<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Orbán Viktor is befolyásolta az amerikai elnököt Ukrajna ellen – miután a Fehér Ház vezető emberei sikertelenül próbálták megakadályozni, hogy ott fogadják – írja a New York Times.
Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Az ügyre az Ukrajnáért felelős külügyminisztériumi helyettes államtitkár, George Kent múlt heti törvényhozási meghallgatásán derült fény. Azt vizsgálják, hogyan próbált Trump ukrán támogatást szerezni, fő választási ellenfele, Joe Biden volt alelnök lejáratasához – kiváltva ezzel az amerikai elnök leváltását célzó eljárást.

A The New York Times forrásai szerint Orbán igen negatív képet festett az elnöknek Ukrajnáról, azt „fél-fasiszta” országként jellemezte, megerősítve ugyanazokat a nézeteket, amelyeket Trump már korábban, ismételten hallott Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, (legutóbb május 3-i telefonbeszélgetésükben), valamint személyes ügyvédjétől, Rudolph Giulianitól. Röviddel az Orbánnal való találkozó után Trump találkozott a Volodimir Zelenszkij új ukrán államfő beiktatásáról visszatért vezető diplomatáival, akik biztosították: Zelenszkij reformer, megérdemli az amerikai támogatást. Az elnök azonban nagyon is kételkedett ebben, mondván, hogy az ukránok „szörnyű népség”, le akarták őt nyomni a 2016-os választási kampányban.

Orbán is az Ukrajna-ellenes kórusban

Az, hogy Putyin, aki mindig is kétségbe vonta Ukrajna jogát az önállósághoz, elfoglalta a Krímet és szítja a kelet-ukrajnai polgárháborút, negatívan akarja befolyásolni Trumpot, nem meglepetés. Az viszont, hogy megengedték Orbán csatlakozását az Ukrajna-elleni kórushoz, harcot váltott ki az elnök legszorosabb munkatársai között. John Bolton, Trump (akkori) nemzetbiztonsági tanácsadója és Fiona Hill, a Nemzetbiztonsági Tanács illetékes főigazgatója ellenezték Orbán meghívását, mondván: a tekintélyuralmat gyakorló politikus, akit sok európai társa kiközösít, nem érdemli meg, hogy fogadják a Fehér Házban.

Orbán Mick Mulvaneynek, az elnöki apparátus megbízott vezetőjének köszönheti a meghívást. Az utóbbi képviselő korából, a katolikus törvényhozók nemzetközi hálózatából ismeri a magyar kormányfőt, akit nagyra becsül a közel-keleti keresztények megvédéséért. Hasonlóan küzdött, a Külügyminisztériumot megkerülve Orbán fogadásáért az „ékszer-mágnás” David Cornstein, budapesti amerikai nagykövet, Trump régi barátja.

Az egy órás négyszemközti megbeszélésről nem készült feljegyzés. Meg nem nevezett kormánytisztviselő szerint „világos, hogy az Orbánnal való találkozó megszilárdította Trump negatív véleményét Kijevről, Zelenszkijről.” A fejlemények arra mutatnak: eltűnt, vagy csökken azoknak a befolyása, akik próbálták fékezni Putyin és más tekintélyuralkodók befolyását Trumpra.

hirdetés

(The New York Times)

Frissítés:

A cikkre a Külgazdasági es Külügyminisztérium november 8-án egy reakciót küldött szerkesztőségünknek, amelyet szó szerint idézünk:

"Ahogy már korábban is közöltük, ez egy fake news.

Megtisztelő, hogy ekkora jelentőséget tulajdonítanak a magyar miniszterelnök véleményének, ám Orbán Viktor ilyen megbeszélést nem folytatott az amerikai elnökkel."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Makro / Külgazdaság Újítás a luxusmárkák piacán: állatbőr helyett „gombabőr”
Kormos Olga | 2021. december 4. 13:17
Egy kaliforniai cég a fenntarthatóságot szem előtt tartva „gombabőrt” kínál állatbőrök helyett. A vegán bőr alternatívája nem csak a divatos, de csökkenti a pazarló fogyasztást.
Makro / Külgazdaság Utolsó kancellári videóüzenetében a vírus veszélyeire figyelmeztetett Merkel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:04
Minden németet arra kért, oltassa be magát.
Makro / Külgazdaság Macron szerint közös európai nagykövetség nyílhat Afganisztánban
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 09:56
A francia elnök azt mondta, több ország dolgozik ezen.
Makro / Külgazdaság Az USA hírszerzése már ismeri az orosz tervet Ukrajna lerohanására
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 08:52
A Washington Post írja ezt, forrásuk egy amerikai kormánytag.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló