<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mellettük India, Vietnám, Indonézia, Törökország és Banglades szénprojektjeinek leállítására lenne a legnagyobb szükség ahhoz, hogy kivezessük az egyik legszennyezőbb energiaforrást.

Egy sor szénerőmű létesítésétől visszakoztak a világon a 2015-ös párizsi klímaegyezmény megkötése óta. Egy a témában most megjelentetett tanulmány szerint az összes tervezett szénerőmű több mint háromnegyedét vetették el, és 44 ország már egyáltalán nem számol új szénerőmű létesítésével, írja a Guardian a tanulmány alapján.

A jelentés mögött álló klímaügyi csoportok - az E3G, a Global Energy Monitor és az Ember Climated – szerint itt az idő a többi országnak is csatlakoznia ahhoz a 40 országhoz, amely már kötelezettséget vállalt arra, hogy nem használ több szént.

„Még öt évvel ezelőtt is rengeteg új szénerőművet terveztek megépíteni, de ezek többségét végül hivatalosan leállították, vagy szüneteltetik, és valószínűleg nem is fogják megépíteni”

- mondta Dave Jones, az Ember Climated munkatársa.

Egyébként 31 országban vannak jelenleg is üzemelő szénerőművek, ezek közül csak egy leállítása van betervezve. Chris Littlecott, az E3G társigazgatója elmondta, hogy a szén gazdaságossága „egyre kevésbé versenyképes a megújuló energiákhoz képest, miközben megnőtt a kockázata az elavult eszközök miatt”.

A jelentés megállapította, hogy ha Kína, - amely a világ szénerőmű-terveinek több mint feléért felelős -, India, Vietnam, Indonézia, Törökország és Banglades leállítaná a projektjeit, akkor a szénerőművek száma csaknem 90 százalékkal zsugorodna a világban.

Christine Shearer, a Global Energy Monitor programigazgatója és a jelentés társszerzője szerint a COP26 klímacsúcs, melyet novemberben tartanak Glasgow-ban, „remek alkalom arra, hogy a világ vezetői összejöjjenek és elkötelezzék magukat egy olyan világ mellett, ahol nincsenek új szénerőművek”.

A széntüzelés okozta károsanyag-kibocsátás az egyik legkritikusabb kiváltója a klímaváltozásnak. Az ENSZ szerint az évtized végére 79 százalékkal kell csökkennie a felhasználásnak a 2019 -es szinthez képest. A minap viszont több mint 50 ország miniszterei zártak le egy kétnapos találkozót Londonban anélkül, hogy a szén fokozatos kivezetésében teljes egyetértést tanúsítottak volna.

„Azoknak az országoknak, amelyek még új erőműveket terveznek, sürgősen fel kell ismerniük, hogy elkerülhetetlen a széntől való globális elmozdulás, ezzel az új projektek építési költségeit is megsprórolhatják"

- hívta fel a figyelmet Leo Roberts, az E3G kutatója és a jelentés szerzője.

Nem fúj a szél, ég a szén

Ugyanakkor a Deutsche Welle szerint Németország energiamixében az utóbbi időben nőtt a szénenergia aránya, miközben a szélenergiáé csökkent.

A német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) által hétfőn közzétett adatok szerint a "hagyományos" energiaforrásokból származó villamosenergia-termelés 2021 első hat hónapjában 20,9 százalékkal nőtt 2020 első feléhez képest. Összességében a hagyományos energiaforrásokból származó villamos energia - beleértve a szént, a földgázt és az atomenergiát - 2021 első felében a német energiamix 56 százalékát tette ki (így a megújulókból származó energia a maradék 44 százalékot).

A hagyományos források közül a legdominánsabb ráadásul pont a szénenergia volt az első félévben, ez összesen 27 százaléknyit adott ki a német energiamixből - miközben a szélenergia részesedése a tavalyi 29 százalékosról 22 százalékosra zuhant.

Az elemzők szerint ez az időjárás alakulása miatt történt.

Az idén januártól márciusig tartó szélhiány ugyanis meredeken csökkentette a német szélturbinák által termelt villamosenergia mennyiségét. Ezzel szemben a viharos időjárás 2019 és 2020 első negyedévében meredeken növelte a megtermelt villamos energiát.

Németország arra törekszik, hogy a szél, a napenergia, a biogáz és más megújuló energiaforrások nagyobb szerepet kapjanak az energiatermelésben, mivel az ország 2022-re ki akarja vezetni az atomenergiát, 2038-ra pedig le akarja állítani az összes szénerőművét is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Makro / Külgazdaság AUKUS: veszélybe került a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 18:32
Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség
Tiszai Balázs | 2021. szeptember 23. 16:07
A klímakutató az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy már most mennyire kritikus szintre ért a klímaváltozás - de arról is, hogy az azt kiváltó fosszilis energiaipar leszerelése, bár rengetegbe kerül, megéri - anyagilag is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos