<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Putyin eddig két rövidebb recessziócskától eltekintve gazdaságilag is előre tudta vinni a népét, mai fellépésén is szép képet festett a helyzetről. Mások szerint azonban kifulladóban van az általa kitalált modell, amely az olaj– és gázbevételek fogyasztás felé terelésén alapul. Lehet, hogy az orosz statisztikákban a bankok érdemtelenül szépítik a képet?

Az eddigi putyini gazdaságpolitika úgy nézett ki, hogy a magas olajáraknak köszönhető bevételeket a belföldi kereslet fokozására és fogyasztási robbanás előidézésére használták fel. Ezt a címben “Putinomics”-nak, putyini gazdaságnak vagy gazdasági modellnek nevezi a cikk. Ez azonban kifulladni látszik, a megfelelő beruházások híján.

Így Oroszország olyasmivel nézhet szembe, amivel Putyin alatt még nem: stagnálással – írja a Bloomberg. Oroszország két évtizeden keresztül növekedett, igaz, két kisebb recesszió ezt azért megszakította (2009-2010 és 2015-2016 fordulóján).

Vlagyimir Putyin elnök 2000 eleje óta irányítja az országot, márciusban negyedszer is indulni készül a választáson, újabb hat évre. (Ennek bejelentéséről ma itt is írtunk.) Ezzel letaszíthatja a dobogó második helyéről Leonyid Brezsnyevet, és megközelítheti Sztálint is, aki eddig a leghosszabb ideig “uralkodó” vezetője volt Oroszországnak.

Messzebb a putyini céltól

Októberben a gazdaság megint leült, a beruházások a harmadik negyedévben lefeleződtek az előző negyedévhez képest. Ráadásul nagy részük állami, mint a Krím-félszigetre vezető épülő híd – írja a Bloomberg. Idéznek olyan bankárt, aki tíz éves stagnálást vár, de az októberi visszaesés a grafikonjukon azért nem néz ki annyira csúnyának.

Az IMF erre az évre 1,8, a következőre 1,6 százalékos növekedést vár, ami nem egy leányálom, de a recessziótól távol van. Félévkor év/év alapon még 2,5 százalékos volt a növekedés. Putyin viszont korábban azt tűzte ki célul, hogy a világátlagot meghaladják a következő években, erre így vajmi kevés az esély. A globális gazdasági növekedés ugyanis rendszerint évi 3,0-3,5 százalék között van.

Sok gabonát ad el, de olcsón?

Más elemzők csak mínusz egy és plusz egy százalék közé becsülik az ország várható jövő évi növekedését, ami lényegében stagnálás – fejezi be a cikk.

A mai nagyszabású éves sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin persze kincstári optimizmussal beszélt a gazdaságról, amely szerinte éves szinten 1,6 százalékkal bővül. A vegyipar, a mezőgazdaság és a gyógyszeripar szerinte kiemelkedően teljesít, kiemelte a magas gabonaexportot. (Most írtunk arról, hogy egy magyar árupiaci alap a mélyre süllyedt gabonaárak emelkedését várja, és búzát vásárolt az utóbbi időben. Más magyar alapok orosz részvényeket vesznek.)

Kétes banki eredmények

Putyin szerint 2014-2015-ben országa szépen átvészelte a két nagy sokkot, az olajárak összeomlását és a szankciókat. Szerinte a befektetések nőnek, az infláció pedig Oroszország modern kori történetében a legalacsonyabb szintre süllyedt.

A Bloomberg egy másik cikke azonban eléggé kétségessé teszi az orosz sikereket. Ebben arról értekeznek, hogy az orosz gazdasági növekedés nagy részét a statisztikák szerint újabban a pénzügyi szektor adja. Márpedig annak egészségi állapotával kapcsolatban komoly aggályok merültek fel, miután nemrég két banknak is mentőövet kellett dobni. Ez az ágazat ráadásul nemigen növeli a foglalkoztatottságot sem.

Szenvednek a németek a szankcióktól

Egy új tanulmány szerint a nyugati országok között Németország messze a legnagyobb exportveszteségeket szenvedett el az Oroszország elleni szankciók miatt - írta a Faz.net. A Rheinische Post az IfW német kutatóintézetre hivatkozva azt írja, a szankciók miatt kereskedelem 40 százaléka Németországra jut, míg az Egyesült Királyságra csak 7,9, Franciaországra 4,1, az USA-ra pedig 0,6 százalék.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Messze nem járnak annyian moziba, mint a járvány előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 06:57
Emelkedett a mozik nézőszáma, de még elmarad a várakozásoktól, bár a tavalyi szintnél sokkal jobb a helyzet - írta a Világgazdaság a csütörtöki számában.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az irányadó kamathoz a Fed
MTI | 2021. szeptember 23. 06:32
Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság, a FOMC.
Makro / Külgazdaság Az új izraeli kormány tojástánca – Egyiptom, USA, palesztinok
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 05:34
Korábbi telepes vezetőként Naftali Bennett kormányfő ellenzi a kétállami megoldást, ezért egy új stratégia értelmében „csökkenteni” akarja a palesztin konfliktust, nem pedig megoldani. Az izraeli miniszterelnök áttöréssel felérő látogatást tett Kairóban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem Messi a legjobban kereső futballista a világon
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:05
Hanem egy másik, öregedő-félben lévő szupersztár.  
Makro / Külgazdaság Cinkelt rangsorok: kiborult a bili a világ vezető pénzintézeténél
Wéber Balázs | 2021. szeptember 22. 17:33
Mintegy húsz év után megszűnik a Világbank Doing Business indexe, amely az üzleti és befektetési környezet alapján rangsorolta az országokat. A hivatalos indoklás szerint “információs rendellenességek” és “etikai ügyek” nyomán szüntetik be az indexet. Magyarul: a gyanú szerint a Világbank vezetői egyes országokat előrenyomtak a rangsorban, például üzletért vagy támogatásért cserébe. Elemzők szerint nem a szervezet befolyásolhatósága a meglepő, hanem az, hogy a legfontosabb indexét manipulálták ilyen könnyedén.
Makro / Külgazdaság Védettségi igazolás: nagyon bekeményít Ausztria
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 17:26
Fokozzák az ellenőrzéseket. Aki hamisítja az igazolást, akár három éves börtönbüntetést is kaphat.
Makro / Külgazdaság Biden megduplázná az éghajlati válságtól szenvedő fejlődő országok támogatását
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 12:30
Joe Biden megígérte, hogy megduplázza a súlyosbodó éghajlati válságnak kitett fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatást, mert vészesen közeledik a nap, amikor már semmit nem lehet majd tenni. 
Makro / Külgazdaság Törökország is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez
MTI | 2021. szeptember 22. 11:17
Utolsóként a G20-ak közül.
Makro / Külgazdaság Két nap múlva újabb rekordot állít fel a gázolaj ára
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:28
Péntektől a dízelüzemű autókba való, már mától is többe kerülő üzemanyag literenkénti bruttó átlagára 4 forinttal, újabb történelmi csúcsra megy fel. Ezzel szemben a mától olcsóbb 95-ös oktánszámú nafta átlagára tovább csökken.
Makro / Külgazdaság Új pénzügyi program indult diákoknak és pedagógusoknak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:15
A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. A program ünnepélyes megnyitójára az Alapítvány veszprémi bázisiskolájában került sor.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos