BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 4. 13:29

Áttekintjük az orosz és kínai dinamikát Közép-Ázsiában az áruforgalom, a fegyverkereskedelem, a pénzügyek és az energia területén. A Moszkva-Peking biztonságpolitikai tengely jelenleg stabilnak tekinthető, de azért a Kreml diszkréten új, közép-hatótávolságú nukleáris rakétákat állított hadrendbe a térségben. Káncz Csaba jegyzete.

Közép-Ázsiában tektonikus geopolitikai mozgásokat láthatunk, amint Moszkva és Peking folyamatosan, egymással vetélkedve erősíti pozícióit a térségben.

Az Új Selyemút kezdeményezéssel (BRI) Peking tulajdonképpen megerősítette, hogy igényt tart Közép-Ázsiára. Moszkva hagyományosan a régió egykori szovjet tagköztársaságait (Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán) saját érdekszférájának tekintette, de most idegesen konstatálja, hogy Peking villámgyors gazdasági benyomulása újraírta a politikai dinamikát.

Vlagyimir Putyin orosz (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: Ramil Szitdikov / MTI / EPA) Vlagyimir Putyin orosz (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: Ramil Szitdikov / MTI / EPA)

Mindenesetre a Moszkva-Peking biztonságpolitikai tengely jelenleg stabilnak tekinthető.

2018-ban 3 ezer kínai katona vett részt Szibériában a „Vosztok 2018” hadgyakorlaton, 25 ezer orosz katona társaságában. Tavaly nyáron a Csendes-óceáni térségben a két ország közösen hajtott végre őrjáratot nehézbombázókkal. Ha pedig valakinek Kínában esetleg fájna a foga egy-egy területre az elnéptelenedő Szibériában (vagy akár Közép-Ázsiában), azon gondolatok leszerelésére Moszkva diszkréten új, közép-hatótávolságú nukleáris rakétákat állított hadrendbe a térségben.

Árukereskedelem

Míg az az 1990-es években még Moszkva ellenőrizte a térség kereskedelmének 80 százalékát, ma már a kínaiak forgalmának csak kétharmadát érik el Közép-Ázsiában.

Fegyverkereskedelem

Az elmúlt 5 évben az oroszok ellenőrizték a térség fegyverpiacának 62 százalékát, és Moszkva az 5 térségbeli országból 3-ban jelentős katonai létesítményekkel bír.

A Kreml 7 ezer katonát állomásoztat Tádzsikisztánban (amelynek 1360 kilométeres határszakasza van Afganisztánnal és 480 kilométeres Kínával), egy légitámaszpontot üzemeltet Kirgizisztánban és egy űrkilövő bázist Kazahsztánban. Ezek mellett még több radarállomást és gyakorlóteret is fenntart a térségben.

A Kreml rendszeresen tart hadgyakorlatokat a tádzsik határ térségében, és 2018-ban innen indított afgán célpont ellen támadást – az elsőt 1989 óta. Moszkva más síkon is fenntartja befolyását: az orosz katonai akadémiákon képzett külföldi tisztek mintegy harmada kazah tiszt.

De Kína elképesztő ütemben nyer teret: míg 2010-2014 között a piacnak csak a 1,5 százalékát birtokolta, az elmúlt 5 évben ez a részarány már 18 százalékra ugrott.

Peking egyre fejlettebb rendszereket szállít: fél éve az üzbég légierő sikeresen tesztelte Kína FD-2000 típusú közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerét. Üzbegisztán és Kína a belügyi területen is erősíti együttműködését: 2017 májusa óta az üzbég belügyi akadémia és a befolyásos kínai Közbiztonsági Minisztérium által működtetett egyetem hivatalosan is partnerek.

Tádzsikisztán 2016-ban engedélyezte Pekingnek egy katonai bázis felállítását a területén - 14 kilométerre az afgán határtól -, sőt tavaly nyáron közös hadgyakorlatot is tartottak.

Pénzügyek

A térség két országában is már kínai adósságcsapdáról beszélnek. Kirgizisztán és Tádzsikisztán esetében az államadósság mértéke Peking felé meghaladja a GDP 20 százalékát.

Energia

Türkmenisztán a világ negyedik legnagyobb gázkészletével rendelkezik, a maga 9805 milliárd köbméteres tartalékával. Kazahsztán esetében ez a készlet 1885 milliárd, Üzbegisztán esetében pedig 1504 milliárd köbméter.

A térség számos tervezett infrastrukturális projektje viszont mára leállt különböző politikai és gazdasági okok miatt. Az egyik ilyen befulladt projekt a Transz-Kaszpi Gázvezeték, amely keretében a szállítást Türkmenisztánból tervezték egy tengeralatti vezetéken Azerbajdzsánba és onnan az európai piacokra.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az angol királyi ház rémálma – rács mögött a Moszad tisztje
Káncz Csaba | 2020. július 5. 18:45
Epstein volt üzlettársa szerint Maxwell „mindent tud” és „neveket fog feldobni az FBI-nak”.  Az amerikai ügyészek most felszólították András herceget, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ősszel jöhet a fordulat a német gazdaságban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 5. 15:50
Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint a gazdaság és a védekezés is fontos
MTI | 2020. július 5. 11:31
A kormány a jövő évi költségvetéssel egyszerre kívánja fenntartani a koronavírus-járvány elleni védekezési készültséget és minden erővel segíteni a gazdasági növekedést - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél