a leghosszabb ideig “uralkodó” vezetője volt Oroszországnak.

Messzebb a putyini céltól

Októberben a gazdaság megint leült, a beruházások a harmadik negyedévben lefeleződtek az előző negyedévhez képest. Ráadásul nagy részük állami, mint a Krím-félszigetre vezető épülő híd – írja a Bloomberg. Idéznek olyan bankárt, aki tíz éves stagnálást vár, de az októberi visszaesés a grafikonjukon azért nem néz ki annyira csúnyának.

Az IMF erre az évre 1,8, a következőre 1,6 százalékos növekedést vár, ami nem egy leányálom, de a recessziótól távol van. Félévkor év/év alapon még 2,5 százalékos volt a növekedés. Putyin viszont korábban azt tűzte ki célul, hogy a világátlagot meghaladják a következő években, erre így vajmi kevés az esély. A globális gazdasági növekedés ugyanis rendszerint évi 3,0-3,5 százalék között van.

Sok gabonát ad el, de olcsón?

Más elemzők csak mínusz egy és plusz egy százalék közé becsülik az ország várható jövő évi növekedését, ami lényegében stagnálás – fejezi be a cikk.

A mai nagyszabású éves sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin persze kincstári optimizmussal beszélt a gazdaságról, amely szerinte éves szinten 1,6 százalékkal bővül. A vegyipar, a mezőgazdaság és a gyógyszeripar szerinte kiemelkedően teljesít, kiemelte a magas gabonaexportot. (Most írtunk arról, hogy egy magyar árupiaci alap a mélyre süllyedt gabonaárak emelkedését várja, és búzát vásárolt az utóbbi időben. Más magyar alapok orosz részvényeket vesznek.)

Kétes banki eredmények

Putyin szerint 2014-2015-ben országa szépen átvészelte a két nagy sokkot, az olajárak összeomlását és a szankciókat. Szerinte a befektetések nőnek, az infláció pedig Oroszország modern kori történetében a legalacsonyabb szintre süllyedt.

A Bloomberg egy másik cikke azonban eléggé kétségessé teszi az orosz sikereket. Ebben arról értekeznek, hogy az orosz gazdasági növekedés nagy részét a statisztikák szerint újabban a pénzügyi szektor adja. Márpedig annak egészségi állapotával kapcsolatban komoly aggályok merültek fel, miután nemrég két banknak is mentőövet kellett dobni. Ez az ágazat ráadásul nemigen növeli a foglalkoztatottságot sem.

Szenvednek a németek a szankcióktól

Egy új tanulmány szerint a nyugati országok között Németország messze a legnagyobb exportveszteségeket szenvedett el az Oroszország elleni szankciók miatt - írta a Faz.net. A Rheinische Post az IfW német kutatóintézetre hivatkozva azt írja, a szankciók miatt kereskedelem 40 százaléka Németországra jut, míg az Egyesült Királyságra csak 7,9, Franciaországra 4,1, az USA-ra pedig 0,6 százalék.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
Makro / Külgazdaság Rengetegen jönnek át Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 08:14
Az ukrán-magyar határszakaszon 7588 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8193-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Kiderült, ki engedélyezte a házkutatást Donald Trumpnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:08
Az amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást - közölte maga Merrick Garland csütörtökön rövid sajtónyilatkozatban, ami az első hivatalos bejelentés a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hét elején történt intézkedése óta.
Makro / Külgazdaság Újranyit a McDonald's Ukrajnában, új fegyverekhez juthatott Kijev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 06:56
Az elmúlt órák történései az orosz-ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Ebből óriási katasztrófa lehet: továbbra is lövik a zaporizzsjai atomerőművet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:24
Egy tucat orosz vadászgépet semmisíthettek meg a krími Szaki légibázison – Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 169. napján.
Makro / Külgazdaság A világátlagnál négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sarkvidék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:09
A klímaváltozás okozta globális felmelegedés az eddig feltételezettnél jobban érinti az Északi-sarkvidéket, amelynek hőmérséklete a globális átlagnál majdnem négyszer gyorsabban, évtizedenként 0,75 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt 43 évben - állítják finn kutatók.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG