<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Putyin elnök március 8-án aláírta azt a rendeletet, amely megtiltja kritikus ásványkincsek exportját. Az EU hidrogén technológiás fejlesztéseihez számos, oroszok által szállított fémre van szükség, így a platinára (itt 13 százalékos az orosz részarány), a titánra (23 százalék) és a vanádiumra (34 százalék). Káncz Csaba jegyzete.

A globális beszállítói láncokat újonnan megterheli, hogy Kínában ezekben a napokban már 37 millió embert helyeztek a COVID járvány kitörése miatt karanténba, köztük Csangcsunt, az észak-kínai iparvárost, és Sencsent, a dél-kínai technológiai központot. 

A háború hosszú távú átrendezést eredményez

Az orosz-ukrán háború és a következményeként bevezetett szankciók a várakozások szerint radikálisan átrendezik a globális beszállítói láncokat. Oroszország a globális GDP kevesebb, mint 2 százalékáért felel, Ukrajna pedig a 0,14 százalékáért. Ez önmagában elhanyagolható súly, de például Moszkva szállítja Oroszország gázellátásának 65 százalékát. Kazahsztán és Tanzánia pedig búzaimportjának 90 százalékát fedezi orosz szállításokkal. 

Putyin egyelőre nem határozta meg, mely nemesfémeket érint a tilalom, például ezt a titán aura kvars krisályt. Fotó: Depositphotos
Putyin egyelőre nem határozta meg, mely nemesfémeket érint a tilalom, például ezt a titán aura kvars krisályt. Fotó: Depositphotos

Ukrajna a maga részéről termeli az Egyesült Államok által felhasznált, félvezető-minőségű neon 90 százalékát. Oroszország pedig az USA palládium felhasználásának több, mint harmadát szállítja – egy olyan ritkaföldfém, amely a félvezetőgyártáshoz is elengedhetetlen. Moszkva szintén a világ vezető exportőre a titánnak és ötvözeteinek.

Új amerikai intézkedések

Ahogyan Sharon E. Burke, korábbi washingtoni kormányzati tanácsadó kifejti, Oroszország szuperhatalomnak számít nemcsak a titán exportjában, hanem kobalt és a lítium kivitelében is. A Biden kormányzat február 24-n jelentett be új intézkedéseket az ásványi anyagok beszállítói láncainak megerősítését célozva. Ezek a lépések természetesen nem függetlenek az orosz-ukrán konfliktustól.

Először is, az amerikai kormányzat befektetéseket eszközöl a források diverzifikációját célozva. Ezek újabb költségvetési pénzeket jelent az energiaügyi- és a védelmi minisztériumoknak, hogy tárjanak fel az USA területén ritkaföldfém-, lítium- valamint nikkel készleteket. Támogassák az újrahasznosításukat, valamint visszanyerésüket – például szénhamuból.

A szakpolitikai rendelkezésekben is módosításokat eszközült Washington, így a kritikus ásványércek listáját megújítják, megreformálják az ősrégi bánya-nyitási jogszabályokat, ahogyan belenyúlnak a környezetvédelmi szabályrendszerbe is. A Pentagon pedig megerősíti a stratégiai készleteket. 

Diverzifikálják az ásványércek küldőországait diplomáciai erőfeszítésekkel, hiszen több esetben a belföldi készletek nem elegendőek az igények kielégítésére. Márpedig az elkövetkező években mindezek kritikus kérdésekké válnak, hiszen megindult az átállás egy magasabb technológiai szintű, tisztább energiát felhasználó gazdasági modell felé és a fenti fémek iránti kereslet 400 - 4000 százalékos tartományban ugorhat meg.

Az egyetlen ritkaföldfém bánya, amely jelenleg az Egyesült Államokban működik a kaliforniai Mountain Pass-ban, részben egy kínai állam által támogatott vállalat tulajdonában van, amely Kínába küldi feldolgozásra a kibányászott anyagot. Ezért az USA most kiterjedt geológiai vizsgálatokat folytat Alaszkában, Nebraskában, Texasban és Wyomingban.  

Új orosz tilalmak

Márpedig Putyin elnök március 8-án aláírta azt a rendeletet, amely megtiltja kritikus ásványkincsek exportját. Hogy mely ércek és melyik országok az érintettek, azt még nem pontosították – de az EU sérülékenysége bizonyosan növekedett. 

Egyes oroszországi ásványok alapvető jelentőségűek az EU tervezett zöld- és digitális átallásának sikeréhez. Moszkva ellenőrzi a globális palládium kereskedelmének 44 százalékát, márpedig az kulcsfontosságú az autók és repülőgépek károsanyag kibocsátásának visszafogásához.  Az EU hidrogén technológiás fejlesztéseihez számos, oroszok által szállított fémre van szükség, így a platinára (itt 13 százalékos az orosz részarány), a titánra (23 százalék) és a vanádiumra (34 százalék). Moszkva a világ harmadik legnagyobb szállítója a nikkelnek, amely nélkülözhetetlen az elektromos autók akkumulátoraihoz, akárcsak a rozsdamentes acél gyártásához. 

Kína – amely még több kritikus ásványi anyagot ellenőriz – akár ki is használhatja az orosz szállítások zavarait és megerősítheti piaci pozíciót. Márpedig ez tovább növelné az EU függőségét és sérülékenységét.

Brüsszel játszmája

Pedig az EU Bizottság viszonylag korán ébredt. Már 2008-ban figyelmeztetett, hogy az EU nagyon kitett a stratégia fontosságú ritkaföldfémek behozatalának. Mindezt a figyelmeztetést aztán 2000-ben megismételte.  A múlt héten Versailles-ban pedig az európai vezetők újra hitet tettek az EU gazdaság-biztonságának megerősítése mellett, megismételve a kritikus ásványkincsek jelentőségét.  

Brüsszel és Kijev tavaly stratégiai megállapodást kötött az ásványi anyagokról, amely megcélozta az ukrán beszállításokat az egyre erősödő akkumulátor értékláncba. Hasonlóképpen, Kijev kiemelt partnere lett az EU-nak a hidrogén értékláncban. Mindezek teljesítése most a háború miatt ideiglenesen szünetel, de összességében kijelenthető, hogy az EU geogazdasági potenciáljához pontosan ilyen stratégiai megállapodások szükségesek. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megkönnyebbült Erdoğan győzelmén
Dobos Zoltán | 2023. június 2. 08:56
A magyar kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt, a 2024-es költségvetés elhúzódó háborúra épül, amibe Brüsszel nem szólhat bele. Orbán Viktor szerint az infláció ellen harcolni kell, és „elment az esze” annak, aki azt mondja, Magyarország háborúban áll Oroszországgal. Ha pedig a török választásokat az ellenzék nyerte volna, akkor szerinte már a nyáron egy-két-hárommillió menekült érkezne a magyar határra.
Makro / Külgazdaság Netrisk: mennyibe kerülnek az utasbiztosítások?
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 08:22
Az utazási kedv fokozódásával kezd magára találni az utasbiztosítási piac a Netrisk.hu összesítése szerint.
Makro / Külgazdaság Lehet, hogy éppen ma kellene eurót váltania
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 07:57
370 forintnál drágább euróval indul a péntek is.
Makro / Külgazdaság Már orosz földre is hullanak a bombák, menekítik a gyerekeket, a nőket és az idősöket
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 07:35
Legalább kilenc civil megsebesült a belgorodi ágyúzásban. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Nem csődölt be Amerika, de nyakig eladósodhat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 06:40
Az amerikai szenátus csütörtökön elfogadta a Joe Biden elnök által támogatott kétpárti törvényt, amely felemeli az államadósság 31 ezer milliárdos felső határát, és ezzel elkerüli az ország a fizetésképtelenséget.
Makro / Külgazdaság Romániából sokkal több ukrán érkezett Magyarországra, mint Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 06:18
Magyarország területére 2023. június 1-jén 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5958 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9158 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij béke-csúcstalálkozót szervezne, csak az időpont nem látszik még
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 19:49
Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 463. napjáról.
Makro / Külgazdaság „Itt az ideje keményen játszani" – így buktatná meg az EP a magyar elnökséget
Wéber Balázs | 2023. június 1. 19:31
Az Európai Parlament a jogállamisági és az uniós pénzek körüli aggályok miatt kétli, hogy Magyarország méltó lesz az uniós elnökség betöltésére 2024-ben. Mivel azonban azt megakadályozni aligha tudja, számos eszközzel próbálja majd megnehezíteni a magyar elnökség dolgát.
Makro / Külgazdaság Már most aggódnak: Kína és Oroszország bezavarhat a 2024-es EP-választásokba
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 17:32
Az Európai Bizottság nagyon is tudatában van a választási folyamatokkal kapcsolatos információs manipuláció és beavatkozás veszélyének, ez a téma fontos és időszerű - jelentette ki Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos csütörtökön az Európai Parlament plenáris ülésén.
Makro / Külgazdaság Veszélybe került a magyar soros elnökség - máris megszólalt Novák Katalin
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 16:08
Csütörtökön az európai parlamenti (EP) képviselők megszavazták a Magyarországot elítélő állásfoglalást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG