<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A lengyel miniszterelnök szerint „NATO-, valamint EU-partnereinkkel megvédjük a békét Európában”.  Németországban politikai megosztottságot idézett elő a válság. Káncz Csaba jegyzete.

A litván parlament november 9-én rendkívüli helyzetet hirdetett a belarusz határa mentén. Az egy hónapig tartó rendkívüli állapot felhatalmazza a határőröket, hogy „mentális kényszerítést” és „arányos fizikai erőszakot” alkalmazva akadályozzák meg a migránsok belépését Litvániába.

Európa békéje a tét

Lengyelország szintén rendkívüli állapotot vezetett be keleti határán, a katonák és határőrök számát pedig 20 ezer főre duzzasztotta fel. A törvényhozás tagjai ezzel párhuzamosan 407 millió dollárt hagytak jóvá arra, hogy egy fal épüljön a keleti határon.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedd reggel meglátogatta a belarusz határt és leszögezte

a teljes EU stabilitása és biztonsága forog kockán.  A Lukasenka-rezsim hibrid támadása mindannyiunk ellen irányul. Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni és NATO-, valamint EU-partnereinkkel megvédjük a békét Európában.

A belarusz védelmi minisztérium eközben bekérette a lengyel katonai attasét, mivel szerinte „a lengyel fél alaptalan és törvénytelen vádaskodásokat terjeszt” a belarusz hadsereg ellen a határon. Szintén aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a lengyel fél nem értesítette Minszket előzetesen, illetve nem hívta meg a belarusz megfigyelőket, amikor Varsó több mint 6 ezer főre növelte a csapatok számát a határon.  

Migránstábor a lengyel határnál a fehéroroszországi Grodno régióban 2021. november 9-én.  EPA/LEONID SCHEGLOV/BELTAMigránstábor a lengyel határnál a fehéroroszországi Grodno régióban 2021. november 9-én. EPA/LEONID SCHEGLOV/BELTA

Nő az EU-s nyomás

Az EU hétfőn bejelentette, hogy több, mint egy tucat országra gyakorol nyomást annak érdekében, hogy ne engedjenek járatokat üzemeltetni Minszk irányába. Ezen országok között van Irak, Jordánia, Kazahsztán, Libanon, Pakisztán, Tádzsikisztán, Törökország és Grúzia. Brüsszelnek az elmúlt órákban sikerült elérnie, hogy Irak leállította járatait Belarusz irányába.

A „Globally 24” híroldal beszámolója szerint a Turkish Airlinest és a FlyDubait kitilthatják az EU légteréből a migránsokat szállító járatai miatt. Ez vonatkozik a belarusz állami légitársaságra, a Belaviára is, azon kívül utazási irodákra, charter gépeket üzemeltető társaságokra, valamint a migránsok csempészetében részt vett szervezetekre és személyekre is.

Berlin meghasadt

Németországban eközben megosztottságot idézett elő a válság.

Össze kell fogni, és segíteni kell Lengyelországot az európai uniós külső határ biztosításában, mert Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök emberek sorsát használja fel a közösség szétzilálására

mondta Horst Seehofer ügyvivő német belügyminiszter egy keddi interjúban a lengyel–belarusz határ térségében zajló folyamatokról. 

Az új kormánykoalíció főtárgyalói viszont kemény kritikát gyakoroltak. Katrin Göhring-Eckardt, a Zöldek frakciószóvivője szerint elfogadhatatlan a migránsok emberi jogaikat semmibe vevő visszatoloncolása. Lars Castelucci, az SPD migrációs szakértője pedig kifejtette, hogy az európai külső határokon az alapjogok közé tartozik a menedékjog iránti kérelem lehetősége. 

Lavrov szerint a Nyugat a felelős

A Nyugatot terheli a felelősség a lengyel–belarusz határon kialakult migrációs válságért – jelentette ki kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában.

A fő felelősség természetesen azokat terheli a migrációs válságban, akik előidézték – mondta Lavrov sajtótájékoztatóján.

A nyugati államok – beleértve a NATO- és európai uniós tagországokat – éveken át próbálták a Közel-Keleten és Észak-Afrikában ráerőltetni életmódjukat az emberekre, miközben Oroszország ismételten arra figyelmeztetett, hogy a Nyugat káoszt okoz az olyan országokban, mint például Afganisztán és Irak,

jelentette ki a miniszter.

Lavrov emlékeztetett arra: amikor Törökországból jöttek a menedékkérők, akkor az EU forrásokkal segítette Ankarát, hogy török területen maradjanak. Miért ne lehetne ezt Fehéroroszország esetében is megtenni? – kérdezte.

A migránsok nem akarnak sem Törökországban, sem Belaruszban maradni, hanem az EU-ba akarnak menni, amely – mint fogalmazott – hosszú éveken át népszerűsítette és reklámozta életmódját. Az orosz diplomácia vezetője egyetlen szóval sem hibáztatta Lukasenkát.

Az Európai Unióban működő maffiaszervezetek intézik a migránsok szállítását – állította szintén kedden a belarusz elnök, akit a Nyugat azzal vádol, hogy az ő rendszere szervezi a Belaruszból a szomszédos uniós tagállamokba irányuló menekültáradatot, megtorlásul az Európai Unió által az országa ellen elrendelt szankciókra. Aljakszandr Lukasenka a Nemzetvédelem című orosz újság főszerkesztőjének adott interjúban kijelentette, hogy

ezt a tranzitot emberek biztosítják. Repülővel szállítják ide őket, majd viszik a határra, ahol az övéik – lengyelek, németek, ukránok – veszik át őket. És mindezt pénzért.

Az embereket a határon átdobó csempészek szerinte németek, és mindenekelőtt lengyelek, ukránok és litvánok.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
Makro / Külgazdaság Újabb orosz milliárdost értek utol a szankciók
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 15:21
Egy médiamágnás volt KGB-ügynököt büntet Kanada.
Makro / Külgazdaság Oroszország visszavág Amerikának – Joe Bident is megcélozták a szankciók
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 14:08
Büntetőintézkedések sorát hozta a Biden által aláírt 40 milliárd dolláros csomag.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij hálás: megnyílt az út a hatalmas amerikai segélycsomag előtt
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:42
Az Egyesült Államok közel 40 milliárd dollár értékben segélyt nyújt Ukrajnának – írja a Guardian a Reuters információra hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Rengeteg fegyvert és hadianyagot küldött az ukránoknak a V4 egyik országa
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 12:41
Erről az ország védelmi miniszterének helyettese számolt be.
Makro / Külgazdaság Hiába nem érezzük, de a koronavírus-járvány még mindig terjed
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 12:06
Világszinten továbbra is felfelé kúsznak a számok.
Makro / Külgazdaság Még több hadgyakorlat lehet a válasz az észak-koreai fenyegetésre
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 11:32
Joe Biden Dél-Koreában van, ott került szóba mindez.
hírlevél
Ingatlantájoló