<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ENSZ jelentése a megélhetési költségek válságának három fő elemét azonosítja. A jegybankok felelősségéről viszont szót sem ejt. Káncz Csaba jegyzete.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Globális Válságreagáló Csoportja múlt szerdai jelentésében arra figyelmeztet, hogy az orosz-ukrán konfliktus tovagyűrűző hatásai súlyosbítják százmilliók megélhetését a világon. Az emelkedő élelmiszer- és energiaárak legalább egy generáció óta nem látott megélhetési válságot idéztek elő a világban, hangsúlyozza az ENSZ. A jelentés szerint a háború felerősíti az éghajlatváltozás, a súlyosbodó infláció és a COVID-19 világjárvány kihívásainak következményeit. 

A Globális Válságreagáló Csoport a megélhetési költségek válságának három fő elemét azonosította: az emelkedő élelmiszerárakat, az emelkedő energiaárakat és a szigorodó pénzügyi feltételeket. Bár ezen elemek mindegyike önmagában megnehezíti milliók életét, egymást erősítve már egy ördögi kört alkotnak. 94 országban hozzávetőleg 1,6 milliárd ember van kitéve a válság legalább egy dimenziójának, és körülbelül 1,2 milliárdan élnek „tökéletes vihar” körülményei között, ahol mindhárom elem hatásával kell szembenézni. 

A jelentés közzététele után Antonio Guterres ENSZ-főtitkár sajtóközleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy Oroszország inváziója több „vérontásért és szenvedésért” felelős.

„Négy hónappal Ukrajna orosz inváziója után új valósággal nézünk szembe.  Az ukrán földön élők számára minden nap új vérontást és szenvedést hoz. Világszerte az emberek számára pedig a háború a többi válsággal együtt azzal fenyeget, hogy az éhség és a nélkülözés soha nem látott hullámát szabadítja el, társadalmi és gazdasági káoszt hagyva maga után” – mondta az ENSZ-főtitkár.

Nem ilyen egyszerű a képlet

Az ENSZ tehát most a válságot a Kreml ukrajnai inváziójának közvetlen következményeként mutatja be, holott az már évek óta parázslik. Valójában a megélhetési költségek már jóval a konfliktus előtt emelkedtek.

Az infláció hatalmas megugrása legfőképpen az amerikai jegybank (FED) és más nagyobb központi bankok monetáris politikájának eredménye, amelynek keretében a 2008-as globális pénzügyi válságot követően ezermilliárd dollárokat nyomtak a tőzsdék megtámogatására. Bizony ez a likviditás-cunami kezdte el felnyomni az árakat. 

Globális szegénység és éhínség

A jelentés tendenciózus megfogalmazása ellenére a Global Crisis Response Group által közölt statisztikák kritikus betekintést nyújtanak a szegénység növekedésébe világszerte. Az ENSZ-jelentés megjegyzi, hogy több mint két évvel a járvány után az emberek azon képessége, hogy megbirkózzanak a megélhetési költségek válságával jelentősen csökkent. Világszerte a munkavállalók mintegy 60 százalékának már alacsonyabb a jövedelme, mint a járvány előtt volt, és az átlagos háztartás 1,5 százalékot veszít reáljövedelméből csak a kukorica és a búza áremelkedése miatt.

Az éhínség nem fog csökkenni, sőt. Fotó: EPA/NIC BOTHMA Az éhínség nem fog csökkenni, sőt. Fotó: EPA/NIC BOTHMA

A jelentés arra figyelmeztet, hogy a háború kezdete óta megnövekedett éhínség még szélesebb körű lehet. Az elmúlt két évben a háború hatásai miatt 135-ről 276 millióra nőtt az élelmiszerválsággal küzdők száma. Idén ez a szám 323 millióra kúszhat fel. Az emberek már most csökkentik élelmiszervásárlásaikat, és lehet, hogy csökkentik a tápláló termékek számát, kihagyják az étkezéseket és/vagy kisebb adagokat esznek.

Az előrejelzések szerint ez év végére 179–181 millió ember élelmezési válsággal szembesül 53 ország közül 41-ben - ahol az adatok rendelkezésre álltak -, és jövőre további 19 millió ember lesz krónikus alultápláltságban, ha továbbra is korlátozott élelmiszer-mennyiség áll rendelkezésre. Oroszország és Ukrajna együttesen a világ búzakészletének 30 százalékát, a kukoricának 20 százalékát és a napraforgó-olajnak a 80 százalékát állítja elő.

A megélhetési költségek meredek emelkedése világszerte növelni fogja a szegénységet, miután a járvány máris óriási mértékben megnövelte az elszegényedést. A Világbank áprilisi becslése szerint a háború akár 95 millió embert is mélyszegénységbe taszíthat. A jelentés úgy kalkulál, hogy 10 millió ember szorul mélyszegénységbe az élelmiszerárak minden százalékpontos növekedése miatt.

Az energiaárak emelkedése aránytalanul nagy hatással lesz a legkiszolgáltatottabbakra. A kőolaj hordónkénti ára meghaladja a 120 dollárt, és az energiaárak összességében 2022-ben várhatóan 50 százalékkal emelkednek. Az európai földgáz ára egyenesen tízszeresére emelkedett a két évvel ezelőttihez képest. Ázsiában és Afrikában csaknem 90 millió olyan ember él, aki korábban elektromos áramhoz jutott, de már nem tudja megfizetni energiaszükségletét.

Mi lesz a rizs árával?

Kritikus elem, hogy a megnövekedett szállítási és műtrágyaköltségek kombinációja gondot jelent a következő évi betakarításnál. A műtrágyahiány miatt előfordulhat, hogy a globális élelmiszertermelés 2023-ban nem lesz képes kielégíteni a növekvő keresletet. A jelenlegi kereskedelmi korlátozások a globálisan értékesített kalóriák közel egyötödét érintik, de ha a jelenlegi folyamat folytatódik, a rizst – a világ legszélesebb körben fogyasztott alapanyagát, amelynek ára eddig viszonylag alacsony szinten maradt – jelentősen befolyásolhatja a műtrágya eltűnése a piacról, ami súlyosbítja a válságot.

Gyerekek állnak sorba élelemért a dél-afrikai Willowmore-ben 2020. június 12-én. EPA/KIM LUDBROOKGyerekek állnak sorba élelemért a dél-afrikai Willowmore-ben 2020. június 12-én. EPA/KIM LUDBROOK

Az ENSZ-jelentés azonnali cselekvésre szólít fel, sürgetve a nemzetközi pénzügyi intézményeket, különösen a Világbank és az IMF igazgatótanácsát, hogy növeljék a rászoruló országok pénzügyi forrásait, és tanácsot ad a harcoló feleknek, hogy tárgyaljanak le egy „csomagmegállapodást”, amely lehetővé teszi az élelmiszerek biztonságos szállítását a Fekete-tengeren keresztül.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
Makro / Külgazdaság Kínai márkák tarolják le az orosz újautó-piacot
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 16:20
Novemberben az újautó eladások közel harmadát kínai márkák adták Oroszországban, amely meredek emelkedés az év eleji tíz százalék alatti piaci részesedéshez képest - derül ki az Autostat orosz piackutató intézet csütörtöki adataiból.
Makro / Külgazdaság A zöld hitel is felelős a lakáshitelpiac összezuhanásáért
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:55
Abban, hogy idén októberre 9 éves mélypontra fékeződött a hazai lakáshitelpiac, a kamatok emelkedése mellett az is szerepet játszott, hogy az MNB zöld hitelének kihasználása miatt az új lakások építését előrehozták a beruházók – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.
Makro / Külgazdaság Kína haditengerészeti támaszpontot állít fel az Atlanti-óceánon
Káncz Csaba | 2022. december 8. 15:29
Egy állandó kínai haditengerészeti támaszpont a Guineai-öbölben nemcsak regionálisan mozdítaná elő Peking gazdasági érdekeit. Segítene nagyobb stratégiai érdekeltségei és kereskedelmi útvonalai előmozdításában, és ami a legfontosabb: életre hívná az Atlanti-óceánon Kína haditengerészetét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már saját gyártású drónokkal is harcol Ukrajna
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:06
Az elmúlt harminc napban hét új típusú ukrán gyártású drón használatát engedélyezték az ukrán hadseregben - számolt be Olekszij Reznyikov védelmi miniszter csütörtökön a Facebookon.
Makro / Külgazdaság Külkereskedelem: több tényező is rontja a kilátásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:37
A várakozásoknál kisebb, 1009 millió euró hiány keletkezett a külkereskedelemben októberben, meghaladva a szeptemberi 745 millió hiányt, de lényegesen mérséklődve az augusztusi rekordmértékű, 1580 millió euró deficitet követően.
Makro / Külgazdaság Bődületes hiányt jelez az államháztartás
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:10
November végéig az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt.
Makro / Külgazdaság 22 százalék felett az infláció – de mi lesz ezután?
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 12:19
A várakozásokat meghaladó mértékben, 22,5 százalékra ugrott az infláció novemberben, elsősorban az élelmiszerárak emelkedésének további gyorsulása miatt, az áremelkedés ugyanakkor továbbra is rendkívül széleskörű. Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció is igen meredeken, 24 százalékra ugrott.
Makro / Külgazdaság A nap képe: és akkor megjelent a Mol-székházban Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 11:17
Miután összeomlott az üzemanyagellátás és eltörölték az ársapkát. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG