BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2020. január 9. 17:10

Néhány órával azután, hogy Irán rakétatámadást hajtott végre amerikai célpontok ellen Irakban, Teherán közelében lezuhant egy ukrán utasszállító. A fedélzeten lévő 176 ember életét vesztette. A repülő megpróbált visszafordulni a reptérre, és már a levegőben kigyulladt. De mi okozhatta a tüzet? És lehet-e összefüggés a rakétatámadás és a tragédia között? A kanadai kormányfő szerint Irán lőhette le a gépet tévedésből.

A katasztrófa helyszíne. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Erre ébredtünk. Kiugrottunk az ágyból, és kifutottunk a házunk elé, amelynek az összes ablaka betört. Szóval kifutottunk, és azt gondoltuk, hogy eltalált minket egy rakéta, és kitört a háború

– így emlékezett vissza az iráni Sajad Shirkhani szerda kora reggelre, amikor a közelükben lezuhant az Ukrajna Nemzetközi Légitársaság utasszállító repülőgépe.

Néhány óra különbség

A Boeing 737-es roncsait a Teherán melletti Khalaj Abad nevű falu közelében, egy mezőgazdasági területen találták meg. A tragédiában 176 ember veszítette életét, többségük iráni és kanadai állampolgár. A gép Kijevbe repült volna Teheránból, és percekkel a felszállás után zuhant le.

A szerencsétlenség néhány órával azután történt, hogy Irán rakétákat lőtt ki iraki amerikai bázisokra, bosszúból Kászim Szulejmáni tábornok múlt heti likvidálása miatt.

Az ukrán állami légiközlekedési hivatal a katasztrófa miatt megtiltotta a repülést minden ukrán légitársaságnak Irán légterében.

Kigyulladt, visszafordult

De mit lehet tudni a szerencsétlenség hátteréről és lehetséges okáról?

Eddig annyi biztosnak tűnik, hogy a repülő személyzete észlelte a bajt, és még volt ideje reagálnia arra – az eleinte nyugati irányba tartó gép ugyanis félfordulatot tett, visszafordult a repülőtérre és leszállásra készült a katasztrófa előtt. Ezt állítja legalábbis az iráni polgári repülési hatóság előzetes vizsgálata.

A pilótáktól ugyanakkor nem érkezett semmilyen jelzés a váratlan helyzetről, a tragédia idején pedig jó látási viszonyok uralkodtak.

A hatóság ma azt is közölte, hogy a repülő már a levegőben lángra kapott. A dokumentum szerint szemtanúk is megerősítették, hogy a lángok elterjedtek a gép törzsén, és ugyanezt mondta egy másik, közelben elhaladó repülő személyzete is.

Az utasszállító 2400 méter magasságban tűnt el hirtelen a radarok képernyőiről, és azután robbant fel, hogy becsapódott a földbe – közölte az iráni hatóság. A New York Times nyilvánosságra is hozott egy felvételt, amelyen látható, ahogy a lángoló gép lezuhan.

Jó állapotban volt

Ukrajna  teheráni nagykövetség eleinte kizárta a terrorcselekmény vagy rakétatámadás lehetőségét, és előzetes információkra hivatkozva azt közölte, hogy hajtóműhiba okozta a tragédiát. Később ugyanakkor eltávolította ezt a közleményt, hozzátéve, hogy a vizsgálat előtt semmilyen, az okokra vonatkozó állítás nem tekinthető hivatalosnak.

A légitársaság képviselői azt állították, hogy az utasszállító jó állapotban volt, és a járat jól képzett személyzete sem követhetett el hibát.

Ez volt az egyik legjobb repülőgépünk kiváló, megbízható személyzettel

– jelentette ki Jevhenyij Dihne, a légitársaság elnöke. A gép kapitánya, Volodimir Japonenko 11 600 óra repüléssel rendelkezett, szinte valamennyit Boeing típusú gépen repülte, Szerhij Homenko másodpilóta pedig 7600 repülési órát teljesített.

A gépet 2016-ban gyártották, közvetlenül a Boeing üzeméből szerezték be, korábban sehol sem üzemeltették. Utoljára január 6-án esett át műszaki ellenőrzésen. A pilótáktól sem felszállás előtt, sem felszállás után nem érkezett olyan jelzés, hogy műszaki meghibásodást észleltek volna.

Rakéta, drón, bomba?

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára mindenesetre közölte, hogy a Tor típusú orosz gyártmányú légvédelmi rakéta maradványai után is fognak kutatni a katasztrófa helyszínén. Mint ismert, Iránnak orosz légvédelmi rendszere van.

Danyilov hozzátette: az ukrán szakértők a katasztrófa lehetséges, legvalószínűbbnek tartott okai közé sorolják a rakéta-becsapódást, az ütközést drónnal vagy más repülő eszközzel, a hajtómű felrobbanását műszaki meghibásodás miatt vagy terrorcselekmény okozta robbanást a fedélzeten.

Megvannak a feketedobozok

Hírügynökségi jelentések szerint a gép mindkét feketedobozát megtalálták. A berendezések megrongálódtak, de a rajta tárolt adatok nem vesztek el. Irán ugyanakkor közölte, hogy nem fogja átadni a feketedobozokat a Boeingnek vagy az Egyesült Államoknak, a tragédiát pedig az iráni hivatalos szervek vizsgálják majd ki.

A légiközlekedésben bevett gyakorlat szerint annak az országnak van joga vezetni a vizsgálatot, amelynek területén a szerencsétlenség történt, ugyanakkor általában a gyártókat is bevonják a történtek felderítésébe. Iráni illetékesek szerint az még nem dőlt el, hogy melyik országban elemzik majd ki a feketedobozok tartalmát.

Az iráni polgári repülési hatóság ugyanakkor állítása szerint az előzetes vizsgálat eredményét elküldte Ukrajnába és az Egyesült Államokba, ahol a Boeing központja található. Közölték azt is, hogy a vizsgálat során ukrán szakértők is jelen lehetnek.

Találnak-e nyomokat?

A Financial Times szerint a  45 fős ukrán szakértői gárda már meg is érkezett Teheránba. A brit lap emlékeztet arra is, hogy másfél éven belül ez a harmadik olyan Boeing-gép, amelyet szerencsétlenség ért.

Szakértők szerint továbbra is teljesen nyitott kérdés, hogy van-e összefüggés az iráni-amerikai konfliktus eszkalálódása és a mostani tragédia között.

Justin Bronk, a Royal United Service Institute kutatója a Guardiannak azt mondta, hogy inkább tragikus, véletlen egybeesésről lehet szó. A brit lapnak nyilatkozó szakértők szerint ha mégis rakétatalálat érte  a gépet, akkor annak alighanem nyoma is maradt.

UPDATE:

Közép-európai idő szerint ma este Justin Trudeau kanadai kormányfő bejelentette: hírszerzési jelentések alapján a bizonyítékok arra utalnak, hogy a tragédiát egy iráni rakéta okozta, ami valószínűleg tévedésből találta el a gépet. Ugyanezt állítják amerikai lapok titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. Irán ezt a lehetőséget kizárta.

Makro / Külgazdaság A Pentagont is kezdi lebénítani a koronavírus-járvány
Káncz Csaba | 2020. április 3. 16:34
130 millió amerikai szerint a járvány már a biblikus végítélet jele. A Pentagon most szembesül azzal, hogy milyen szintű politikai feszültséget okoz egy atommeghajtású anyahajó legénységének befertőződése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Baljós árnyak tornyosulnak az amerikai munkaerőpiac felett
MTI | 2020. április 3. 16:33
Erőteljesen, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a foglalkoztatottak száma márciusban az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a város már legyőzte a koronavírust
Wéber Balázs | 2020. április 3. 15:52
Vagy legalábbis megnyerte az első komoly csatát.
Makro / Külgazdaság „Nekem erre nincs időm!” - visszaszólt Orbán Viktor a kritikára
MTI | 2020. április 3. 14:55
Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt főtitkárának, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé Twitter-üzenetében.
Makro / Külgazdaság Milyen támogatásra számíthatnak a bérből élők? Összeszedtük a lehetőségeket
Székely Sarolta | 2020. április 3. 14:29
Számos, munkavállalók anyagi helyzetét is érintő javaslat került a kormány elé a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított javaslatcsomagban. Ám még ezeken kívül is hatalmas mozgástere van a kormánynak a támogatásokat illetően. Nagy kérdés, hogy a számos ötlet és példa közül melyiket ülteti át a hazai gyakorlatba a kormány, arra viszont jó esély mutatkozik véleményünk szerint, hogy valamilyen keretek között a bérekhez érkezhet állami támogatás. 
Makro / Külgazdaság A kórházak felkészültek a tömeges megbetegedésekre
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 12:27
Sem a kézszáríró, sem az UV-lámpa nem segít a koronavírus ellen az operatív törzs szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: vezénylik az orvosokat és lefoglaltak 58 hotelt
Vég Márton | 2020. április 3. 11:02
Tömeges járványra készül a kormány: az egészségügyi dolgozókat központilag vezényelhetik az országban és lefoglaltak kollégiumokat, szállodákat, ahova a betegeket tudnák elhelyezni.
Makro / Külgazdaság Itt a forintgyengülés hatása, már 740 forintba kerül az eurolottó
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:13
Az eurojackpot mellett más szerencsejátékok is drágultak a közelmúltban
Makro / Külgazdaság Pánikvásárlások: megvan kik és mit kezdtek el felvásárolni
Székely Sarolta | 2020. április 3. 09:15
A magyar lakosság már február végén a közelgő koronavírus-járvány hatására megejtette a pánikvásárlások első körét. Ez jócskán megdobta a kiskereskedelmi statisztikát. 
Makro / Külgazdaság Új magyarázat a magas olasz halálozási rátára, új negatív rekord a spanyoloknál
Wéber Balázs | 2020. április 3. 08:30
A szokásosnál enyhébb influenzaszezon is hozzájárulhatott a koronavírusos betegek szokatlanul magas halálozási arányához Olaszországban. Spanyolországban ismét csúcsot döntött az egy nap alatt elhunytak száma. Világszerte már több mint egymillió embert diagnosztizáltak a fertőzéssel. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.
Friss
hírlevél