<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.

A Szergej Sojgu védelmi miniszter által megfogalmazott hivatalos álláspont a részleges mozgósítással kapcsolatban az volt, hogy az új orosz hadkötelesek a korábbi katonai tapasztalattal rendelkezők és különleges képességekkel rendelkező személyek közül kerülnek ki. De a valóság az, hogy ez nagy számú kiképzetlen,  gyakran pedig idős és beteg oroszok sorozását eredményezte a frontvonalakba.

A Kreml iránti bizalmat jól mutatja, hogy az orosz biztonsági szervek becslései szerint csupán a múlt héten mintegy 261 ezer orosz férfi menekült el az országból. A behívottakat rosszul karbantartott, régi katonai felszerelésekkel szerelték föl, köztük rozsdás géppisztolyokkal is.

A legjobb esetben Putyin időt nyer az újabb hideg ukrán télen. A legrosszabb esetben harctéri káoszt és potenciálisan tömeges mészárlást eredményez.

Az orosz szakértő beszól

Jurij Fjodorov politikai elemző szerint Putyinnak nem a mozgósítás volt az egyetlen lehetősége az ukrán ellentámadásra válaszul. Például akár elismerhette volna a háború kudarcát az orosz hadsereget hibáztatva, és arra használhatta volna fel, hogy az egész politikai mezőt megtisztítsa az „elit körökben lévő potenciális és valódi ellenfelektől”. A hidegebb idő közeledtével és az ukrajnai eseményekkel Moszkvának nem sok oka volt pánikba esni amiatt, hogy képes megtartani a megszállt terület nagy részét.

Az elemző hozzáteszi: ehelyett a kormányzatnak sikerült az orosz katonai bürokrácia „szervezeti impotenciáját” ország-világ előtt bemutatnia, és a Nyugatot nukleáris fegyverekről szóló beszédekkel nyugtalanítania - megerősítve azt a felfogást, hogy „az orosz nukleáris fenyegetést” „a forrásánál” kell, rezsimváltással felszámolni.

Harctéri káosz vagy időt tud nyerni? Fotó: KremlHarctéri káosz vagy időt tud nyerni? Fotó: Kreml

A dagesztáni forrongás

Az oroszországi etnikai kisebbségek – akik közül sokan távol élnek Moszkva és Szentpétervár fő hatalmi központjaitól – továbbra is a moszkvai mobilizációs erőfeszítések elsődleges tárgyai. Különösen az orosz távol-keleti burjátok és a kaukázusi dagesztániak kerültek aránytalanul nagy számban a célpontok közé.

A dagesztáni anyákat és feleségeket nemcsak a válogatás nélküli sorozások háborítják fel. A független média és aktivisták nyilvánosan elérhető adatai szerint az úgynevezett "különleges hadművelet" kezdete óta Ukrajnában Dagesztán gyászolja a legtöbb áldozatot Oroszország más régióihoz képest. Sokkal többet, mint ahányan meghaltak a tíz évig tartó afganisztáni szovjet intervenció alatt. A COVID világjárvány ráadásul Dagesztánban különösen sok áldozatot szedett.

Ennyit tehát az orosz nacionalisták érveiről, hogy Oroszország a „Harmadik Róma”, amely békésen egyesíti a különböző etnikumokhoz és vallásokhoz tartozó embereket. Valójában, ahogy az orosz történelemben többször is megtörtént, a nemzet kisebbségeit továbbra is a gyanakvással figyelik, és ágyútöltelékként használják fel az orosz háborúkban.

Egy legyengült Putyin és a nukleáris kártya

Amint azt Caitlin Talmadge, az Egyesült Államok nukleáris stratégiájával foglalkozó vezető szakértő a közelmúltban megállapította, a biztos vereséggel szembesülő vezetők dönthetnek úgy, hogy olyan lépéseket tesznek, amelyek egyébként irracionálisak lennének.

Putyin a válság során mindvégig következetesen követte a „kényszerítés” stratégiáját: demonstrálni Ukrajnának és nyugati támogatóinak, hogy neki személyeseb nagyobb a kockázati hajlandósága és étvágya. Ilyen körülmények között, és tekintettel arra, hogy mind az ukrán szuverenitás, mind a nyugati hitelesség forog kockán, nagyon fontos, hogy Putyin nyugati ellenfelei megmutassák, ki tölti be valójában az erősebb pozíciót.

Sokan menekültek a mozgósítás elől. Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Sasu MakinenSokan menekültek a mozgósítás elől. Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Sasu Makinen

Új belpolitikai fejezet kezdődött

Összességében az oroszországi mozgósítás próba elé állítja az ukrajnai háború támogatását, és kizökkenti a nagyvárosokat abból a hitéből, hogy a mindennapi élet „a megszokott módon” zajlik. Ez az illúzió most szertefoszlik; az elkerülhetetlen eredmény a szorongás és az orosz társadalom felzaklatása.

A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Ennek fényében az ukránok rugalmas offenzívájának minden taktikai sikere súlyos politikai visszhangot vált ki, és felfedheti Putyin téves számításait és alkalmatlanságát a háború kezelésében.

Az orosz elnök döntéshozatalát a hatalomvesztéstől való félelem, a tábornoki kar iránti bizalmatlanság és Ukrajna elpusztításának égető vágya alakítja. Az oroszok többsége azonban nem osztja ezeket az érzéseket, és szintén elutasítja a nukleáris kardcsörtetést.

Putyin bajban van, és a háború megrendítheti a talajt a lába alatt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a hideg és a sötétség Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:59
Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Meg is történt: már az űrben a kínai Sencsou-15
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:31
Sikeresen elindult útjára kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou-15. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat fogja leváltani.
Makro / Külgazdaság Lappangó feszültség – Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában
Káncz Csaba | 2022. november 29. 19:01
Az e heti Nagyító rovatunkban a katari foci vb tükrében rámutatunk: az arab társadalmak nem fogadták el, hogy az Ábrahám Egyezmény békekísérlet lenne, mivel a palesztin konfliktus továbbra is megoldatlan maradt. A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arab-ellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választáson.
Makro / Külgazdaság Ukrajna államadóssága már 100 milliárd dollár felett jár
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:29
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.
Makro / Külgazdaság Finnország durva összegért vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:56
Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól.
Makro / Külgazdaság Financial Times: Szijjártó Péter keresztbe tett az ukrán külügyminiszternek
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:34
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a Szijjártó megakadályozta, hogy a mai és holnapi bukaresti ülésen is ott legyen.  
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG