6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A választás tétje nem elsősorban az volt, mennyien szavaznak Putyinra, hanem az, mennyien mennek el választani. Jelentjük, győzelem, az orosz hadsereg 98 százaléka például jelen volt. De iskolák, kórházak, börtönök, más állami intézmények dolgozóit is kötelezték rá. Putyin azért paranoiás, mert ismeri az orosz történelmet – állítja egy kutató.
Elnöki őrök a moszkvai Kremlben(Fotó: 123rf.com)

Vlagyimir Putyin orosz elnök a szavazatok mintegy 77 százalékával toronymagasan győzött a hétvégi oroszországi elnökválasztáson, így alighanem legalább 2024-ig az ország élén marad. A választási részvétel is viszonylag magas volt, 67 százalék körül, ami csökkenti az elnök legitimációjával kapcsolatos kételyeket, de erős kérdéseket is felvet.

Összehasonlításképpen, hat éve 65, tíz éve 70 százalék körül volt a részvétel, 2004-ben 64, 2000-ben 69 százalék. Pedig az egyik legfontosabb ellenzéki tömörülés vezetője, Alexej Navalnij a szavazás bojkottjára szólított fel.

Sokan úgy vélik, nem is a Putyinra leadott szavazatok aránya volt az igazi tétje a választásnak, hanem a részvételi arány. Aki ugyanis nem Putyint akarja, az inkább otthon marad. Így az elnök hatalmának legitimálásához mindenképpen magas részvételre volt szükség.

Mintha megrendezték volna

Ugyanakkor a választási szabálytalanságoknak a megfigyelők által jelentett, ezres nagyságrendű száma kétségeket ébreszt az eredménnyel szemben. A külügyminiszterek brüsszeli találkozóján Heiko Maas (SPD) német külügyminiszter azt mondta, sem az eredmény, sem a szavazás körülményei nem meglepőek. “Tisztességes (fair) politikai versenyről biztosan nem minden szempontból lehet beszélni” – tette hozzá diplomatikusan.

“Wie gemacht” – mintha megrendezték, megkonstruálták, megcsinálták volta, mondják a németek a nagyon tökéletes dolgokra. Ez a választás is ilyennek tűnik például a Der Spiegel szerint, amely azzal gyanúsítja az országot, hogy nem minden választó ment önként a szavazófülkékbe.

Kiadták a Kremlből az utasítást

A Kreml kiadta a tartományok kormányzóinak, hogy 70 százalék választási részvételt kell összehozni – állítják. A nemzeti választási bizottság is agresszívan kampányolt a részvétel mellett, óriási reklámköltségvetéssel. Levélben, a közösségi médiában, célzott SMS-ekkel, plakátokkal, “még a szaunában is”. Egy lépést sem lehetett tenni propaganda nélkül.

Gyanús, hogy moszkvai idő szerint este tízig a választási részvétel az állami televízióban 60 százalék körül volt, majd utána hirtelen felugrott 67-re. Emlékeztetnek arra, hogy a legutóbbi parlamenti választásokon csak a választók 48 százaléka ment el szavazni.

Buszoztatás, hát persze

Az első választó fiatalokat ajándék koncertjegyekkel csalogatták az urnákhoz, másokat viszont köteleztek rá – írja a Der Spiegel. A szaporodó jelentések szerint állami hivatalok és intézmények, például kórházak, börtönök, iskolák, egyetemek, állami cégek dolgozóitól követelték meg, hogy igazolják, voltak vasárnap választani.

Árulkodó jel, hogy a Védelmi Minisztérium jelentette, a katonák 98 százaléka volt szavazni. Segíthetett az is, hogy most először lehetővé tették, ne csak a lakhelyen, hanem a tartózkodási helyen is lehessen szavazni. Gyanítják, hogy sokan két helyen is szavaztak, például állami cégek alkalmazottait buszoztatták ide-oda.

Népszerű-e Putyin?

De Putyinnak 80 százalék körüli népszerűséget mérnek a közvélemény-kutatók, hogyan lehetséges ez? – kérdezte a német Süddeutsche Zeitung Jekatyerina Schulmann orosz politológust. Szerinte egy olyan politikai rendszerben, amely nem tűri meg a konkurenciát, nem lehet megbízható népszerűségi mutatókat mérni. Ha csak egy futó áll rajthoz, akkor teljesen mindegy, mikor fut be, mindenképp győzni fog. Ha lenne valódi demokratikus verseny, másképp néznének ki a számok.

Nem kérdéses a győzelem?

A magas részvételi arányt sokan azzal is magyarázzák, hogy a Nagy-Britanniában élő orosz kém meggyilkolása és az utána következő diplomáciai háború mozgósította a nacionalista választókat.

A nemzetközi sajtó aggodalommal figyeli Putyin újraválasztását, akinek vezetési stílusa durva következményekkel járhat – írja a német Die Welt. Az orosz állami sajtó úgy festette le az utóbbi időben a helyzetet, mintha a Nyugat éppen fegyveres támadást készülne indítani Oroszország ellen. Ugyanakkor sokan úgy vélik, hogy a választási visszaélések ellenére sem kérdéses, hogy Putyin élvezi a választók bizalmát.

Orosz óriástörpe

A legnagyobb akadály Putyin számára, hogy Oroszország katonailag óriás, de gazdaságilag törpe – írta a Der Spiegel másik cikke. Gazdasági teljesítménye dollárban mérve jelenleg sokkal alacsonyabb, mint Olaszországé. Jelentős fellendülés nem várható.

A brit Independent szerint Putyin megismétli a Szovjetunió kardinális hibáját, amely az ország széthullásához vezetett. Ez pedig a magas katonai kiadások, az életszínvonal és a produktív beruházások rovására. A nyugati szankciók tovább csökkentik katonai és területi ambícióinak anyagi bázisát.

Putyin paranoiája

Putyin egy bizonyos paranoiában szenved – írta a német N-Tv.de vasárnap. Miért van az, hogy miközben az ellenzék esélytelen, ennyire durván elnyomják, például Navalnijt nem is hagyták indulni? – kérdezik Julius von Freytag-Loringhoven Oroszország-szakértőt. Szerinte ez hiba, mert fontos katalizátor, gőz-leeresztő szereppel bír, ha van ellenzék és vannak tiltakozó demonstrációk. Így az egész ország egyszer robbanással fenyeget.

Szerinte az ellenzék durva elnyomása azzal magyarázható, hogy a közvélemény-kutatások által kihozott népszerűségi értékeknek Putyin sem hisz, és paranoiásan fél azon 10-15 százaléktól, akik őt biztosan elutasítják. Tudja ugyanis az orosz történelemből, hogy a nagyvárosok lakói egy esetleges kormánydöntésnél sokkal nagyobb szerepet játszanak, mint a vidéki népesség.

Az elnök túlnyerte magát?

Épp Moszkvában és Leningrádban pedig az elutasítottsága sokkal magasabb, mint vidéken.

Oroszország nem Észak-Korea, de nem is nyugati demokrácia, ezért Putyinnak körülbelül kétharmados nyerési arányra van szüksége. Nem lehet 90 százalék, mert akkor már mindenkinek világos lenne, hogy a választásokat meghamisították – mondta Freytag-Loringhoven még a választás előtt. (A végeredmény 77 százalék körül lett.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG