<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az ukrajnai háborúnak nincs, és nem is lesz igazi győztese.  Végső soron szétzilálta a bizalmat, és a globális kihívások megoldásának képességét.  Káncz Csaba jegyzete

Az orosz-ukrán konfliktus ráébresztette a világot a háború borzalmaira, és arra, hogy egyes államoknak meg kell küzdeniük szuverenitásukért és létjogosultságukért.

Oroszország globális helyzete

Ritka, hogy a globális szereplők olyan kapitális baklövéseket kövessenek el, amelyek megkérdőjelezik globális helyzetüket, sőt jövőbeli kilátásaikat is. A hajdani Szovjetuniónak 10 évbe telt elismerni, hogy Afganisztánban kudarcot vallott – és a kommunista nukleáris szuperhatalom már soha nem is tért magához.

Oroszország számára - amely az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagja – mostani téves helyzetfelismerése komoly geostratégiai következményekkel jár. A Nyugat szemében Oroszország elvesztette az egykori erkölcsi tekintélyét és nemzetközi hitelességét. Az Ukrajnában tapasztalt túlzott erőszak és brutalitás szinte minden megfigyelőt megdöbbentett.

Nagyon megszorongatták Putyin nemzetközi pozícióit. Fotó: Grevin múzeum, Párizs/skynews.comNagyon megszorongatták Putyin nemzetközi pozícióit. Fotó: Grevin múzeum, Párizs/skynews.com

A gazdasági szankciók megfosztották Oroszországot a kereskedelemtől, a bevételektől és a növekedéstől. Melyik nyugati szereplő akar majd ezek után Oroszországgal kapcsolatba kerülni vagy befektetni?

Meglepő módon az orosz hadsereg eddig szinte minden paraméterben alulteljesített. A történészek azon vitatkoznak majd, hogy a sikertelen politikai számítások, a korrupció, a rossz tervezés és a morál, vagy csak a rossz taktika magyarázza a súlyos veszteségeket és a durva pusztító taktikákat – legalábbis a kezdeti szakaszokban.

Oroszországot a belátható jövőben bestiális agresszornak fogják tekinteni. Ráadásul ez a háború szegényebbé, elidegenedettebbé és valószínűleg veszélyesebbé teszi Oroszországot.

Az Egyesült Államok mobilizációs képessége

Az USA eddig lenyűgöző hatékonysággal játszott a stratégiai sakktáblán. Az Egyesült Államok és a Biden-kormányzat előtt álló összes belső kihívás ellenére globális helyzete erősödött az ukrajnai aktív szerepvállalásnak köszönhetően.

Bár nem hajlandó háborúba bocsátkozni Oroszországgal és kockáztatni a nukleáris eszkalációt, az USA helyes lépéseket hozott, és hibrid hadviselési eszközök sorát vetette be. Jóval az invázió előtt képezte ki az ukrán hadsereget és fejlesztette kiberkapacitását, a szövetségesekkel pedig egész szankciócsomagokat készítettek elő.

A hírszerzés megosztásának és az orosz szándékok/lehetőségek feltárásának szintjét ügyesen kezelték. A háború kezdete óta óriási változást hozott az adományozott katonai hardver minősége, a hírszerzési koordináció, valamint a kiberműveletek tekintetében.

Az USA uralja a médiát és az információs háborút is. Az orosz média letiltásával (és az amerikai Big Tech és a közösségi média platformok segítségével) az amerikai/nyugati narratíva uralja a legtöbb országban a hírfolyamokat. Az orosz hibák felerősödtek, akárcsak az ukrán hősiesség, az áldozatok és a veszteségek.

De képes lesz-e a Nyugat együtt élni az Ukrajna és Oroszország közötti jövőbeni kompromisszumokkal? Az orosz kapituláció elképzelhetetlennek tűnik, sőt a vereség is értelmezés kérdése lesz. Elméletileg elég lenne Putyin elnök távozása, vagy a belső kört is le kell váltani? Az Egyesült Államok kormánya is változhat. Egy újabb republikánus elnöknek a globális és európai biztonsági együttműködésre gyakorolt ​​hatása jelentős lehet.

Kínai tanulságok

Az ukrajnai háború komoly fejfájást okoz Kínának. Pekingnek bizonyára jelentős tanulságokat kell levonnia ebből a válságból. A dollár ereje – amikor az Egyesült Államok, Európa és Japán egyesül - egészen félelmetes fegyverré válik. A renminbi a globális valutatartaléknak csak 2,5 százalékát képviseli.

A katonai fronton is le kell vonni Pekingnek a tanulságot: ha a védekező felet (Tajvan) kiváló hírszerzés, józan politikai tanácsok és fejlett védelmi fegyverek támogatják, akkor az ellenállás erőteljes és sikeres lehet. Ráadásul Ukrajnával ellentétben a Csendes-óceán nyugati részén viszonylag könnyű megzavarni az ellátást és a légi/tengeri ellenőrzést.

Globális kihatások

A tragikus ukrajnai civil veszteségek mellett talán a legnagyobb veszteség a globális együttműködési mintákon, valamint a globális kihívások kezelésére való hajlandóságon esett csorba. Már most is kínos viták folynak arról, hogy ki milyen G20-találkozón vesz részt, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa manapság aligha „felel meg a célnak”.

Az ukrajnai háborúnak nincs, és nem is lesz igazi győztese. Végső soron szétzilálja a bizalmat, az együttműködést és a globális kihívások megoldásának képességét. A zavarok, a hiányok és a pusztítások pedig jelentős globális költségekkel járnak. És Oroszország a globális közösséggel fog maradni, bármi legyen is a háború végső kimenetele.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Súlyos hatalmi vákuum keletkezett a franciák kivonulásával
Káncz Csaba | 2022. június 29. 15:29
A Száhel-övezet országai számos helyi biztonsági kihívással, politikai zűrzavarral és egyidejűleg zajló puccskísérletek hullámával néznek szembe. Mali Franciaország számos vörös vonalát átlépte, ideértve a fegyveres csoportokkal folytatott tárgyalásokat, a katonai junta hatalom-átvételét, valamint azt, hogy dacolt a polgári uralomhoz való visszatérés ütemtervével. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: alapvető érdekünk, hogy ne legyen NATO-Oroszország háború
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 15:20
A külgazdasági és külügyminiszter beszélt arról is, hogy már jövőre a GDP több mint 2 százalékát költik majd védelmi célokra.    
Makro / Külgazdaság Varga Mihály ma Halásztelken járt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:46
A 881 milliós fejlesztésből 698 milliót állt a kormány. 
Makro / Külgazdaság Már megint gond lesz a benzinárakkal
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:07
Átmenetinek bizonyult ugyanis a 95-ös oktánszámú üzemanyag beszerzési árának csökkenése, péntektől ismét 5 forintos drágulás jön. A gázolaj viszont 15 forinttal kerül majd kevesebbe.
Makro / Külgazdaság Putyin nem fog örülni: Joe Biden komoly bejelentést tett a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:57
A NATO-csúcs megnyitóján Joe Biden újabb amerikai katonai bevetéseket jelent be Európában.
Makro / Külgazdaság A német kancellár addig adna fegyvereket Ukrajnának, amíg csak szükséges
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:33
Kezdődik a NATO-csúcs, a tagállami vezetők is megérkeztek Madridba, köztük Olaf Scholz is.
Makro / Külgazdaság Hoppá: Magyarországon is enyhén emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:48
Kijöttek a heti koronavírus-adatok, s némi növekedés tapasztalható az új fertőzöttek számában és a kórházban kezelteket illetően is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:33
Hivatalosan is indul a NATO-tagországok csúcstalálkozója.  
Makro / Külgazdaság Akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:51
A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.
Makro / Külgazdaság Fontos döntés született Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:04
Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket: egyebek között 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG