<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A második Hidegháború korában a parázsló feszültségek két ponton is belobbantak Kína érdekszférájában. A volt dél-koreai külügyminiszter szerint a kulcskérdés az, hogy Kína ki akarja-e rúgni az USA-t Ázsiából? Káncz Csaba jegyzete.

Európával ellentétben Ázsiában nincsen egy NATO-hoz hasonló, átfogó biztonságpolitikai szövetség. Holott a kontinensen a mai napig nyílt geopolitikai sebek tátonganak – Oroszország és Japán között a második világháború vége (1945) óta, a két Korea között pedig a Koreai Háború lezárása (1953) óta nincsen békeszerződés. Márpedig a világunkba beköszöntött második Hidegháború korában a parázsló ázsiai feszültségek pillanatok alatt lobbannak be újonnan.

Kwan meglátásai

Yun Yong Kwan volt dél-koreai külügyminiszter friss elemzése szerint Kína a 2008-as pénzügyi válság óta hanyatló birodalomként tekint az Egyesült Államokra, és szisztematikusan megkezdte a Dél-kínai-tenger militarizálását, egyben az Új Selyemút (BRI) gigaprojekttel bejelentkezett a teljes Eurázsia feletti uralomra. Kwan szerint azután, hogy Hszi elnök teljes behódolást vár Hongkongtól, minden valószínűség szerint kihívást fog intézni a tajvani status quo-val szemben is – bízva abban, hogy az elszigetelődő, számos kihívással küszködő Trump-kormányzat semmit sem tesz majd a sziget védelmében.

Indiai katona őrt áll a Ladak felé tartó autóút mellett a Szrinagartól, a Dzsammu és Kasmír szövetségi állam nyári fővárosától 81 kilométerre fekvő Ganageerban, az indiai-kínai határ közelében 2020. június 17-én,, miután a két ország határőrsége között kialakult összetűzésben az előző nap legalább húsz indiai katona életét vesztette. MTI/EPA/Farúk HánIndiai katona őrt áll a Ladak felé tartó autóút mellett a Szrinagartól, a Dzsammu és Kasmír szövetségi állam nyári fővárosától 81 kilométerre fekvő Ganageerban, az indiai-kínai határ közelében 2020. június 17-én,, miután a két ország határőrsége között kialakult összetűzésben az előző nap legalább húsz indiai katona életét vesztette. MTI/EPA/Farúk Hán

De Kwan szerint Washington igenis felfigyelt Hszi elnök új keletű agresszivitására. Washington két évtizeden keresztül bízott benne, hogy Kína felelős játékos lesz a világgazdaságban, de mára rájöttek, hogy ez nem következik be. A Kínai Kommunista Párt 2018 márciusában úgy döntött, hogy eltörli az elnöki mandátumok időkorlátját – és ekkor az amerikai külügyi adminisztráció feladott minden reményt, hogy Hszi Kínája és a Nyugat között értékkonvergencia zajlik.

Kwan szerint a kulcskérdés az, hogy Kína ki akarja-e rúgni az USA-t Ázsiából, és így a térség egyeduralkodójává akar-e válni? Peking bizonyosan gyengíteni akarja az amerikai biztonságpolitikai kötelékeket Dél-Koreában, Japánban, a Fülöp-szigeteken és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségében (ASEAN). De ha túlfeszíti a húrt, az új Hidegháború lövöldözésbe csaphat át.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy az elmúlt napokban két olyan fejlemény is történt Ázsiában, amely már a térséget általánosan jellemző, magasabb feszültségi szintről árulkodik.

Észak-Korea

Az országban zajló folyamatokat soha nem szabad csak önmagában értelmezni, hiszen 1961 óta kölcsönös védelmi szerződése van Kínával. A két Korea közötti viszony Kim és Trump 2019. februári, második csúcstalálkozója óta romlik folyamatosan, amikor Phenjan számára kiderült, hogy Washington nem kínálja föl a szankciók enyhítését, mielőtt megsemmisítené nukleáris üzemeit és arzenálját. A Dél-Koreával közös összekötő iroda keddi felrobbantása tehát valójában Washingtonnak szóló üzenet.

A globális recesszió és a koronavírus-járvány teljesen padlóra küldte Észak-Korea gazdaságát. Az év első két hónapjában a kínai export az országba csupán 198 millió dollárt tett ki, az észak-koreai import pedig 10 millió dollárt, 74 százalékkal zuhanva év/év alapon. 2003 óta először a phenjani központi költségvetés arra szorult, hogy kötvényeket adjon el az állami vállalatoknak és a vállalkozóknak („dondzsu”).

India-Kína

A két atomhatalom határőrei keddre virradó éjjel kövekkel és botokkal ütötték agyon egymást. A hivatalos indiai adatok szerint 20 indiai áldozata lett a szürreális összecsapásnak, míg az India által lehallgatott katonai kommunikáció szerint 43 halott maradt a kínai oldalon. Peking tegnap éles lőgyakorlatot kezdett Tibetben, miután pár hete már tartott ugyanott 4,700 méter magasságban éjjeli hadgyakorlatot.

Egy vezető nepáli biztonságpolitikai szakember szerint a forrófejű indiai elnök jobban tenné, ha minél előbb kijózanodna és visszahőkölne a szakadék szélén. Bhim Burtel szerint a megrendült USA nem fogja segíteni Indiát egy háborúban, amely ugyanolyan katasztrofális véget érhet India számára, mint 1962-ben, amikor a Szovjetunió hagyta pácban Új-Delhit.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Egyre több teszt lesz pozitív: nagyot ugrott a pozitivitási ráta és napi halálozási szám is
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 09:37
Tavasz óta nem látott szintekre emelkedett a napi áldozatok száma és a pozitivitási ráta is: az elvégzett tesztek 15 százaléka pozitívnak bizonyult a friss adatközlés szerint.
Makro / Külgazdaság NNK: markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
MTI | 2021. október 26. 08:38
Markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzet Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.
Makro / Külgazdaság Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztettek Peking és Washington magas rangú képviselői
MTI | 2021. október 26. 07:54
Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztetett Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter videókapcsolaton keresztül kedden reggel - adta hírül a kínai sajtó.
Makro / Külgazdaság A fertőzöttek száma 244 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,954 millió a világon
MTI | 2021. október 26. 06:51
A világon 244 059 001 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 954 560 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Lengyel kormányfő: nem fenyeget a Polexit, de megvédjük a jogainkat
Wéber Balázs | 2021. október 26. 05:33
A lengyelek túlnyomó többsége EU-tag szeretne maradni, a kilépés veszélye nem áll fenn, mondta egy lapinterjúban Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: minden lehetséges eszközzel megvédik majd a jogaikat, ha az Európai Bizottság visszatartja a nekik járó pénzeket. Brüsszel egyelőre sem Lengyelországgal, sem Magyarországgal szemben nem indítja meg az uniós források befagyasztását lehetővé tévő jogállamisági eljárást, a Helyreállítási Alap forrásait azonban már visszatartja. Az Európai Parlament még keményebb fellépést követel, és perrel fenyegeti a bizottságot.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos