<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Putyin elnök március 8-án aláírta azt a rendeletet, amely megtiltja kritikus ásványkincsek exportját. Az EU hidrogén technológiás fejlesztéseihez számos, oroszok által szállított fémre van szükség, így a platinára (itt 13 százalékos az orosz részarány), a titánra (23 százalék) és a vanádiumra (34 százalék). Káncz Csaba jegyzete.

A globális beszállítói láncokat újonnan megterheli, hogy Kínában ezekben a napokban már 37 millió embert helyeztek a COVID járvány kitörése miatt karanténba, köztük Csangcsunt, az észak-kínai iparvárost, és Sencsent, a dél-kínai technológiai központot. 

A háború hosszú távú átrendezést eredményez

Az orosz-ukrán háború és a következményeként bevezetett szankciók a várakozások szerint radikálisan átrendezik a globális beszállítói láncokat. Oroszország a globális GDP kevesebb, mint 2 százalékáért felel, Ukrajna pedig a 0,14 százalékáért. Ez önmagában elhanyagolható súly, de például Moszkva szállítja Oroszország gázellátásának 65 százalékát. Kazahsztán és Tanzánia pedig búzaimportjának 90 százalékát fedezi orosz szállításokkal. 

Putyin egyelőre nem határozta meg, mely nemesfémeket érint a tilalom, például ezt a titán aura kvars krisályt. Fotó: DepositphotosPutyin egyelőre nem határozta meg, mely nemesfémeket érint a tilalom, például ezt a titán aura kvars krisályt. Fotó: Depositphotos

Ukrajna a maga részéről termeli az Egyesült Államok által felhasznált, félvezető-minőségű neon 90 százalékát. Oroszország pedig az USA palládium felhasználásának több, mint harmadát szállítja – egy olyan ritkaföldfém, amely a félvezetőgyártáshoz is elengedhetetlen. Moszkva szintén a világ vezető exportőre a titánnak és ötvözeteinek.

Új amerikai intézkedések

Ahogyan Sharon E. Burke, korábbi washingtoni kormányzati tanácsadó kifejti, Oroszország szuperhatalomnak számít nemcsak a titán exportjában, hanem kobalt és a lítium kivitelében is. A Biden kormányzat február 24-n jelentett be új intézkedéseket az ásványi anyagok beszállítói láncainak megerősítését célozva. Ezek a lépések természetesen nem függetlenek az orosz-ukrán konfliktustól.

Először is, az amerikai kormányzat befektetéseket eszközöl a források diverzifikációját célozva. Ezek újabb költségvetési pénzeket jelent az energiaügyi- és a védelmi minisztériumoknak, hogy tárjanak fel az USA területén ritkaföldfém-, lítium- valamint nikkel készleteket. Támogassák az újrahasznosításukat, valamint visszanyerésüket – például szénhamuból.

A szakpolitikai rendelkezésekben is módosításokat eszközült Washington, így a kritikus ásványércek listáját megújítják, megreformálják az ősrégi bánya-nyitási jogszabályokat, ahogyan belenyúlnak a környezetvédelmi szabályrendszerbe is. A Pentagon pedig megerősíti a stratégiai készleteket. 

Diverzifikálják az ásványércek küldőországait diplomáciai erőfeszítésekkel, hiszen több esetben a belföldi készletek nem elegendőek az igények kielégítésére. Márpedig az elkövetkező években mindezek kritikus kérdésekké válnak, hiszen megindult az átállás egy magasabb technológiai szintű, tisztább energiát felhasználó gazdasági modell felé és a fenti fémek iránti kereslet 400 - 4000 százalékos tartományban ugorhat meg.

Az egyetlen ritkaföldfém bánya, amely jelenleg az Egyesült Államokban működik a kaliforniai Mountain Pass-ban, részben egy kínai állam által támogatott vállalat tulajdonában van, amely Kínába küldi feldolgozásra a kibányászott anyagot. Ezért az USA most kiterjedt geológiai vizsgálatokat folytat Alaszkában, Nebraskában, Texasban és Wyomingban.  

Új orosz tilalmak

Márpedig Putyin elnök március 8-án aláírta azt a rendeletet, amely megtiltja kritikus ásványkincsek exportját. Hogy mely ércek és melyik országok az érintettek, azt még nem pontosították – de az EU sérülékenysége bizonyosan növekedett. 

Egyes oroszországi ásványok alapvető jelentőségűek az EU tervezett zöld- és digitális átallásának sikeréhez. Moszkva ellenőrzi a globális palládium kereskedelmének 44 százalékát, márpedig az kulcsfontosságú az autók és repülőgépek károsanyag kibocsátásának visszafogásához.  Az EU hidrogén technológiás fejlesztéseihez számos, oroszok által szállított fémre van szükség, így a platinára (itt 13 százalékos az orosz részarány), a titánra (23 százalék) és a vanádiumra (34 százalék). Moszkva a világ harmadik legnagyobb szállítója a nikkelnek, amely nélkülözhetetlen az elektromos autók akkumulátoraihoz, akárcsak a rozsdamentes acél gyártásához. 

Kína – amely még több kritikus ásványi anyagot ellenőriz – akár ki is használhatja az orosz szállítások zavarait és megerősítheti piaci pozíciót. Márpedig ez tovább növelné az EU függőségét és sérülékenységét.

Brüsszel játszmája

Pedig az EU Bizottság viszonylag korán ébredt. Már 2008-ban figyelmeztetett, hogy az EU nagyon kitett a stratégia fontosságú ritkaföldfémek behozatalának. Mindezt a figyelmeztetést aztán 2000-ben megismételte.  A múlt héten Versailles-ban pedig az európai vezetők újra hitet tettek az EU gazdaság-biztonságának megerősítése mellett, megismételve a kritikus ásványkincsek jelentőségét.  

Brüsszel és Kijev tavaly stratégiai megállapodást kötött az ásványi anyagokról, amely megcélozta az ukrán beszállításokat az egyre erősödő akkumulátor értékláncba. Hasonlóképpen, Kijev kiemelt partnere lett az EU-nak a hidrogén értékláncban. Mindezek teljesítése most a háború miatt ideiglenesen szünetel, de összességében kijelenthető, hogy az EU geogazdasági potenciáljához pontosan ilyen stratégiai megállapodások szükségesek. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG