<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Hogyan alakult a migráció Európában az elmúlt években és a közelmúltban? Milyen lépéseket tettek az EU-tagállamok és Brüsszel a helyzet javításáért, mennyiben voltak ezek sikeresek, és mi várható a jövőben? Sorozatunk első részéből kiderül, hogy az elmúlt években egyértelműen és lényegesen visszaesett az Európába érkező migránsok száma, egyre kevesebben nyújtanak be menedékkérelmet, és minimális azok száma, akik ezt Magyarországon teszik meg.

A határok megnyitásáért tüntető migránsok az észak-görögországi Diavatában 2019. április hatodikán. EPA/SOTIRIS BARBAROUSIS

Tovább csökkent az Európát elérő migránsok száma a Nemzetközi Migrációs Intézet (IOM) legfrissebb statisztikái szerint. (A BBC irányelvei alapján migránsoknak azokat a személyeket – bevándorlókat, menekülteket stb. – nevezzük, akik "úton vannak", és még nem estek át a menedékkérelmi procedúrán – a szerk.)

Idén még kevesebben jöttek

Az ENSZ migrációval foglalkozó szervezetének adataiból kiderül: idén április elejéig 12 546-an érték el Európát a tengeren keresztül. 2016-ban csaknem harmadával, 2017-ben 2,5-szer, 2015-ben pedig 14-szer többen érkeztek ebben az időszakban.

Olaszország esetében több mint tizedére olvadt az érkezők száma egy év alatt: idén alig több mint ötszázan szálltak partra a dél-európai országban. Görögországot körülbelül ugyanannyian érték el, mint tavaly. Spanyolország esetében ugyan kétharmados növekedést regisztráltak, de a mintegy 5700 érkező még így is elenyésző a korábbi, kritikus évek olasz és görög értékeihez képest.

Ezzel megegyező trendet mutatnak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai is, amelyek a szárazföldi érkezéseket is tartalmazzák. Eszerint az idei első három hónapban 15 886 migránst jegyeztek fel a mediterrán térségben (többségük tengeri útvonalon jött), csaknem ötödével kevesebbet, mint 2018 hasonló időszakában.

Ezzel párhuzamosan csökkent az ismertté vált halálesetek száma is: 2017-ben még több mint 1700-an, tavaly 558-an, idén 407-en vesztették életüket út közben az év eleji időszakban.

Éves szinten is nagy a csökkenés

Hasonló trend rajzolódik ki, ha éves szinten vizsgáljuk az adatokat. Ezek szerint az érkezők száma a 2015-ös menekültválság idején volt a legnagyobb, azóta viszont jelentősen és folyamatosan mérséklődik.

Tavaly 144 ezer migráns érte el Európát, túlnyomó részük ezúttal is a tengeren keresztül. 2017-ben még harmadával, 2016-ban 2,5-szer, 2015-ben pedig hétszer többen jöttek. Az érkezők száma a menekültválság előtti szintre - sőt, 2014-et tekintve az alá - csúszott vissza.

Eközben – az UNHCR adatai szerint – az út közben meghaltak vagy eltűntek száma évekig nőtt: 2014-ben 3538-an, 2015-ban 3771-en, 2016-ban 5096-an jutottak erre a sorsra, és csak ezt követően csökkent a halálesetek száma (2017:3139, 2018: 2277).

Összességében azonban így is több mint 18 ezer áldozatot követelt az átkelés Európába 2014-től mostanáig, és ez csak a regisztrált áldozatok száma.

Bezárult a balkáni útvonal

Az egyes országokat (mint EU-s belépési pontokat) tekintve kiderül, hogy a legnagyobb mértékben a Görögországba érkezők száma csökkent. A balkáni államba 2015-ben még több mint 850 ezer, az elmúlt két évben azonban már csak 30, illetve 50 ezer migráns jött. Visszaesett az érkezők száma a szomszédos Bulgáriában is.

Ennek hátterében az áll, hogy a 2015-ös menekültválság fő csapásiránya, a balkáni útvonal nagyrészt bezáródott. (Az okokról sorozatunk következő részében lesz szó – a szerk.)

Olaszország is lehúzta a rolót

2016-ban úgy tűnt, hogy a Balkán mint fő migrációs útvonal helyét a Földközi-tenger veszi át, hiszen megnőtt az Olaszországba érkezők száma. Utóbbi útvonalon jellemzően már nem Közel-Keletről, hanem Észak- és Fekete Afrikából jöttek migránsok. 2017-ben azonban itt is sikerült csökkenést elérni, 2018-ban pedig már radikálisan visszaesett az érkezők száma. (Ennek okaival szintén a következő részben foglalkozunk – a szerk.)

Bár a Spanyolországban partra szállók száma emelkedett, még így is nagyságrendekkel elmaradt éves szinten is a korábbi, kritikus görög vagy olasz értékektől.

Kevesebben kérnek menedéket

Az Európát elérő migránsok számának csökkenésével egyidejűleg – még ha nem is teljesen arányosan – visszaesett az első alkalommal menedékkérelmet benyújtók száma is. Míg 2015-ben még több mint 1 millió 250 ezren adtak be ilyen kérelmet valamelyik uniós tagállamban, addig 2017-ben 650 ezren, tavaly pedig 580 ezren – derül ki az Európai Bizottság adataiból.

A származási országot tekintve továbbra is a szíriaiak vezetnek (80 900 kérelmező), őket követik az afgánok (41 ezer) és az irakiak (39 600). Az első számú célország továbbra is Németország (161 900 kérelem), majd Franciaország (110 500) és Görögország (65 ezer) következik a sorban.

Szinte senki sem jön ide

Magyarországon mindössze 635 menedékkérelmet adtak be 2018-ban (egy évvel korábban még 3115-t), tehát az EU-ban benyújtott kérelmeknek csupán 0,1 százaléka érinti hazánkat. Mind az abszolút számokat, mind az egymillió lakosra vetített adatokat tekintve az utolsók között vagyunk az EU-ban.

A statisztikákból összességében az látszik, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent (és jelenleg is csökken) az Európát elérő migráció, és azok a migránsok, akik bejutnak a kontinensre, nagyon kevés kivételtől eltekintve nem Magyarországra jönnek.

(Sorozatunk következő, pénteken megjelenő részéből kiderül, hogy milyen tényezőknek köszönhető a csökkenés.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trendforduló a benzinkutakon? Péntektől olcsóbban tankolhatunk
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:05
Hatott a világpiaci kőolajárak csökkenése: péntektől a benzin literje átlagban bruttó 4, míg a gázolajé 2 forinttal lesz olcsóbb a hazai benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megduplázódott a háromszor beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 09:31
Elindult a harmadik oltások felvétele, 27 ezren már kérték, 8 ezren meg is kapták. Itt a friss koronavírus-jelentés.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Montenegróban minden nyolcadik fertőzött turista
MTI | 2021. augusztus 4. 08:22
Minden nyolcadik regisztrált fertőzött Montenegróban a turisták közül kerül ki - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.
Makro / Külgazdaság Áder Jánostól két település kapott városi rangot
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 06:43
Kiskunlacháza és Nyírbogát szeptembertől már nem nagyközség, hanem város.
Makro / Külgazdaság Rekordon a benzinár – van-e okunk sírni?
Király Béla | 2021. augusztus 4. 05:47
A héten újabb áremelést követően rekordszintre ugrott az üzemanyagok ára. Felmerül a kérdés, hogy ez magyar sajátosság, vagy a környező országokban is hasonlóan magas szinten állnak az árak? Ahogy az is fontos kérdés, hogy mennyi benzint lehet venni a fizetésből.
Makro / Külgazdaság Biden első fél éve – mosoly és protekcionizmus Európával szemben
Káncz Csaba | 2021. augusztus 3. 15:03
  Joe Biden amerikai elnök - elődjéhez hasonlóan – az USA gazdasági egyensúlytalanságainak korrekcióját protekcionista intézkedésekkel akarja orvosolni. A Fehér Ház ura nem siet összehozni egy csúcstalálkozót Hszi Csinping kínai elnökkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már 419 izraeli van kórházban koronával, közülük 221 súlyos beteg
MTI | 2021. augusztus 3. 14:08
Március óta először nőtt 3 ezer fölé a napi új fertőzöttek száma Izraelben, és rögtön majdnem a négyezret is elérte. Újabb szigorítások jöhetnek az országban.
Makro / Külgazdaság Észak-Korea csak a szankciók feloldásáért cserébe szerelné le a nukleáris létesítményeit
MTI | 2021. augusztus 3. 13:34
Az USA persze pont azért szankcionálja az ázsiai diktatúrát, mert az nem szerel le.
Makro / Külgazdaság Guadeloupe szigetét is karanténba zárja Franciaország
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 12:41
Itt is éjszakai kijárási tilalom jön a romló covidhelyzet miatt.
Makro / Külgazdaság Nem küld békefenntartókat Afganisztánba az ENSZ, hiába egyre aggasztóbb a helyzet az USA kivonulásával
MTI | 2021. augusztus 3. 11:11
"A fegyveres erőszak fokozódik. Nők, lányok és kisebbségek kerülnek szisztematikusan célkeresztbe. Nemrég támadást intéztek az ENSZ heráti központja ellen."
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos