<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az ENSZ jelentése a megélhetési költségek válságának három fő elemét azonosítja. A jegybankok felelősségéről viszont szót sem ejt. Káncz Csaba jegyzete.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Globális Válságreagáló Csoportja múlt szerdai jelentésében arra figyelmeztet, hogy az orosz-ukrán konfliktus tovagyűrűző hatásai súlyosbítják százmilliók megélhetését a világon. Az emelkedő élelmiszer- és energiaárak legalább egy generáció óta nem látott megélhetési válságot idéztek elő a világban, hangsúlyozza az ENSZ. A jelentés szerint a háború felerősíti az éghajlatváltozás, a súlyosbodó infláció és a COVID-19 világjárvány kihívásainak következményeit. 

A Globális Válságreagáló Csoport a megélhetési költségek válságának három fő elemét azonosította: az emelkedő élelmiszerárakat, az emelkedő energiaárakat és a szigorodó pénzügyi feltételeket. Bár ezen elemek mindegyike önmagában megnehezíti milliók életét, egymást erősítve már egy ördögi kört alkotnak. 94 országban hozzávetőleg 1,6 milliárd ember van kitéve a válság legalább egy dimenziójának, és körülbelül 1,2 milliárdan élnek „tökéletes vihar” körülményei között, ahol mindhárom elem hatásával kell szembenézni. 

A jelentés közzététele után Antonio Guterres ENSZ-főtitkár sajtóközleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy Oroszország inváziója több „vérontásért és szenvedésért” felelős.

„Négy hónappal Ukrajna orosz inváziója után új valósággal nézünk szembe.  Az ukrán földön élők számára minden nap új vérontást és szenvedést hoz. Világszerte az emberek számára pedig a háború a többi válsággal együtt azzal fenyeget, hogy az éhség és a nélkülözés soha nem látott hullámát szabadítja el, társadalmi és gazdasági káoszt hagyva maga után” – mondta az ENSZ-főtitkár.

Nem ilyen egyszerű a képlet

Az ENSZ tehát most a válságot a Kreml ukrajnai inváziójának közvetlen következményeként mutatja be, holott az már évek óta parázslik. Valójában a megélhetési költségek már jóval a konfliktus előtt emelkedtek.

Az infláció hatalmas megugrása legfőképpen az amerikai jegybank (FED) és más nagyobb központi bankok monetáris politikájának eredménye, amelynek keretében a 2008-as globális pénzügyi válságot követően ezermilliárd dollárokat nyomtak a tőzsdék megtámogatására. Bizony ez a likviditás-cunami kezdte el felnyomni az árakat. 

Globális szegénység és éhínség

A jelentés tendenciózus megfogalmazása ellenére a Global Crisis Response Group által közölt statisztikák kritikus betekintést nyújtanak a szegénység növekedésébe világszerte. Az ENSZ-jelentés megjegyzi, hogy több mint két évvel a járvány után az emberek azon képessége, hogy megbirkózzanak a megélhetési költségek válságával jelentősen csökkent. Világszerte a munkavállalók mintegy 60 százalékának már alacsonyabb a jövedelme, mint a járvány előtt volt, és az átlagos háztartás 1,5 százalékot veszít reáljövedelméből csak a kukorica és a búza áremelkedése miatt.

Az éhínség nem fog csökkenni, sőt. Fotó: EPA/NIC BOTHMA Az éhínség nem fog csökkenni, sőt. Fotó: EPA/NIC BOTHMA

A jelentés arra figyelmeztet, hogy a háború kezdete óta megnövekedett éhínség még szélesebb körű lehet. Az elmúlt két évben a háború hatásai miatt 135-ről 276 millióra nőtt az élelmiszerválsággal küzdők száma. Idén ez a szám 323 millióra kúszhat fel. Az emberek már most csökkentik élelmiszervásárlásaikat, és lehet, hogy csökkentik a tápláló termékek számát, kihagyják az étkezéseket és/vagy kisebb adagokat esznek.

Az előrejelzések szerint ez év végére 179–181 millió ember élelmezési válsággal szembesül 53 ország közül 41-ben - ahol az adatok rendelkezésre álltak -, és jövőre további 19 millió ember lesz krónikus alultápláltságban, ha továbbra is korlátozott élelmiszer-mennyiség áll rendelkezésre. Oroszország és Ukrajna együttesen a világ búzakészletének 30 százalékát, a kukoricának 20 százalékát és a napraforgó-olajnak a 80 százalékát állítja elő.

A megélhetési költségek meredek emelkedése világszerte növelni fogja a szegénységet, miután a járvány máris óriási mértékben megnövelte az elszegényedést. A Világbank áprilisi becslése szerint a háború akár 95 millió embert is mélyszegénységbe taszíthat. A jelentés úgy kalkulál, hogy 10 millió ember szorul mélyszegénységbe az élelmiszerárak minden százalékpontos növekedése miatt.

Az energiaárak emelkedése aránytalanul nagy hatással lesz a legkiszolgáltatottabbakra. A kőolaj hordónkénti ára meghaladja a 120 dollárt, és az energiaárak összességében 2022-ben várhatóan 50 százalékkal emelkednek. Az európai földgáz ára egyenesen tízszeresére emelkedett a két évvel ezelőttihez képest. Ázsiában és Afrikában csaknem 90 millió olyan ember él, aki korábban elektromos áramhoz jutott, de már nem tudja megfizetni energiaszükségletét.

Mi lesz a rizs árával?

Kritikus elem, hogy a megnövekedett szállítási és műtrágyaköltségek kombinációja gondot jelent a következő évi betakarításnál. A műtrágyahiány miatt előfordulhat, hogy a globális élelmiszertermelés 2023-ban nem lesz képes kielégíteni a növekvő keresletet. A jelenlegi kereskedelmi korlátozások a globálisan értékesített kalóriák közel egyötödét érintik, de ha a jelenlegi folyamat folytatódik, a rizst – a világ legszélesebb körben fogyasztott alapanyagát, amelynek ára eddig viszonylag alacsony szinten maradt – jelentősen befolyásolhatja a műtrágya eltűnése a piacról, ami súlyosbítja a válságot.

Gyerekek állnak sorba élelemért a dél-afrikai Willowmore-ben 2020. június 12-én. EPA/KIM LUDBROOKGyerekek állnak sorba élelemért a dél-afrikai Willowmore-ben 2020. június 12-én. EPA/KIM LUDBROOK

Az ENSZ-jelentés azonnali cselekvésre szólít fel, sürgetve a nemzetközi pénzügyi intézményeket, különösen a Világbank és az IMF igazgatótanácsát, hogy növeljék a rászoruló országok pénzügyi forrásait, és tanácsot ad a harcoló feleknek, hogy tárgyaljanak le egy „csomagmegállapodást”, amely lehetővé teszi az élelmiszerek biztonságos szállítását a Fekete-tengeren keresztül.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG