<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ez történt az elmúlt fél napban az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

  • A háború kitörése óta először tett látogatást Vlagyimir Putyin a megszállt ukrajnai területeken. A Kreml éjjeli közlése szerint az orosz elnök a múlt évben súlyos harcok sújtotta Mariupolba látogatott el. Helikopterrel érkezett, majd körbeutazott a városban, és beszélgetett a helyiekkel, írta a Spiegel. Emellett tájékozódott az újjáépítési munkálatok állásáról.

    Röviddel korábban, szintén szombaton a Krímben tett előre be nem jelentett látogatást az orosz elnök a félsziget Ukrajnától Oroszországhoz csatolásának kilencedik évfordulója alkalmából.
    Vlagyimir Putyin Szevasztopolban a Krím-félszigeten 2023. március 18-án. Fotó: kremlin.ru/Anna Sadovnikova
    Vlagyimir Putyin Szevasztopolban a Krím-félszigeten 2023. március 18-án. Fotó: kremlin.ru/Anna Sadovnikova
  • Jean-Claude Juncker szerint Ukrajnának fel kell kínálni az EU-belépés perspektíváját, ugyanakkor gyors csatlakozásra nincs esély. Az Európai Bizottság volt elnöke szerint ennek oka, hogy az ország háborúban áll, és ezért a szükséges reformokat nem  tudja teljesen végrehajtani. Az ugyanakkor nagyon valószínű, hogy hosszútávon EU-tag lesz Ukrajna, mondta Juncker a Luxemburger Wort nevű lap podcastjában a német Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint.
  • Újabb szankciókat jelentett be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Oroszország, valamint szövetségesei, Irán és Szíria ellen. Ezek mintegy 400 személyt és céget érintenek, köztük azokat a személyeket, akik felelősek azért, hogy Irán drónokat ad el Oroszországnak, amely beveti azokat az ukrajnai háborúban.
  • Két ember életét vesztetette, nyolc pedig megsérült a kelet-ukrajnai Kramatorszkot ért orosz támadásokban szombati ukrán közlések szerint. Egy parkból, valamint egy lakóövezetből is jelentettek robbanásokat.

Makro / Külgazdaság Bukik-e a bulikirálynő? Fontos választások lesznek ma Finnországban
Wéber Balázs | 2023. április 2. 05:44
Parlamenti választásokat tartanak ma az észak-európai országban. A kormányzó szociáldemokraták fej fej mellett állnak a konzervatívokkal és a nacionalistákkal – azaz nyitott kérdés, hogy megtarthatja-e posztját Sanna Marin, a feltörekvő nők generációjának vitatott példaképe.
Makro / Külgazdaság Rosszul áll az orosz vezérkari főnök szénája?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 19:01
Egy háborúellenes rajzot közzétevő lány édesapját börtönbüntetésre ítélték a közösségi médiában közzétett posztjai miatt.
Makro / Külgazdaság Az arab tavasz óta nem történt ilyen látogatás
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 17:40
Fejszál Mekdad szíriai külügyminisztert fogadta egyiptomi kollégája. A látogatás célja nem ismert, de lehet, előkészítik Szíria visszavételét az Arab Ligába.
Makro / Külgazdaság Nemzetközi katonai konfliktust generálhat Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszéde?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 16:39
Anatolij Vasszerman, az orosz Állami Duma képviselője is reagált Orbán Viktor péntek reggeli rádiós beszélgetésére, melyben a kormányfő arról beszélt, nem sok választja el az Európai Uniót attól, hogy vezetői Ukrajnába küldendő békefenntartókról kezdjenek beszélni. A képviselő reméli, a magyar csapatok csak Kárpátaljára vonulnának be.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: „még élek, láthatják”
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 14:55
A katolikus egyházfőt hörghuruttal kezelték, szombaton tért vissza a klinikáról a Vatikánba. a tervek szerint jelen lesz a nagyheti szertartásokon, és személyesen mondaná el húsvéti üzenetét, valamint adná az Urbi et Orbi áldást.
Makro / Külgazdaság Kihúzta a gyufát a NOB-nál az ukrán kormány
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 12:56
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mellett Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének vezetősége is a sportba történő beavatkozásnak minősítette, hogy az ukránok bojkottálják azokat a selejtezőket, ahol orosz és fehérorosz versenyzők is pályára lépnek.
Makro / Külgazdaság IMF-hitelt kapott Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:37
A 15,6 milliárd dolláros hitelprogram első üteme a pénzügyi stabilitást, a második a szerkezeti átalakítást és gazdasági növekedést célozza.
Makro / Külgazdaság Még a Kreml is beleremegett Orbán Viktor pénteki rádiós mondataiba
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:08
Moszkva rendkívül veszélyesnek tartja a békefenntartók bevetésének még a felvetését is.
Makro / Külgazdaság Lehet egyszámjegyű az infláció az év végére? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 10:49
Legfrissebb adásunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly kollégánkkal, Vég Márton újságíróval beszélgetett.
Makro / Külgazdaság Megint incidens történt Kína és Tajvan között, Caj Jing-ven elnök szerint a nagyhatalom provokál
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 09:44
Kínai vadászgépek és egy drón lépte át a szárazföldet a szigettől elválasztó szoros középvonalát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG