4p
A német nagykoalíció felmondását helyezte kilátásba több magasrangú szociáldemokrata politikus, miután pártjuk történelmi vereséget szenvedett a bajor választásokon, népszerűsége pedig országosan is mélypontra süllyedt. Az SPD-nél ma már az AfD és a Zöldek is népszerűbbek. A szocdemeket felőrölték a nagykoalíciós kompromisszumok, a hagyományos baloldali szavazók tömegével fordultak el tőlük.
Nem volt mire inniuk: szociáldemokrata szimpatizáns várja a bajor választási eredményeket Münchenben. EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS


A nagykoalíció számára jókora bukást jelentő bajor választások után több szociáldemokrata politikus is kvázi azzal fenyegette meg a Kereszténydemokrata és a Keresztényszociális Uniót (CDU/CSU), hogy pártjuk szövetségi szinten felmondja velük az együttműködést – azaz kilép a negyedik Merkel-kormányból.

A nagykoalíció miatt buktak

„Ha nem lesz javulás, akkor nem fogjuk tovább csinálni” – jelentette ki Karl Lauterbach, a szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti képviselője, egyben egészségügyi szakpolitikusa az ARD német köztelevízió kedd reggeli műsorában. Szerinte pártja részben a nagykoalíción belüli „óriási viszály” miatt szenvedett vereséget Bajorországban, aminek kiindulópontja „mindig a CSU” volt.

Ugyanakkor hiba lenne, ha már az október végi hesseni tartományi választások előtt „levonnák a konzekvenciákat”, fűzte hozzá a baloldali politikus. Hessenben ugyanis szerinte jó esélyei vannak az ottani szocdem csúcsjelöltnek, és ezt nem szabad veszélyeztetni.

A többség kilépne

Szintén a koalícióból való távozás lehetőségére utalt Thomas Kutschaty, az SPD észak-rajna-vesztfáliai frakcióvezetője. Szerinte a következő hónapokban nagyon sok mindennek kell javulnia ahhoz, hogy a párt küldöttgyűlése a későbbiekben, a közös kormányzási időszak második felére is zöld jelzést adjon az együttműködésnek.

Hozzátette: párton belül a többség már nem támogatja a nagykoalíciót. Szerinte amíg az SPD csak kistestvér a kormányon belül, addig a választók sem fogják valós alternatívának tekinteni.

A piacok nyugodtak
A pénzpiacokat egyelőre nem izgatja különösebben az egyre mélyülő német kormányválság. Ennek magyarázata az lehet, hogy nem számolnak a Merkel-kormány bukásával, vagy fokozatosan beárazták azt, vagy  annak bekövetkezte esetén sem látják veszélyben az ország stabilitását, azaz nem számolnak földindulásszerű politikai változásokkal.

Még egyértelműbben fogalmazott Birte Pauls, az SPD egyik schleswig-holsteini vezetője. Szerinte már „csak egy lehetőség van: ki kell lépni a nagykoalícióból.” Utalt arra, hogy év elején sok párttársa csak befogott orral szavazta meg az újabb nagykoalíciót.

Az SPD egyik országos elnökhelyettese, Ralf Stegner pedig szintén azt mondta, hogy ha nem javul érdemben a közös munka, akkor a kormánynak nincs jövője.

Már az AfD is beelőzött

Mint ismert, év elején a szociáldemokrata párt csak hatalmas viták közepette, hosszas mérlegelés után döntött úgy, hogy – 2005 és 2013 után – harmadszor is nagykoalícióra lép a jobboldali CDU-CSU szövetséggel. Párton belül már akkor sokan figyelmeztettek, hogy az újabb közös kormányzással feladják önálló arculatukat, elveszítik hitelességüket, és emiatt népszerűségük újabb mélypontra fog süllyedni.

Az akkori félelmek beigazolódni látszanak: a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az SPD-t ma már a bevándorlásellenes AfD és a Zöldek is megelőzik, és a választók mindössze 15 százaléka támogatja. Összehasonlításul: a párt 1998-ben még 41 százalékkal nyert választást, de még 2013-ban is 25, 2017-ben pedig húsz százalékos eredményt ért el.

Tíz százalék alatt a bajoroknál

Még tragikusabban szerepeltek a szocdemek a vasárnapi bajor tartományi választáson: a voksok mindössze 9,7 százalékát szerezték meg, ami csupán az ötödik helyre volt elég. Ez a párt legrosszabb eredménye az összes tartományi választást tekintve.

A Die Welt szerint az SPD Bajorországban 480 ezer szavazót vesztett 2013 óta. Közülük legtöbben, 210 ezren a Zöldekhez pártoltak át, de sokan álltak be a jobboldal mögé is: 100 ezren a CSU-ra, 70 ezren a Szabad Választókra, 30 ezren pedig az AfD-re voksoltak.

A baloldali érzelmű németek tehát az SPD helyett egyre inkább az alternatív-baloldali ökopártot, a bevándorlókat is segítő Zöldeket tekintik annak a politikai erőnek, amely valóban képviseli az értékeiket.

Közeleg Merkel búcsúja

Amennyiben az SPD kiszáll a nagykoalícióból, az alighanem a negyedik Merkel-kormány végét jelenti. A CDU-CSU-nak ugyanis mindössze 246 képviselője van a 709 fős szövetségi parlamentben, a Bundestagban.

Ráadásul Merkel szénája saját pártján belül sem áll túl jól: a közelmúltban egy fontos embert vesztett. A jobboldali pártszövetség pedig maga is mélyen megosztott néhány kérdésben, például a migrációs politikában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyi munkanélküli van Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:31
A foglalkoztatottak létszáma 41 ezerrel nőtt, de emelkedett a munkanélküliek száma is 27 ezer fővel.        
Makro / Külgazdaság Miért nem állnak sorban a vállalatok a zöld hitelekért?
Csabai Károly | 2024. május 23. 15:11
Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani? A bankok hogyan tudják támogatni a zöld átállást? Van-e kereslet a zöld hitelekre, azt mennyire befolyásolja a kamatszint? Mennyire más megközelítést igényel a bankoktól az energetikai szektor finanszírozása? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket járták körül a lapcsoportunk, a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. 
Makro / Külgazdaság Havi 136 ezer forintot adnak a kisgyermekes, dolgozó szülőknek - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:03
Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.
Makro / Külgazdaság Ez a közel 190 ezer magyar biztosan nem akar hazatérni
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 12:48
Benyújtották a kérvényt, hogy maradhassanak brit földön, de a románok és a lengyelek messze előznek ebben is.
Makro / Külgazdaság Pozitív meglepetést hozott az euróövezet teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:36
Már májusi adatok alapján.
Makro / Külgazdaság Kezdhetünk aggódni? Padlót fogtak a beruházások Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:39
Majdnem kétszámjegyű a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Erre büszke lehet a kormány? Közel 10 százalékkal érnek többet a magyar fizetések, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:31
Itt vannak a KSH legfrissebb adatai.
Makro / Külgazdaság 2750 milliárd forintnyi diákhitelt engedtek el - szavazatvásárlás amerikai módra?
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 07:18
Személyenként átlagosan 12 millió forintnyi tartozást nem kell visszafizetni. Igazságos döntés vagy az adófizetői pénzek átirányítása szavazatvásárlás céljából?
Makro / Külgazdaság Európa legnagyobb lőporgyára épül a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:37
Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG