<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kínai pártsajtó nyílt fenygetéseket küld Új-Delhi címére, miközben India mozgósította 300 ezer katonáját.  Ez a konfliktus igazán nem hiányzott a Kremlnek, hiszen a koronavírus járvány és az alacsony olajárak még dominánsabbá tették Pekinget a kétoldalú kapcsolatokban. Káncz Csaba jegyzete.

Az indiai és a kínai külügyminiszter a tervek szerint ma részt vesz Moszkvában a koronavírus járvány miatt korábban elhalasztott Győzelem Napi felvonuláson.Lesz mit megbeszélniük orosz vendéglátóikkal, hiszen a határincidens a Himalájában olyan geopolitikai dinamikát indított el, amely nagyon nincsen ínyére a Kremlnek.

Kína

A pártsajtó napokon keresztül próbálta csitítani az indiai felet és a tárgyalásos megoldást sulykolta.  Tegnap azonban radikálisan megváltozott a hangulat és nyíltan fenyegetővé vált a stílus.  A Global Times szerkesztőségi cikke először is helyre rakja Indiát: „míg az 1962-es legutóbbi háború idején a két ország azonos súlycsoportban volt, napjainkban a kínai GDP ötszöröse, a kínai katonai büdzsé pedig több, mint háromszorosa az indiainak”.  Az állásfoglalás hozzáteszi: „A történelem során India számos alkalommal rosszul mérte föl az erőviszonyokat, amely gátlástalansághoz vezetett és Új-Delhinek végül súlyos árat kellett fizetnie”.

Vlagyimir Putyin orosz (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: Ramil Szitdikov/MTI/EPA)Vlagyimir Putyin orosz (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: Ramil Szitdikov/MTI/EPA)

Látva az indiai közhangulatot, amely a kínai áruk bojkottjára szólít fel, egy vezető kínai biztonsági szakértő is cikket írt a pártsajtóba. A szakértő figyelmeztet, hogy egy konfliktus „öngyilkossággal” érne föl az indiai gazdaság számára.  Áprilisban év/év alapon az indiai export már amúgy is 33,7 százalékkal zuhant, az országba irányuló FDI pedig 52,5 százalékkal. Míg Kína az első számú kereskedelmi partnere Indiának, addig a kínai exportnak csupán 2 százaléka irányul Indiába.

India  

A kormány elégedetten vette tudomásul, hogy pár nap hezitálás után Washington egyértelműen Új-Delhi mellé állt.  David Stilwell amerikai helyettes államtitkár múlt csütörtökön kijelentette, hogy a kínai néphadsereg „erőszakkal behatolt a vitatott területre” India és Kína között.   Az indiai legfőbb katonai vezetők vasárnapi ülésükön „szabad kezet” adtak a vitatott területen állomásozó csapataiknak, hogy adott esetben válaszoljanak a „kínai agresszióra”.  India egyben a legmagasabb szintű riadókészültséget rendelt el a 3500 kilométeres Ellenőrzési Vonal (LAC) mentén állomásozó 300 ezer katona számára.   Ezzel párhuzamosan vadászgépeket, Boeing CH-47 Chinook nehéz szállítóhelikoptereket, valamint a nemrégiben vásárolt AH-64E Apache támadó helikoptereket az északi bázisokra vezényelte.

hirdetés

Oroszország

A konfliktus komoly fejtörést jelent a Kreml számára.  Moszkva az elmúlt években – részben a Krím elfoglalása utáni nyugati nyomásra – szoros biztonságpolitikai szövetséget épített ki Pekinggel.  Oroszország ugyanakkor történelmileg bizalmas kapcsolatokat ápol Indiával is, miközben az óriási ország első számú fegyverszállítója.  Márpedig Új-Delhi most az orosz Sz-400 légvédelmi rakétarendszer gyorsított leszállítását kéri, egyben azonnali alkatrész-szállításokat az orosz vadászgépekhez (Szu-30 MKI, MiG-29).

Ez a konfliktus igazán nem hiányzott a Kremlnek, hiszen a koronavírus járvány és az alacsony olajárak az elmúlt időszakban még dominánsabbá tették Pekinget a kétoldalú kapcsolatokban.  Moszkva most komoly kihívással szembesül: meg akarja őrizni a kínai gazdasági kapcsolatait, de nem akar belekeveredni az egyre durvább pofozkodásba Washington és Peking között. Szergej Karaganov akadémikus (az "orosz Kissinger") és külpolitikai szakértő társai a közelmúltban egy tanulmányt raktak le az orosz vezetés asztalára, amely azt tanácsolja, hogy Moszkva legyen az „el nem kötelezettek vezetője” Kína és az USA közötti, elmérgesedő vitában.

Ne felejtsük, ezek az új, forradalmi hangok most azon a Moszkva-Peking tengelyen jelentkeznek, amely keretében 2018 szeptemberében első alkalommal fordult elő az orosz történelemben, hogy a 300 ezer katonát felvonultató Vosztok 2018-as szibériai mega-hadgyakorlaton 3000 kínai katona is teljes jogúan részt vehetett.  Ráadásul az ENSZ közgyűlésben 2006 és 2018 között Kína és Oroszország az ügyek 86 százalékában (!) azonosan szavazott.  

Bizony lehetséges, hogy világpolitikai viharok közepette a Kreml részéről a háttérben már megindult a Kínával fennáló kapcsolatainak újraértékelése.

Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az USA hírszerzése már ismeri az orosz tervet Ukrajna lerohanására
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 08:52
A Washington Post írja ezt, forrásuk egy amerikai kormánytag.
Makro / Külgazdaság Bolsonaro azt mondta, a Covid-vakcinák növelik az AIDS vírusával való megfertőződés veszélyét
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 08:37
A brazil elnök ellen most vizsgálatot rendelt el egy bíró.
Makro / Külgazdaság Bedőlhetnek-e hotelek és éttermek a 4. hullám miatt? - A Hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2021. december 3. 18:56
Papíron tele lesznek a hazai hotelek és éttermek az adventi időszakban, de a 4. hullám keresztbe tehet nekik. Van-e, lesz-e elég külföldi turista? Mire és mennyit költenek itt, ha jönnek? És mi lesz, ha a magyarok sem özönlenek? Budapesti helyzetkép munkatársainktól: Mester Nándortól és Izsó Mártontól.
Makro / Külgazdaság Meglepetés jött Amerikából
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:03
Novemberben a vártnál jobban csökkent a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor a becsültnél jóval kevesebb új munkahely jött létre.
Makro / Külgazdaság A nap képe: keserű, ha eltörik a törökméz 
Valkai Nikoletta | 2021. december 3. 16:03
Hónapok óta tartja lázban a világot a dél-koreai sorozat, a Squid Game – és persze az abban szereplő játékok.
Makro / Külgazdaság Energiasokkokat jósol Matolcsy György
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 15:26
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint ami most van, az még csak egy miniválság. 
Makro / Külgazdaság Rettenetes terhek - az amerikaiak többsége már elutasítja az örökös háborúkat
Káncz Csaba | 2021. december 3. 15:08
Az amerikai polgárok 62 százaléka szerint Washington csak akkor küldjön katonákat a világba, ha „létfontosságú amerikai nemzeti érdekek kerülnek veszélybe.” De mennyiben járulnak hozzá a szövetségesek földjén állomásozó katonák az amerikai külpolitikai célok érvényesítéséhez? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály az adóelkerülés csökkenését ünnepli, egyes kommentelők szerint ünnepelhetnénk ezt jobban is
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:43
Például áfacsökkentéssel.
Makro / Külgazdaság Rekordmennyiségű pénzt költöttünk el októberben
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:16
Többet költöttünk, mint decemberben szoktunk.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: a kormány nagyobbat is dobhatott volna az oltóbuszokkal
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 09:02
Szél Bernadett független képviselőnek három hónap után adta ki a Magyar Honvédség az oltóbuszokkal végzett vakcináció adatait. Ezek alapján elmondható, hogy a mobiloltási programra nehezen lehet kijelenteni, hogy nagy siker volt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló