5p
Az európai politikai és pénzügyi rendszer egy bizonytalan új szakaszába lépett az éjjel. Egyben megvalósult a brüsszeli és berlini rémálom, a megszorítások által életre hívott politikai formáció győzedelmeskedett a periférián. A súlyos recesszió megroppantotta a tradicionális görög pártokat, a politikai centrum összeomlott. Madrid várhatóan decemberben esik el.

Több, mint öt évvel azután, hogy 2009 szeptemberében elindult az euró krízise Athénban, a görög választók elutasították a súlyos költségvetési vágások politikáját.  A görögök dühe és frusztrációja erősebbnek bizonyult a radikális megoldásoktól való félelemnél.

A szavazatok megszámlálása után a radikális baloldali Sziriza nyerte a görög választásokat, a parlamenti mandátumok mintegy felét gyűjtötte be, 150 mandátumot.  De mégsem nyert abszolút többséget - amelyhez 151 mandátum elvitele kellett volna - és ezzel koalíciós egyezségre kényszerül, így valószínűleg politikai álláspontján is finomítania kell.

A harmadik helyen várhatóan a To Potami (A folyó) nevű balközép párt végzett, mintegy hat százalékos eredménnyel. Az elemzők ezt a pártot tartják a Sziriza legvalószínűbb koalíciós partnerének, a To Potami „a mérleg nyelvének” szerepét töltheti be a kormányalakításkor.

Az eurózóna pénzügyminiszterei a mai napon ülnek össze. A Trojka a legutóbbi döntésével február végéig terjesztette ki a mentőprogramot és a piacra való visszatérés esélytelennek tűnik.  A határidős részvényárfolyamok és az euró esnek a hírre - ez utóbbi 11 éves mélypontjára -, a menekülővaluta svájci frank erősödik.

Mit akar a Sziriza?

A Sziriza négy pilléren nyugvó programjának első pontja a humanitárius válság elleni küzdelem, erre becsléseik szerint 1,8 milliárd eurót.  használnának fel, és 6 és fél milliárd eurót költenének a növekedés beindítására.  A második és a harmadik pillér a gazdaság újraindítása, és a „munka visszahódítása”, negyedik pedig az államreform. 300 000 munkahely létesítését tervezik, részben a jövedelmek növelése, így a minimálbér visszaállítása nyomán beinduló fogyasztásra alapozva. Felhagynának a privatizációval, és a szociális alrendszereket sújtó megszorításokkal. Nem szeretnének kilépni az euróövezetből, egyensúlyi gazdálkodást ígérnek a 11,4 milliárd euróra becsült tervek megalapozásaképp, de ez nem lesz lehetséges az államadósság visszafizetési kondícióinak újratárgyalása nélkül.

Milyen koalíció képzelhető el?

Most úgy fest, hogy a Potami nevű párttal lenne szerencsés koalíciót kötni, mert a Sziriza egy meglehetősen divergens konglomerátum, amely Maoisták, Marxisták, Trockisták, szocialisták, eurókommunisták és Zöldek képviselőiből áll.   A balközép To Potami nevű pártot alig fél éve alapította egy újságíró és pillanatnyilag úgy tűnik, hogy 16 képviselője lesz az athéni parlamentben. Sztavrosz Teodorakisz pártelnök tegnap nem is zárta ki a frigyet Cipraszékkal, de világossá tette, hogy „nem vesznek részt Európa-ellenes kormányban".

A görög politikai élet számára kifizetődő lenne a frigy, mert a kormányzás feszültségei inkább a két párt között artikulálódnának.  Ha a Sziriza csak egyedül kormányozna, akkor nagyon hamar megjelennének a belső törésvonalak. Egy másik probléma, hogy nincs kormányzati tapasztalatuk, és olyan, a jobboldallal szimpatizáló szervezeteket is kellene vezetniük, mint a rendőrség vagy a hadsereg.  Azaz miközben kifelé a kormány vívná a csatáját az új memorandumért, komoly belső feszültségeket is kellene majd kezelni.  Ráadásul elkötelezték magukat, hogy elszámoltatják az oligarchákat, amihez szintén erős ügyészségi és rendőrségi támogatás szükséges.

Mit jelent ez Európának?

Politikai retorikájában a Sziriza fölvállalt ambíciója, hogy Európát és Görögországot is megváltoztassa.  Egy okos politikai húzásként a Sziriza elutasítja a görög helyzet különlegességét, ami az államadósság kezelését illeti.  Mialatt támadja az 1970-es évektől uralkodó két-párti politikai osztály inkompetenciáját és korrupcióját, a görög államadósság kérdését az EU gazdasági kormányzás részeként kezelnék és egy EU-s adósságcsúcs összehívását követelik.  Ezzel megnyitják a politikai teret más, hasonló elveket valló európai politikai erőknek, amelyek az uralkodó gazdasági narratívát meg akarják változtatni.

Brüsszeli és berlini rémálom: a két populista baloldali vezér

Ez mindenekelőtt az egy éve alapított, de már a népszerűségi listákat vezető spanyol Podemosz pártra vonatkozik.

 

 

Vezetőjük, Pablo Iglesias (a képen jobbra) is részt vett a Sziriza kampányzáró megmozdulásán, ahol a Alekszisz Ciprasz elnök (képen balra) a „nemzeti megalázás” közelgő végétől biztosította a híveket.  Spanyolországban idén december 20-án tartják az általános választásokat, tehát árgus szemekkel figyelik a hellén kísérlet kifutását.

Hasonló a helyzet Portugáliában, Olaszországban és Írországban is.  Ha az új görög kormány komoly engedményeket tud kiharcolni a hitelezőivel szemben, akkor ezen országok megszorítás-ellenes mozgalmai is azonnal beállnak a sorba ilyet követelni.  De ha a Sziriza komoly kompromisszumokra kényszerül, akkor nehéz lesz a konfrontációról meggyőzni a híveket Lisszabonban, Rómában és Dublinban.

Bár a Sziriza adósság-elengedést követel, ahogyan ezt a II. világháború után a győztesek – köztük Görögország – ezt megtette Nyugat-Németország számára 1953-ban.  Észak-Európa, Németország vezetésével ezt ellenzi, de hajlandó jelentősen kitolni a nemzetközi hitel visszafizetésének határidejét, és tovább csökkenteni a kamatokat.  A német közhangulatot a bulvárlap Bild „Diadalmaskodott az eurórém Ciprasz” címmel ragadta meg.  David Cameron brit miniszterelnök borúsan csak ennyit twittelt:  „A görög eredmény növelni fogja a gazdasági bizonytalanságot egész Európában.”

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG