<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Legalább 3,2 milliárd ember élelmezése függ a műtrágyák használatától, márpedig a nitrogén alapú műtrágyák ára tonnánként 300 dollárról 1700 dollárra emelkedett. Egy elhúzódó ukrajnai háború katasztrofális következményekkel járna a világ élelmiszerellátására nézve.  Káncz Csaba jegyzete 

Április 6-án az amerikai képviselőház mezőgazdasági albizottsága meghallgatást tartott a kialakulóban lévő élelmiszerválságról. Sarah Charles, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) vezető tisztviselőjét hallgatták meg. Charles leszögezte, hogy „a jelenlegi válság hatása az éhezésre és az alultápláltságra még nagyobb lehet, mint a 2007–2009-es globális élelmiszerár-válság és az azt követő polgári zavargások, mivel a legutóbbi válságot erőteljes gazdasági növekedés időszakát követte, míg a COVID-19 világjárvány kitörése óta eltelt éveket globális gazdasági visszaesés jellemezte."

A műtrágya ára kulcskérdés

A „Die Welt” egy volt német fogyasztóvédelmi miniszterre hivatkozva jelenti, miszerint Oroszország adja a világ műtrágyatermelésének egyharmadát. Becslései szerint 3,2 milliárd ember élelmezése függ a szintetikus műtrágyák használatától. Ezzel kapcsolatban a miniszter arra figyelmeztet, hogy a világ az emberiség történelmének egyik legnagyobb éhínségét élheti át. De a háborútól és a járványtól eltérően ez a műtrágyahiány nem fog durván, egyik napról a másikra megütni minket. Ez egy lopakodó katasztrófa, ugyanis a meglévő tartalékok még elegendőek az idei terméshez. 

A tunéziai fűszerkereskedők is kénytelenek árat emelni. Fotó: depositphotos.comA tunéziai fűszerkereskedők is kénytelenek árat emelni. Fotó: depositphotos.com

A nitrogén alapú műtrágyák ára tonnánként 200-300 dollárról 1700 dollárra emelkedett. Ezek alkotják a legnagyobb termékcsoportot. Előállításuk a levegőből származó nitrogén és a földgázból származó hidrogén összekeverésén alapul, így ammónia keletkezik. A következő lépések a salétromsav és az ammónium-nitrát előállítása: ami már a műtrágya.

Fehéroroszország és Oroszország a világ második és harmadik legnagyobb hamuzsír, illetve kálium-klorid exportőre, amely a műtrágyák másik csoportját alkotja. A kálium alapú műtrágyák ára a korábbi 300 dollárról 1000 dollárra emelkedett.

A műtrágyák árrobbanása azt jelenti, hogy sok gazdálkodó nem engedheti meg magának, és felhagy bizonyos növények termesztésével. Ennek következménye és az élelmiszerárak jelentős, további emelkedése lesz. Egy elhúzódó ukrajnai háború katasztrofális következményekkel járna a világ élelmiszerellátására nézve. Ezért nem csak az azonnali katonai hadjáratra kell összpontosítani, hanem arra, hogy mi történik, ha ez a háború egy évig vagy még tovább tart.

Függés az élelmiszerimporttól

Az élelmiszerek nettó importőreiként funkcionáló országokban emelkedni fognak az árak a következő hónapokban, még akkor is, ha nem közvetlenül Oroszországból vagy Ukrajnából importálnak. A nemzetközi élelmiszerárak meredek emelkedése átgyűrűzik a helyi árakba is.

A témával kapcsolatos legújabb kutatások szerint a növekvő nemzetközi élelmiszerárak az alacsony jövedelmű országokban gyorsabb helyi árak növekedéséhez vezetnek – átlagosan fél hónapos időeltolódással –, míg a közepes jövedelmű gazdaságokban az átvitel általában hosszabb ideig tart (6 hónap). Így a nemzetközi élelmiszerárak emelkedése – bár különböző pillanatokban – minden élelmiszerimporttól függő országot érint. A Világélelmezési Program (WFP) kutatása rávilágított a szubszaharai régió különösen magas kitettségére a következő hónapokban, számos olyan gazdaság jelenléte miatt, amelyeket mind az importfüggőség, mind az alacsony jövedelmi szint jellemez.

Ma a világ búzaexportjának egyharmadát, a napraforgóolaj-export 80 százalékát, a kukoricaexportnak pedig mintegy ötödét lebénítják a Fekete-tenger medencéjének termelési és szállítási zavarai.

A MENA panasza

Az észak-afrikai és közel-keleti (MENA) régió legtöbb országa különösen érzékeny az élelmiszerár-sokkokra. Szerkezetileg függenek a nemzetközi piacoktól, részben a földrajzi és éghajlati tényezők által eredendően korlátozott mezőgazdasági kapacitásuk, valamint a demográfiai növekedésük miatt. Így évente a MENA régió bonyolítja le a világ gabonavásárlásának egyharmadát, még akkor is, ha a régió a világ népességének csupán 4 százalékát teszi ki. Ukrajna búzaexportjának csaknem felét, kukorica- és napraforgóolaj-exportjának egyharmadát pedig a közel-keleti térség országaiba bonyolítja.

Olyan országok, mint Marokkó, Törökország, Irán, Szaúd-Arábia, Izrael és Jordánia búzájuk 10-15 százalékát importálják Ukrajnából. Ezenkívül Egyiptom, Tunézia, Omán és Jemen búzájának 25-35 százalékát importálja a legnagyobb szomszédunkból. Líbiában ez az arány 50 százalék, Libanonban pedig 65 százalék.

A gabonafélék hiányának leginkább kitett arab ország egyben a világ legnagyobb búzaimportőre: Egyiptom. Az ország búzaimportjának 80 százaléka a Fekete-tenger térségéből származik. Az egyiptomiak fejenként 150-180 kg kenyeret fogyasztanak, ami több mint kétszerese a globális átlagnak.

Az egyiptomiak kétharmadát érintő kenyértámogatás és a független pékségekből származó kenyérre szabott árplafon gazdaságilag fenntarthatatlan a kormány számára, de társadalmi-gazdasági szempontból elengedhetetlen a társadalmi béke megőrzéséhez.  

Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek 22 milliárd dollárt ígértek jegybanki betétek és befektetések formájában, hogy segítsenek Egyiptomnak megbirkózni az ukrajnai háború hatásaival. Ezzel a támogatással az Öböl-menti országok el akarják kerülni az egyiptomi lázadást, felidézve az 1977-es kenyérlázadásokat a fő egyiptomi városokban, a 2008-as éhséglázadásokat és a 2011-es arab tavaszt.

Ezzel kapcsolatban a francia elnök március 24-én bejelentette Franciaország szándékát az Élelmiszer- és Mezőgazdasági Misszió (FARM) létrehozására, az Európai Unió Tanácsának francia elnöksége keretében és a G7-országokkal közösen. Ez az ukrajnai háború kitörése óta tapasztalt mezőgazdasági és élelmiszeripari sokkhatásokra rövid és középtávú válaszlépéseket irányoz elő. Az Európai Bizottság április 6-án egy 225 millió eurós támogatási csomagot mutatott be a közel-keleti és észak-afrikai térség lakosságának támogatására.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nem jön tulipán Amszterdamból? Gázválság sújtja a holland üvegházakat, helyzetbe kerülhet a magyar zöldségtermesztés
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 11. 05:49
Közel egynegyedével csökkentették gázfelhasználásukat a holland üvegházak, miközben az ágazat 40 százaléka, különösen a virágtermesztők bajban vannak. Egyes üvegházi növények termesztése Spanyolországba, Marokkóba, Kenyába vagy akár hazánkba is költözhet. A magyar zöldségtermesztés a geotermikus energia üvegházakban történő nagyarányú felhasználása miatt most relatíve jó helyzetbe kerülhet.
Agrár Búcsút inthetünk október 1. után az árstopoknak?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 27. 12:56
Ha két szakmai érdekképviseleten múlna, akkor mindenképpen.
Agrár Horrorárakon lehet majd tojást venni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 27. 07:22
Karácsonyig is eltarthat a tojás drágulása, így az év végére elérheti a 100 forintot a darabár.
Agrár Putyin letarolja az ukrán földeket, de így is lesz elég krumpli és gabona Ukrajnában
Mester Nándor | 2022. augusztus 24. 19:38
Az agrár cégeknél viszont nincs elég férfi, elvitték őket katonának.
Agrár Az aszály a szüretet is előbbre hozta
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 22. 12:26
Az időjárási körülmények a szőlőnek sem kedveztek, ezért korábban kezdődik a szüret és áremelkedés is indokolt lenne.
Agrár Egy szomorú nyár mérlege: kegyetlen erdőtüzek tomboltak Európában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:03
Idén jegyezték fel a legsúlyosabb erdőtüzeket azóta, hogy 2006-ban megkezdték a természeti tűzkárok közös regisztrálását. 
Agrár A héten sem várható eső, egyre tragikusabb aszály sújtja Magyarországot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:11
A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban.
Agrár Nincs megállás, megint nőttek a termelői árak a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:55
Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
Agrár Csak döcögött az iparunk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:18
Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt. Az előző havinál 0,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Agrár Bekeményít az MNB az agrárbiztosítókkal szemben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:52
A növénytermesztőknek egyre súlyosabb károkat okozó csapadékhiány és hőhullámok nyomán az MNB kiemelten tekinti át a továbbiakban, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG