BUX
36 010.88
+0.22%
+78.00
OTP
10 920.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 870.00
+0.21%
+4.00
RICHTER
6 715.00
+0.30%
+20.00
MTELEKOM
382.00
+0.26%
+1.00
 
2019. október 22. 11:40

Orbán Viktor is befolyásolta az amerikai elnököt Ukrajna ellen – miután a Fehér Ház vezető emberei sikertelenül próbálták megakadályozni, hogy ott fogadják – írja a New York Times.

Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Az ügyre az Ukrajnáért felelős külügyminisztériumi helyettes államtitkár, George Kent múlt heti törvényhozási meghallgatásán derült fény. Azt vizsgálják, hogyan próbált Trump ukrán támogatást szerezni, fő választási ellenfele, Joe Biden volt alelnök lejáratasához – kiváltva ezzel az amerikai elnök leváltását célzó eljárást.

A The New York Times forrásai szerint Orbán igen negatív képet festett az elnöknek Ukrajnáról, azt „fél-fasiszta” országként jellemezte, megerősítve ugyanazokat a nézeteket, amelyeket Trump már korábban, ismételten hallott Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, (legutóbb május 3-i telefonbeszélgetésükben), valamint személyes ügyvédjétől, Rudolph Giulianitól. Röviddel az Orbánnal való találkozó után Trump találkozott a Volodimir Zelenszkij új ukrán államfő beiktatásáról visszatért vezető diplomatáival, akik biztosították: Zelenszkij reformer, megérdemli az amerikai támogatást. Az elnök azonban nagyon is kételkedett ebben, mondván, hogy az ukránok „szörnyű népség”, le akarták őt nyomni a 2016-os választási kampányban.

Orbán is az Ukrajna-ellenes kórusban

Az, hogy Putyin, aki mindig is kétségbe vonta Ukrajna jogát az önállósághoz, elfoglalta a Krímet és szítja a kelet-ukrajnai polgárháborút, negatívan akarja befolyásolni Trumpot, nem meglepetés. Az viszont, hogy megengedték Orbán csatlakozását az Ukrajna-elleni kórushoz, harcot váltott ki az elnök legszorosabb munkatársai között. John Bolton, Trump (akkori) nemzetbiztonsági tanácsadója és Fiona Hill, a Nemzetbiztonsági Tanács illetékes főigazgatója ellenezték Orbán meghívását, mondván: a tekintélyuralmat gyakorló politikus, akit sok európai társa kiközösít, nem érdemli meg, hogy fogadják a Fehér Házban.

Orbán Mick Mulvaneynek, az elnöki apparátus megbízott vezetőjének köszönheti a meghívást. Az utóbbi képviselő korából, a katolikus törvényhozók nemzetközi hálózatából ismeri a magyar kormányfőt, akit nagyra becsül a közel-keleti keresztények megvédéséért. Hasonlóan küzdött, a Külügyminisztériumot megkerülve Orbán fogadásáért az „ékszer-mágnás” David Cornstein, budapesti amerikai nagykövet, Trump régi barátja.

Az egy órás négyszemközti megbeszélésről nem készült feljegyzés. Meg nem nevezett kormánytisztviselő szerint „világos, hogy az Orbánnal való találkozó megszilárdította Trump negatív véleményét Kijevről, Zelenszkijről.” A fejlemények arra mutatnak: eltűnt, vagy csökken azoknak a befolyása, akik próbálták fékezni Putyin és más tekintélyuralkodók befolyását Trumpra.

(The New York Times)

Frissítés:

A cikkre a Külgazdasági es Külügyminisztérium november 8-án egy reakciót küldött szerkesztőségünknek, amelyet szó szerint idézünk:

"Ahogy már korábban is közöltük, ez egy fake news.

Megtisztelő, hogy ekkora jelentőséget tulajdonítanak a magyar miniszterelnök véleményének, ám Orbán Viktor ilyen megbeszélést nem folytatott az amerikai elnökkel."

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Beszakadt a balkáni országok építőipara is
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 10:56
A koronavírus-járvány miatt erősen visszaesett az építési teljesítmény Délkelet-Európa meghatározó országaiban is. Főleg a magasépítés szenvedett – derül ki az európai országok építési piacát vizsgáló szervezet nyári értékeléséből és előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Közel félmilliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többletünk májusban
MTI | 2020. július 9. 10:06
A zuhanás mögött természetesen a koronavírus áll.
Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
hírlevél