BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 25. 08:09

Feszült, de udvarias légkörben zajlott az egyik amerikai helyettes külügyi államtitkár beszámolója szerint szerdán New Yorkban Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov találkozója. Egyértelmű volt a "mélyreható eszmecserén", hogy viták vannak a két ország között - mondta Daniel Fried, az európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettes. Mindazonáltal nem volt kiabálás, asztalcsapkodás; két profi külügyminiszterről van szó - fűzte hozzá a magas rangú külügyi illetékes.

A találkozót abban a szállodában tartották, ahol az amerikai külügyminiszter New York-i tartózkodása alatt megszállt. Rice közölte az orosz külügyminiszterrel, hogy nagy hiba volt Oroszországtól az augusztusi grúziai beavatkozás; ártott Moszkva nemzetközi megbecsülésének. Az amerikai diplomácia irányítója hibának nevezte a két szakadár grúziai terület, Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének orosz elismerését is. Azt mondta, Oroszország súlyos nehézségeket teremtett saját maga számára.

Szergej Lavrov külügyminiszter az ismert orosz álláspontot hangoztatta a kemény bírálatra adott válaszában. A találkozó után a Külkapcsolatok Tanácsa nevű tekintélyes New York-i agytrösztnél azt mondta, Moszkva a legkevésbé sem érzi magát elszigetelve a grúziai események óta.
  
 Kijelentette, hogy alapvető jelentőségűnek tartja az orosz-amerikai együttműködést, de Oroszország egyes földrajzi övezeteket különlegesen fontosnak tart, és "megvédi állampolgárait". Kis időre szükség lesz, amíg a felek visszatérnek a pragmatikus megközelítéshez azután, hogy a nyugat, de főként az Egyesült Államok érzelmi alapon reagált a grúziai orosz intervencióra - mondta. Hozzátette, reméli, hogy a G8-csoport nem válik ezeknek a reakcióknak az áldozatává.

Az orosz és az amerikai külügyminiszter mindössze háromszor beszélt egymással a kaukázusi válság másfél hónappal ezelőtti kirobbanása óta; most először személyesen. Megbeszélésükön a kaukázusi helyzet mellett az iráni és az észak-koreai nukleáris programról esett szó.

Juscsenko nem teketóriázna 
Ha Moszkva támadna, veszni hagynák Kelet-Európát
Durvul a vádaskodás: oroszgyűlölőnek tituláják Rice-t 
Bush: nem hagyom bedőlni a világot

MTI

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
hírlevél