6p

Az orosz-ukrán háború talán egyik kevesebbet említett aspektusa az, hogy mennyire központi szerepet kap a drog- és alkoholfogyasztás mindkét szemben álló fél seregének berkeiben. Ugyan az ukrán vezetés többször is emlegette a részeg oroszokat, arról nincsen szó, hogy a probléma ne létezne a védekező ország emberei között.

Az amerikai Forbes újságírója, Melik Kaylan tavaly áprilisi cikkében emlékezett vissza arra, hogy ahány hadszíntéren eddig orosz katonákat látott, mindig részegek voltak, a grúziai 2008-as konfliktus során például egy tankparancsnok vörös arccal, hadoválva nyilatkozott, míg egy reggeli névsorolvasás során mind a vezető tiszt, mind emberei tántorogtak. Ukrajna tavaly februári lerohanása óta pedig szinte folyamatosan beszélnek olyan esetekről, mint amelyet például itt említenek, ahol orosz katonák állítólag kirabolták egy kórház raktárát orvosi alkoholt keresve:

Részeg oroszokról szóló történetekhez azonban még ennyit sem kell visszamenni, hiszen kevesebb mint két hete a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin videójában azon dühöngött, hogy elfogták a reguláris haderő egy olyan tagját, aki részegen tüzet nyitott a zsoldoscsoport egy járművére azért, mert nem kedveli a Wagner embereit.

Ha kilátástalan a helyzet, ez is jó megoldás

Annak megértéséhez azonban, hogy miért ennyire prominens jelenség az alkoholizmus és más tudatmódosító szerek használata a háborúban, több tényező felvázolása is szükséges. Egyrészt a túlzott alkoholfogyasztás a háborún kívül is az orosz mindennapok egyik nagy átka, Oroszország mindig a legtöbb alkoholt fogyasztó országok toplistáján landol – az Alcohol.org 2023-ban például az ötödik helyre rangsorolta a hatalmas országot. Az alkoholizmus pedig olyannyira a hagyományok része, különösen a távoli, szegényebb régiókban, hogy például az orosz irodalomban is komoly témaként tűnik fel.

Másrészt az orosz-ukrán háborúban a becslések szerint több mint 300 ezer besorozott orosz férfi szolgál, akik jelentős részét egy brit think-tank, a Royal United Services Institute szerint rendkívüli mértékben bedrogozzák. A nemrég közzétett, és az Economist által idézett, jelentésében a londoni agytröszt arról ír, hogy az úgynevezett „eldobható katonáknak”, akik a szakadár luhanszki és donyecki népköztársaságok emberei mellett a mozgósított, szinte képzetlen civilek közül kerülnek ki, folyékony formában amfetamint és más kábítószereket adnak, mielőtt a frontvonalra küldik őket. A jelentés szerint ezeknek a rosszul kiképzett katonáknak ugyanis az a feladata, hogy megindulva az ukrán állások felé magukra vonják a tüzet, hogy az orosz tüzérség pontosan bemérhesse és célba vehesse az ukránokat – ha pedig mégis megrettennének és visszavonulnának, nagy az esélye annak, hogy egyszerűen saját oldaluk lövi majd le őket.

Még márciusban a New York Times kérdésére egy Bahmut közelében védekező ukrán egység médiatisztje, akit a portál csak Zmist fedőnéven említett, így számolt be ezekről a „feláldozhatókról”:

az első hónapban naponta öt-hat alkalommal jöttek, 10-15 fős csoportokban. Ha meghaltak, újabbak jöttek. Az embereink azon gondolkoznak, hogy biztosan be vannak drogozva, különben hogyan mehetnének a biztos halálba, a társaik rothadó holttestei felett?

A brit védelmi minisztérium május eleji hírszerzési jelentése azonban arra utal, hogy a jelenség nemcsak a besorozott és mozgósított, a frontra sokszor megfelelő kiképzés nélkül kizavart civilek esetében létezik, ugyanis az elmúlt hónapokban a részeg katonákat például olyan zindanokba, azaz improvizált börtönökbe zárták, amelyeket a föld alatt ástak ki, és fémtüskékkel béleltek ki. Az, hogy az orosz hadsereg bekeményített az olyan eseteket szemlélve, mint például a Newsweek által jelentett incidens, amelyben egy orosz katona részegen árokba borított egy nagyjából 160 millió dollár értékű légvédelmi berendezést, tényleg nem meglepő.

Kemény büntetés vár a részeg katonákra is. Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos
Kemény büntetés vár a részeg katonákra is. Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos

A probléma nem csak az oroszoké

Az a nemzetközi megfigyelők álláspontját és a sajtóhíreket figyelve egyértelműnek tűnik, hogy a tiltott szerek használata és az alkoholizmus a védekező ukrán hadseregben messze nem jelenik meg olyan mértékben, mint az oroszban. Ezzel együtt azonban a probléma vitathatatlanul létezik, Volodimir Zelenszkij elnök pedig az év elején alá is írt egy olyan törvényt, amely jelentősen szigorította az alkoholfogyasztás, a parancsmegtagadás, vagy a dezertálás büntetési tételét – így a részeg ukrán katonákra akár börtönbüntetés is várhat.

Sötét történelmi példából nincsen hiány

A szerhasználat nem az orosz-ukrán háború sajátja, a történelem több nagy hadseregében is volt példa hasonlóra. Az Insider cikke szerint az első világháború alatt a brit áruházak olyan „készleteket” árultak, amelyek tele voltak fecskendőkkel, tűkkel, kokainnal és heroinnal. A szeretetcsomagokat kifejezetten azért kezdték el árusítani a boltokban, hogy az otthon maradt családtagok és barátok elküldhessék a katonáknak ajándékként, könnyebbé téve ezzel a háború borzalmainak elviselését.

A náci Németország „csodaszerként” reklámozta a metamfetamint, amikor a kábítószer először kereskedelmi forgalomba került az 1930-as évek végén, hamarosan pedig élesben is bevetették. Több forrás is arra utal, hogy az 1939 szeptemberében lerohanó német katonák metamfetamint használtak, a hiperfókuszáltság és az éberség garantálása érdekében. Peter Steinkamp történész szerint a blitzkrieg-et, a náci hadviselés azon formáját, amely az ellenséges csapatok elleni gyors, váratlan, gépesített támadásokból állt, valójában „a metamfetamin irányította.”

A II. világháború alatt az oroszok az alkoholra támaszkodtak, hogy átvészeljék a háborút – az már más kérdés, hogy ez javította-e a teljesítményüket. A védelmi minisztérium ekkor kiporciózva adagolta a vodkát katonáinak, a 100 grammos csomagot „komisszáradagnak” nevezték. A Macalester College orosz tanulmányok tanszéke által közzétett jelentés szerint azonban vodka az 1800-as évek vége óta „kiemelt szereplő” az orosz hadseregben.

Végül az Egyesült Államok sem maradhat ki a listából, az amerikai hadsereg speedet és fájdalomcsillapítót adott a katonáknak a vietnami háború alatt. A hosszabb távú felderítő küldetésekre és rajtaütésekre induló egységek tagjainak 20 milligramm dextroamfetamint adagoltak a 48 órás harckészültséghez – az előírt dózist azonban sokszor túllépték a katonák. A drogfogyasztás súlyosságának mértékét mutatja az is, hogy az Atlantic szerint az amerikaiak által bevetett stimulánsok kétszer olyan erősek voltak, mint a második világháborúban használt amfetaminok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG