<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Először látogat el kancellárként Kínába Olaf Scholz. A vizitet előzetesen számos kritika érte, a kancellár ugyanakkor megvédte az utat. Szerinte közvetlen párbeszédre van szükség, és elvárásokat is megfogalmaz majd a távol-keleti ország vezetésével szemben.

Hivatalos látogatás keretében Kínába utazik ma a német kancellár. Olaf Scholz, aki szűk egy évvel ezelőtt vette át Németország vezetését elődjétől, Angela Merkeltől, most először keresi fel ebben a minőségében a távol-keleti országot. Emiatt számos kritikával kell szembesülnie, még egyik kormánykoalíciós partnere irányából is.

A józan és pragmatista politikát preferálja Kínával kapcsolatban Olaf Scholz. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN
A józan és pragmatista politikát preferálja Kínával kapcsolatban Olaf Scholz. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN

Kérdőjeles vizit

A Zöldek frakcióvezető-helyettese, Konstantin von Notz például az ARD német közszolgálati televízióban emlékeztetett arra, hogy Kína nem sima gazdaságpolitikát követ, hanem olyat, amely kéz a kézben jár hatalmi gondolkodásával és birodalmi igényeivel.

A látogatás időzítésével kapcsolatban pedig megjegyezte azt is, hogy alig két hete ért véget a Kínai Kommunista Párt kongresszusa, ahol Hszi Csin-ping pártfőtitkár harmadszor is meghosszabbította a hatalmát.

Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke – egyben a Scholz-kormány külügyminisztere – pedig azt mondta: Scholznak Kínában is egyértelműsíteni kell azokat az üzeneteket, amikben megállapodtak a koalíciós szerződésben.

Ezek között említette az emberi jogok, a nemzetközi jog és a fair versenyfeltételek betartását.

Scholz látogatása Kínában persze azért messze nem példa nélküli: Angela Merkel 16 év alatt 12-szer (!) járt a távol-keleti országban. Hozzá hasonlóan Scholz is gazdasági delegációt visz magával, hiszen Kína fontos gazdasági-kereskedelmi partnere a németeknek. 

Józan, körültekintő, pragmatista

Ami a kancellár álláspontját illeti, Scholz a német Frankfurter Allgemeine Zeitungban és a brüsszeli Politicóban közzétett (és a hivatalos honlapján is elérhető) véleménycikkben érvelt a kínai látogatás mellett.

Meglátása szerint Kína fontos partner, és az is marad. Ugyanakkor ha változik, akkor a hozzá való viszonyuláson is változtatni kell. Összességében józan, körültekintő és pragmatista hozzáállásra van szükség.

 Mint írta, az utóbbi öt-tíz év változásait jelzik a Kínai Kommunista Párt októberi kongresszusának határozatai, amelyekben a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb teret nyert "a marxizmus-leninizmus melletti elkötelezettség". Emellett a pekingi vezetés az eddiginél is fontosabbnak tekinti Kína biztonságát és autonómiáját, ami felfogásuk szerint nem az ország, hanem "a kommunista rendszer" stabilitásának megőrzését jelenti.

A változásokra reagáló német stratégia alapelve, hogy a gazdasági együttműködést nem szabad leépíteni, de az egyoldalú függőségeket fel kell számolni és egyenrangúságra kell törekedni.

"Ahol kockázatos függőségek alakultak ki - például fontos nyersanyagok, egyes ritkaföldfémek vagy bizonyos új technológiák esetében -, ott indokolt, hogy vállalataink bővítsék ellátási láncaikat, és ebben támogatjuk is őket, például új nyersanyag-partnerségek révén" - írta a kancellár.  

Szerinte biztosítani kell a viszonosságot, a kölcsönösségen alapuló, egyenrangú viszonyt a kapcsolatokban, vagyis Kínának ugyanúgy kell bánnia a németekkel és a német vállalkozásokkal, mint Németország a kínaiakkal és a kínai vállalatokkal.

Ettől a kölcsönösségtől "túlságosan messze állunk, például a vállalatok piacra jutása, az engedélyezési eljárások, a szellemi tulajdon védelme vagy éppen a jogbiztonság és az állampolgárainkat megillető egyenlő bánásmód kérdéseiben" – jegyezte meg Olaf Scholz. "Ahol Kína nem engedi meg ezt a kölcsönösséget, ott ez nem maradhat következmények nélkül".

Scholz szerint az Európai Unió és Kína viszonyának három fő rétege van: egyszerre partnerek, gazdasági versenytársak és politikai riválisok. Ebben a viszonyban "a verseny és a rivalizálás elemei kétségtelenül erősödtek az utóbbi években.

"Ezt a fejleményt "úgy kell kezelnünk, hogy felvállaljuk a versenyt és komolyan vesszük a rendszerek közötti rivalizálás következményeit".

Emiatt a német-kínai párbeszédben "nem szabad kihagyni a nehéz kérdéseket", köztük "a polgári és politikai szabadságjogok, valamint az etnikai kisebbségek jogainak tiszteletben tartását, például Hszincsiang tartományban", és a Tajvan körüli "aggasztóan feszült" helyzetről is tárgyalni kell - írta a kancellár.

Országa ugyan az "egy Kína elvet" képviseli Tajvan hovatartozásának ügyében, de ragaszkodik ahhoz, hogy a jelenlegi állapotok, "a status quo bármilyen változásának békésen és kölcsönös megegyezéssel kell történnie".

Szerinte Németország a nemzetközi kapcsolatok minden területén a szabályokon alapuló nemzetközi rend megőrzésére, a konfliktusok békés rendezésére, az emberi és kisebbségi jogok védelmére, valamint a szabad és tisztességes világkereskedelem fenntartására törekszik, ugyanakkor azt is vallja, hogy folytatni kell a kölcsönösen előnyös együttműködést.

Ezért a Kínával folytatott viszonyban azt is fel kell tárni, hogy hol közös érdek az együttműködés, hiszen "végül is a világnak szüksége van Kínára, például az olyan globális járványok elleni küzdelemben, mint a Covid-19".

Ugyanakkor nem lehet szó arról, hogy Kína "igényt tarhat hegemón dominanciára vagy akár egy sinocentrikus világrendre," fejtette ki Scholz.

A kancellár az első nyugati vezető, aki a Kínából indult koronavírus-járvány kezdete, 2020 eleje óta hivatalos látogatást tesz a távol-keleti országban.

Makro / Külgazdaság Pentagon: kínai kémléggömböt észleltek az amerikai légtérben
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:52
Megfigyelő léggömböt észleltek az Egyesült Államok légtere fölött, Kínát gyanúsítják.
Makro / Külgazdaság Kína hamarosan megtámadhatja Tajvant
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:11
Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására.
Makro / Külgazdaság Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 06:55
Az Olaszország és Franciaország által biztosított legmodernebb rakétavédelmi rendszer a következő két hónapban üzembe állhat Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG