BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. október 22. 11:40

Orbán Viktor is befolyásolta az amerikai elnököt Ukrajna ellen – miután a Fehér Ház vezető emberei sikertelenül próbálták megakadályozni, hogy ott fogadják – írja a New York Times.

Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Az ügyre az Ukrajnáért felelős külügyminisztériumi helyettes államtitkár, George Kent múlt heti törvényhozási meghallgatásán derült fény. Azt vizsgálják, hogyan próbált Trump ukrán támogatást szerezni, fő választási ellenfele, Joe Biden volt alelnök lejáratasához – kiváltva ezzel az amerikai elnök leváltását célzó eljárást.

A The New York Times forrásai szerint Orbán igen negatív képet festett az elnöknek Ukrajnáról, azt „fél-fasiszta” országként jellemezte, megerősítve ugyanazokat a nézeteket, amelyeket Trump már korábban, ismételten hallott Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, (legutóbb május 3-i telefonbeszélgetésükben), valamint személyes ügyvédjétől, Rudolph Giulianitól. Röviddel az Orbánnal való találkozó után Trump találkozott a Volodimir Zelenszkij új ukrán államfő beiktatásáról visszatért vezető diplomatáival, akik biztosították: Zelenszkij reformer, megérdemli az amerikai támogatást. Az elnök azonban nagyon is kételkedett ebben, mondván, hogy az ukránok „szörnyű népség”, le akarták őt nyomni a 2016-os választási kampányban.

Orbán is az Ukrajna-ellenes kórusban

Az, hogy Putyin, aki mindig is kétségbe vonta Ukrajna jogát az önállósághoz, elfoglalta a Krímet és szítja a kelet-ukrajnai polgárháborút, negatívan akarja befolyásolni Trumpot, nem meglepetés. Az viszont, hogy megengedték Orbán csatlakozását az Ukrajna-elleni kórushoz, harcot váltott ki az elnök legszorosabb munkatársai között. John Bolton, Trump (akkori) nemzetbiztonsági tanácsadója és Fiona Hill, a Nemzetbiztonsági Tanács illetékes főigazgatója ellenezték Orbán meghívását, mondván: a tekintélyuralmat gyakorló politikus, akit sok európai társa kiközösít, nem érdemli meg, hogy fogadják a Fehér Házban.

Orbán Mick Mulvaneynek, az elnöki apparátus megbízott vezetőjének köszönheti a meghívást. Az utóbbi képviselő korából, a katolikus törvényhozók nemzetközi hálózatából ismeri a magyar kormányfőt, akit nagyra becsül a közel-keleti keresztények megvédéséért. Hasonlóan küzdött, a Külügyminisztériumot megkerülve Orbán fogadásáért az „ékszer-mágnás” David Cornstein, budapesti amerikai nagykövet, Trump régi barátja.

Az egy órás négyszemközti megbeszélésről nem készült feljegyzés. Meg nem nevezett kormánytisztviselő szerint „világos, hogy az Orbánnal való találkozó megszilárdította Trump negatív véleményét Kijevről, Zelenszkijről.” A fejlemények arra mutatnak: eltűnt, vagy csökken azoknak a befolyása, akik próbálták fékezni Putyin és más tekintélyuralkodók befolyását Trumpra.

(The New York Times)

Frissítés:

A cikkre a Külgazdasági es Külügyminisztérium november 8-án egy reakciót küldött szerkesztőségünknek, amelyet szó szerint idézünk:

"Ahogy már korábban is közöltük, ez egy fake news.

Megtisztelő, hogy ekkora jelentőséget tulajdonítanak a magyar miniszterelnök véleményének, ám Orbán Viktor ilyen megbeszélést nem folytatott az amerikai elnökkel."

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Putyin áldásával: magyar-szerb, két jóbarát
Káncz Csaba | 2020. július 12. 15:04
A Nyugat elszörnyedve figyeli, ahogyan ütemesen konvergálnak a hazai és a szerb közállapotok. Az utóbbi napok széleskörű tüntetései megkérdőjelezik a szerb állampárt legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kiderült, miért lőtte le Irán az utasszállító repülőt januárban
MTI | 2020. július 12. 14:29
A katonai radar hibás kezelése, valamint több emberi mulasztás vezethetett az ukrán utasszállító gép lelövéséhez januárban - derül ki az iráni polgári repülési igazgatóság szombat este közzétett jelentéséből.
Makro / Külgazdaság Utazási szigorításokat vezet be a kormány - itt az országok besorolása
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 11:34
Belföldön nem lát okot korlátozásra a kormány, de a beutazást megszigorítják. Románia sárga kategóriába került, Horvátország nem esik korlátozás alá - egyelőre. 
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza Gulyás Gergely bejelentését
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Friss
hírlevél