3p

Javier Milei megválasztott argentin elnök úgy gondolhatja, addig kell a gazdasági lépéseket rászabadítania a társadalomra, amíg még él az emberekben a megválasztását követő eufória és letargia.

 

Rendkívüli ülésre akarja összehívni az argentin kongresszust a frissen megválasztott Javier Milei államfő a december 11-ei beiktatása utáni napra – írja a Bloomberg. Nem akar ugyanis egy napot sem habozni azzal, hogy benyújtsa nagy reformcsomagját, aminek célja az argentin gazdaság stabilizálása.

A megválasztása után adott egyik tévéinterjúban arról beszélt, hogy nem várhatnak az intézkedésekről szóló döntésekkel a törvényhozás ülésezésének szokásos, márciusi kezdetéig. Meg kell állítani a jegybank pénznyomtatását, ami fűti az inflációt – emelte ki az egyik legsürgetőbb teendőt. Miután rendbe tetették a központi bank és a kormányzat pénzügyeit – az utóbbi azt jelenti, hogy brutális megszorításokkal, a kiadások kíméletlen lefaragásával helyre billentették a költségvetés egyensúlyát –, elkezdhetik visszaépíteni a pénzváltási korlátozásokat és összefésülni az országban kialakult különböző valutaárfolyamokat.

Milei november közepi megválasztását jól fogadták a piacok: az argentin államkötvények iránti kereslet nőtt. Úgy tűnik, a befektetők megelőlegezik a bizalmat a politikusnak, aki azt ígéri, hogy sokkterápiával vág rendet az állam pénzügyeiben. Ezt a megválasztott elnök azzal nyugtázta, hogy a piaci szereplők láthatóan arra számítanak, hogy profi kormánya lesz Argentínának.

A hátszélre szükség is lesz, miután olyan országban készül csökkenteni az állam szociális kiadásait, amelyben a lakosság 40 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. 

Irány az USA és az IMF

Milei első külföldi útja elnökként az Egyesült Államokba vezet. Először találkozik egy New York-i rabbival. Ez egyfajta szellemi utazás lesz, amelyen köszönetet mond választási győzelméért. Utána következnek a keményebb találkozók.

A megválasztott elnök megbeszéléseket folytat a washingtoni pénzügyminisztérium és a Fehér Ház tisztviselőivel, ám ami fontosabb, a Nemzetközi Valutaalap vezetőivel is. A gazdasági átmenetért felelős elnöki csapatot Luis Caputo, az argentin nemzeti bank korábbi elnöke vezeti, aki természetesen ott lesz Milei delegációjában.

A politikus legkonkrétabb kijelentése az interjúban az volt, hogy kérni fogja az IMF Argentínának nyújtott hiteleinek átütemezését. Szerinte az évekkel ezelőtt indított, 43 milliárd dolláros finanszírozási programot ezzel lehet újra sínre tenni. Elárulta, hogy egyórás telefonos konferenciahívásban egyeztetett céljairól Kristalina Georgievával, az IMF igazgatójával.

„Ma az az első számú célom, hogy Argentína elkerülje a hiperinflációt” – adta meg mondanivalója slusszpoénját. Nem teljesen világos, hogy ezen mit értett, ugyanis az országban több int 140 százalékos a pénzromlás üteme, ami megfelel a hiperinfláció definíciójának. Letette a főesküt, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel megkeresi a megoldást országa gazdasági bajaira.

Ez nem ígérkezik könnyűnek. Elődei egy évszázada próbálkoznak ezzel. Mindent elmond a kihívásról, hogy szarkasztikus közgazdászok szerint gazdasági szempontból négyféle ország létezik a világon: fejlett, feltörekvő, Japán és Argentína.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fokozódó diplomácia - orosz támadások
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 10:01
Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia kulcsszerepbe kerül a gázai háború végén
Káncz Csaba | 2024. március 1. 09:31
Ha (és amikor) egy új, technokrata palesztin vezetés alakul, és az izraeli katonai műveletek megszűnnek a Gázai övezetben, a figyelem újra a Szaúd-Arábia és Izrael közötti megállapodásra fog összpontosulni, amelyet a Biden-kormányzat prominensei továbbra is szorgalmaznak. A Gázában zajló szörnyű pusztítás rámutatott, hogy szükség van egy új békefolyamatra, amelynek középpontjában a palesztinok állnak, amit az Ábrahámi Megállapodások nyilvánvalóan nem tudtak biztosítani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az ipari fordulat?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 09:07
Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.
Makro / Külgazdaság A szolgáltatások exportegyenlege csökkenve nő
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:54
2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások aktívuma 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több az egy évvel korábbinál. 2023-ban a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 11 milliárd eurót ért el, 2,1 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Megugrott az import volumene decemberben
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:35
Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt, jelentte a KSH.
Makro / Külgazdaság A sokkoló tömeghalál Biden szerint is veszélyezteti a tárgyalást
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:52
A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború súlyosbodik: már az EU idei költségvetését is elérte
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:58
Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, többletforrásokat biztosítva elsősorban Ukrajnának. A védeli ipar és a Nyugat-Balkán is jobban jár.
Makro / Külgazdaság A CSAT úgy döntött: Románia nem kér a kínai 5G-hálózatokból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:17
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G-hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek?
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
Makro / Külgazdaság Őrizetbe vették a Novaja Gazeta szerkesztőjét
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 19:21
Vlagyimir Putyin Alekszej Navalnij temetése előtti napon megtartotta évértékelőjét, az Európai Unió nagy többséggel megszavazta, hogy ő a felelős az ellenzéki vezető haláláért. Háborús összefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG