<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nagyító rovatunk e heti cikkében a drámai európai droghelyzetet vesszük górcső alá. Az ukrajnai háború okozta közép-ázsiai felfordulás  ugyanis még inkább megnehezíti az Afganisztánból származó illegális kábítószerek Európába áramlásának megfékezését.  A világ ópium- és herointermelésének 80 százalékát Afganisztánból három fő útvonalon szállítják Ázsiába és Európába.

Kontinensünkre minden irányból dől a kábítószer és ennek dinamikája évről évre csak növekszik.

Németalföld eleste 

Az elmúlt években Európa - Hamburg, Rotterdam, de leginkább Antwerpen kikötőin keresztül, ahová a hatalmas konténerhajókon érkezik a kábítószer - a “globális kokainkereskedelem epicentrumává” vált az InSight Crime szervezet szerint. 2009 és 2019 között a lefoglalt mennyiség megnégyszereződött, 2020-ban valamivel több mint száz tonnát foglaltak le a hatóságok.

A kokain mennyiségének megnövekedésében szerepet játszottak a három fő kokatermesztő országban, Kolumbiában, Peruban és Bolíviában történt politikai változások. Pablo Escobar lekapcsolása után a nagy kolumbiai kartellek helyett kisebb csoportok mobilizálódtak, akár külföldi segítséggel is. Az új generáció összehasonlíthatatlanul kifinomultabb eszközökkel dolgozik a termelés és az elosztás során, a tagok vidéki cowboyok helyett magasan képzett üzletembereknek néznek ki.

Svájcba a brazilok szállítottak

A holland kormány másfél hónapja új nemzetközi együttműködést hirdetett azok ellen a bűnözők ellen, akik Dél-Amerikából Rotterdam és a szomszédos, belgiumi Antwerpen kikötőjén keresztül kokaint csempésznek Európába. A két város polgármestere arra figyelmeztetett, hogy olyan

“erőszakos bűnözési kultúra van kialakulóban, amely fokozatosan az olasz mintákat követi”.

Védett újságírókat, ügyvédeket gyilkolnak meg az utcán, a bírósági tárgyalásokon a hadsereg tagjai állnak őrt, a tanúk névtelenül nyilatkoznak, miközben piszkos, drogüzletekből származó milliárdok szivárognak a társadalomba, korrumpálva az embereket, aláásva a rendet.

Május elején aztán 50 millió svájci frank értékben fél tonna kokaint találtak a Fribourg kantonban található Nespresso raktárában. Ez a Svájcban valaha felfedezett második legnagyobb mennyiségű kokainfogás. A brazil Primeiro Comando da Capital bűnszervezet – amely az óriási ország legnagyobb szervezett bűnözői hálózata – állt a csempészet középpontjában.

Bejáratott balkáni szállítási útvonalak

Albánia nem csupán a legnagyobb marihuána-termesztő Európában, de az országon halad keresztül az Ázsiából és Latin-Amerikából a kontinensre érkező kábítószer jelentős része is. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) nemrégiben készített jelentése kimutatta, hogy a nyugat-balkáni bűnözői csoportok kulcsszerepet játszanak a globális kábítószerüzletben.

Bizonyítékok vannak arra, hogy a kábítószercsempészek nagy mennyiségű kokaint csempésznek be az albán és a montenegrói kikötőkön keresztül.

A beérkező kábítószert általában tárolják egy ideig, mielőtt más anyagokkal összekevernék, és kis mennyiségekre választanák szét. Ezután viszik be Európába, főként speciális rejtett rekeszekkel felszerelt személygépkocsikban és teherautókban.

Az afgán centrum

2021-ben a Tádzsik Kábítószer-ellenőrzési Ügynökség vezetője kijelentette, hogy az elfogott heroin és hasis mennyisége a megelőző évhez képest megkétszereződött, a 2020-as 2,3 tonnáról 4 tonnára 2021-ben. Ezeket a kábítószereket elsősorban Afganisztánban termesztik, gyártják és onnan szállítják.

Biztonsági erők ópium előállítására szolgáló mákültetvényt pusztítanak el az észak-afganisztáni Chamanban 2013 áprilisában. Fotó: DepositphotosBiztonsági erők ópium előállítására szolgáló mákültetvényt pusztítanak el az észak-afganisztáni Chamanban 2013 áprilisában. Fotó: Depositphotos

Az UNODC becslése szerint a világ ópium- és herointermelésének 80 százalékát Afganisztánból három fő útvonalon szállítják Ázsiába és Európába, komoly veszélyt jelentve az ott élő polgárok egészségére és biztonságára.

A közelmúlt afganisztáni és ukrajnai eseményei megnehezítették az Afganisztánból származó illegális kábítószerek áramlásának megfékezését, ezért a globális közösségben további vitát kell folytatni a veszélyekről és a lehetséges megoldásokról.

A tiltott kábítószer-kereskedelem útvonalai

Az Afganisztánból Közép-Ázsián át Oroszországba és Kelet-Európába vezető úgynevezett Északi útvonalat a történelem során kábítószer-kereskedelemre használták, és fontos útvonal lett az afgán heroint Európába szállító felek számára. Az UNODC szerint 2010-ben az Afganisztánból származó összes opiát körülbelül 15 százalékát és az összes heroin 20 százalékát Tádzsikisztánon keresztül szállították.

Az igazság az, hogy senki sem tudja, mennyi afgán heroin megy keresztül Tádzsikisztánon és a többi közép-ázsiai köztársaságon; nincsenek erős módszertanok az ilyen becslések elkészítésére.

Mindazonáltal az UNODC és a különböző kormányok a közép-ázsiai országokkal együttműködve összehangolt erőfeszítései révén a Közép-Ázsián átvezető útvonalat a „Párizsi Paktum Kezdeményezés” 2003-as kezdete óta ellenőrzik.

Türkmenisztán is kiemelt átjátszó állomása a balkáni útvonalon Európába csempészett afgán opiátoknak, így igaz, hogy Közép-Ázsia szerepét itt sem szabad figyelmen kívül hagyni.

A tekintélyelvű és korrupt államok kitűnő táptalajt biztosítanak a kábítószer-csempészipar számára a közép-ázsiai térségben. A Tádzsikisztánon keresztül 2011-ben forgalmazott kábítószerek értékét 2,7 milliárd amerikai dollára becsülték, ami messze meghaladja az ország bármely törvényes vagyonforrását.

Egy ilyen értékes iparág nem létezhet a kormány és a kormányzati intézmények jelentős pártfogása nélkül.

2004-ben például Akhmad Safarov volt ellenzéki vezetőt kábítószer-kereskedelemmel vádolták meg, aki rendőri ostrom után elmenekült az országból. 2008-ban pedig prominens katonai parancsnokok rokonait tartóztatták le egy jelentős drograzzia során a déli Kulob városában.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

(Nagyító rovatunk korábbi cikkeit itt olvashatják.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem jön az orosz olaj, de a Molnak vannak tartalékai
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 16:42
Vannak tartalékok, de dolgoznak a probléma megoldásán is.
Makro / Külgazdaság Kína ezért támogatja az óriási ország felvételét a BRICS-be
Káncz Csaba | 2022. augusztus 9. 15:55
Kína számára a BRICS bővítésének célja, hogy enyhítse az amerikai nyomást, miközben akadályozza India mély beágyazódását az amerikai táborba. Argentína számára a BRICS-csatlakozás azonban nem lesz zökkenőmentes folyamat most, amikor gazdasága mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG