TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A választás tétje nem elsősorban az volt, mennyien szavaznak Putyinra, hanem az, mennyien mennek el választani. Jelentjük, győzelem, az orosz hadsereg 98 százaléka például jelen volt. De iskolák, kórházak, börtönök, más állami intézmények dolgozóit is kötelezték rá. Putyin azért paranoiás, mert ismeri az orosz történelmet – állítja egy kutató.
Elnöki őrök a moszkvai Kremlben(Fotó: 123rf.com)

Vlagyimir Putyin orosz elnök a szavazatok mintegy 77 százalékával toronymagasan győzött a hétvégi oroszországi elnökválasztáson, így alighanem legalább 2024-ig az ország élén marad. A választási részvétel is viszonylag magas volt, 67 százalék körül, ami csökkenti az elnök legitimációjával kapcsolatos kételyeket, de erős kérdéseket is felvet.

Összehasonlításképpen, hat éve 65, tíz éve 70 százalék körül volt a részvétel, 2004-ben 64, 2000-ben 69 százalék. Pedig az egyik legfontosabb ellenzéki tömörülés vezetője, Alexej Navalnij a szavazás bojkottjára szólított fel.

Sokan úgy vélik, nem is a Putyinra leadott szavazatok aránya volt az igazi tétje a választásnak, hanem a részvételi arány. Aki ugyanis nem Putyint akarja, az inkább otthon marad. Így az elnök hatalmának legitimálásához mindenképpen magas részvételre volt szükség.

Mintha megrendezték volna

Ugyanakkor a választási szabálytalanságoknak a megfigyelők által jelentett, ezres nagyságrendű száma kétségeket ébreszt az eredménnyel szemben. A külügyminiszterek brüsszeli találkozóján Heiko Maas (SPD) német külügyminiszter azt mondta, sem az eredmény, sem a szavazás körülményei nem meglepőek. “Tisztességes (fair) politikai versenyről biztosan nem minden szempontból lehet beszélni” – tette hozzá diplomatikusan.

“Wie gemacht” – mintha megrendezték, megkonstruálták, megcsinálták volta, mondják a németek a nagyon tökéletes dolgokra. Ez a választás is ilyennek tűnik például a Der Spiegel szerint, amely azzal gyanúsítja az országot, hogy nem minden választó ment önként a szavazófülkékbe.

Kiadták a Kremlből az utasítást

A Kreml kiadta a tartományok kormányzóinak, hogy 70 százalék választási részvételt kell összehozni – állítják. A nemzeti választási bizottság is agresszívan kampányolt a részvétel mellett, óriási reklámköltségvetéssel. Levélben, a közösségi médiában, célzott SMS-ekkel, plakátokkal, “még a szaunában is”. Egy lépést sem lehetett tenni propaganda nélkül.

Gyanús, hogy moszkvai idő szerint este tízig a választási részvétel az állami televízióban 60 százalék körül volt, majd utána hirtelen felugrott 67-re. Emlékeztetnek arra, hogy a legutóbbi parlamenti választásokon csak a választók 48 százaléka ment el szavazni.

Buszoztatás, hát persze

Az első választó fiatalokat ajándék koncertjegyekkel csalogatták az urnákhoz, másokat viszont köteleztek rá – írja a Der Spiegel. A szaporodó jelentések szerint állami hivatalok és intézmények, például kórházak, börtönök, iskolák, egyetemek, állami cégek dolgozóitól követelték meg, hogy igazolják, voltak vasárnap választani.

Árulkodó jel, hogy a Védelmi Minisztérium jelentette, a katonák 98 százaléka volt szavazni. Segíthetett az is, hogy most először lehetővé tették, ne csak a lakhelyen, hanem a tartózkodási helyen is lehessen szavazni. Gyanítják, hogy sokan két helyen is szavaztak, például állami cégek alkalmazottait buszoztatták ide-oda.

Népszerű-e Putyin?

De Putyinnak 80 százalék körüli népszerűséget mérnek a közvélemény-kutatók, hogyan lehetséges ez? – kérdezte a német Süddeutsche Zeitung Jekatyerina Schulmann orosz politológust. Szerinte egy olyan politikai rendszerben, amely nem tűri meg a konkurenciát, nem lehet megbízható népszerűségi mutatókat mérni. Ha csak egy futó áll rajthoz, akkor teljesen mindegy, mikor fut be, mindenképp győzni fog. Ha lenne valódi demokratikus verseny, másképp néznének ki a számok.

Nem kérdéses a győzelem?

A magas részvételi arányt sokan azzal is magyarázzák, hogy a Nagy-Britanniában élő orosz kém meggyilkolása és az utána következő diplomáciai háború mozgósította a nacionalista választókat.

A nemzetközi sajtó aggodalommal figyeli Putyin újraválasztását, akinek vezetési stílusa durva következményekkel járhat – írja a német Die Welt. Az orosz állami sajtó úgy festette le az utóbbi időben a helyzetet, mintha a Nyugat éppen fegyveres támadást készülne indítani Oroszország ellen. Ugyanakkor sokan úgy vélik, hogy a választási visszaélések ellenére sem kérdéses, hogy Putyin élvezi a választók bizalmát.

Orosz óriástörpe

A legnagyobb akadály Putyin számára, hogy Oroszország katonailag óriás, de gazdaságilag törpe – írta a Der Spiegel másik cikke. Gazdasági teljesítménye dollárban mérve jelenleg sokkal alacsonyabb, mint Olaszországé. Jelentős fellendülés nem várható.

A brit Independent szerint Putyin megismétli a Szovjetunió kardinális hibáját, amely az ország széthullásához vezetett. Ez pedig a magas katonai kiadások, az életszínvonal és a produktív beruházások rovására. A nyugati szankciók tovább csökkentik katonai és területi ambícióinak anyagi bázisát.

Putyin paranoiája

Putyin egy bizonyos paranoiában szenved – írta a német N-Tv.de vasárnap. Miért van az, hogy miközben az ellenzék esélytelen, ennyire durván elnyomják, például Navalnijt nem is hagyták indulni? – kérdezik Julius von Freytag-Loringhoven Oroszország-szakértőt. Szerinte ez hiba, mert fontos katalizátor, gőz-leeresztő szereppel bír, ha van ellenzék és vannak tiltakozó demonstrációk. Így az egész ország egyszer robbanással fenyeget.

Szerinte az ellenzék durva elnyomása azzal magyarázható, hogy a közvélemény-kutatások által kihozott népszerűségi értékeknek Putyin sem hisz, és paranoiásan fél azon 10-15 százaléktól, akik őt biztosan elutasítják. Tudja ugyanis az orosz történelemből, hogy a nagyvárosok lakói egy esetleges kormánydöntésnél sokkal nagyobb szerepet játszanak, mint a vidéki népesség.

Az elnök túlnyerte magát?

Épp Moszkvában és Leningrádban pedig az elutasítottsága sokkal magasabb, mint vidéken.

Oroszország nem Észak-Korea, de nem is nyugati demokrácia, ezért Putyinnak körülbelül kétharmados nyerési arányra van szüksége. Nem lehet 90 százalék, mert akkor már mindenkinek világos lenne, hogy a választásokat meghamisították – mondta Freytag-Loringhoven még a választás előtt. (A végeredmény 77 százalék körül lett.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél