<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az orosz hadsereg mellett Putyin birodalmi álmait is szét fogják zúzni, és ez jó hír a nyílt társadalmak és a világ számára, írja Soros György egy friss publicisztikájában.

Véleménycikkben foglalta össze Soros György magyar származású milliárdos üzletember meglátásait az elmúlt hetek legfontosabb eseményeiről. A Project Syndicate oldalon megjelent írását Soros azzal kezdi, hogy az egy hónappal ezelőtt – nem mellesleg az Orbán-kormány külpolitikája számára jelzésértékűen magyar részvétel nélkül megtartott – Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián elmondott beszéde óta

„megannyi figyelemreméltó esemény történt – és történt nagyon gyorsan –, hogy érdemes összevetni az előrejelzéseimet a valósággal”.

A müncheni beszédben Soros hosszan foglalkozott a klímaválság kérdésével, rámutatva hogy miközben „két kormányzati forma harcol a világ feletti uralomért, civilizációnkat az a veszély fenyegeti, hogy összeomlik a klímaváltozás feltartóztathatatlan folyamatának hatására”. Mostani írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy müncheni beszéde óta a sarkkörön túl a sokéves átlagnál 20°C fokkal melegebb hőmérsékleteket mértek, és ez további aggodalmakra adhat okot a grönlandi jégtakaró olvadásának sebességével kapcsolatban.

A nyílt társadalmak is nyerhetnek az ukrajnai háború kedvező végkifejletével? Soros György Brüsszelben 2017-ben Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet
A nyílt társadalmak is nyerhetnek az ukrajnai háború kedvező végkifejletével? Soros György Brüsszelben 2017-ben Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Kétségbeesett Putyin, ugrásra kész exszovjet tagállamok

Sokkal optimistább hangot üt meg azonban Soros György az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A világszerte a „nyílt társadalom” ügyét támogató üzletember szerint az iráni drónok, illetve a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-zsoldoshaderő bevetése ősszel-télen meg tudta állítani az ukrán előrenyomulást és védekezésre kényszerítette az ukrán hadvezetést. Azonban Prigozsin térnyerését nem nézték jó szemmel a moszkvai katonai és politikai vezetés Putyin alatti szintjein, így megvonták tőle a támogatást, és most megfelelő utánpótlás nélkül kell felőrölnie erőit a bahmuti harcokban.

Így aztán Soros úgy véli, hogy valóra válhat a müncheni jóslata, miszerint az ukránok számára az addig beérkező nyugati fegyverekkel „ablak nyílik” egy sikeres tavaszi ellenoffenzívára.

„Természetesen tudatában vagyok, hogy számos hitelt érdemlő írás jelenik meg, amelyek a háborúról az általam felvázoltnál sokkal sötétebb képet festenek. Hogyan lehet ezeket összeegyeztetni az én optimista nézeteimmel? Csak úgy, hogy feltételezzük egy sikeres dezinformációs kampány működését a háttérben”

- fogalmaz Soros a háború állásáról, aztán azzal folytatja, hogy szerinte Putyin kétségbeesetten szeretne tűzszünetet kötni, de ezt nem akarja beismerni, Hszi Csin-ping kínai elnök is ezt a megoldást támogatná. Biden amerikai elnök viszont nem fog kapni az alkalmon, hogy a tűzszünetről tárgyaljon, mivel többször is ígéretet tett arra, hogy Amerika nem fog az ukránok akarata ellenére, a hátuk mögött egyeztetni a fegyvernyugvásról.

„A volt szovjet birodalomhoz tartozó országok, amelyek tűkön ülve várják függetlenségük kinyilvánításának lehetőségét, alig várják az orosz haderő szétzúzását Ukrajnában. Azon a ponton Putyin a felújított orosz birodalomról szőtt álmai szerte fognak foszlani, és többé már nem fognak veszélyt jelenteni Európára”

- folytatja Soros, aki szerint az orosz imperializmus veresége messzire ható következményekkel fog járni a világ többi része számára, majd sorait így zárja:

„Hatalmas megkönnyebbülés lesz ez a nyílt társadalmak számára, illetve óriási problémákat fog okozni a zártaknak. A legfontosabb azonban, hogy lehetővé fogja tenni a világ számára, hogy a legnagyobb problémára, a klímaváltozásra összpontosítson.”

Makro / Külgazdaság Bukik-e a bulikirálynő? Fontos választások lesznek ma Finnországban
Wéber Balázs | 2023. április 2. 05:44
Parlamenti választásokat tartanak ma az észak-európai országban. A kormányzó szociáldemokraták fej fej mellett állnak a konzervatívokkal és a nacionalistákkal – azaz nyitott kérdés, hogy megtarthatja-e posztját Sanna Marin, a feltörekvő nők generációjának vitatott példaképe.
Makro / Külgazdaság Rosszul áll az orosz vezérkari főnök szénája?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 19:01
Egy háborúellenes rajzot közzétevő lány édesapját börtönbüntetésre ítélték a közösségi médiában közzétett posztjai miatt.
Makro / Külgazdaság Az arab tavasz óta nem történt ilyen látogatás
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 17:40
Fejszál Mekdad szíriai külügyminisztert fogadta egyiptomi kollégája. A látogatás célja nem ismert, de lehet, előkészítik Szíria visszavételét az Arab Ligába.
Makro / Külgazdaság Nemzetközi katonai konfliktust generálhat Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszéde?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 16:39
Anatolij Vasszerman, az orosz Állami Duma képviselője is reagált Orbán Viktor péntek reggeli rádiós beszélgetésére, melyben a kormányfő arról beszélt, nem sok választja el az Európai Uniót attól, hogy vezetői Ukrajnába küldendő békefenntartókról kezdjenek beszélni. A képviselő reméli, a magyar csapatok csak Kárpátaljára vonulnának be.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: „még élek, láthatják”
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 14:55
A katolikus egyházfőt hörghuruttal kezelték, szombaton tért vissza a klinikáról a Vatikánba. a tervek szerint jelen lesz a nagyheti szertartásokon, és személyesen mondaná el húsvéti üzenetét, valamint adná az Urbi et Orbi áldást.
Makro / Külgazdaság Kihúzta a gyufát a NOB-nál az ukrán kormány
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 12:56
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mellett Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének vezetősége is a sportba történő beavatkozásnak minősítette, hogy az ukránok bojkottálják azokat a selejtezőket, ahol orosz és fehérorosz versenyzők is pályára lépnek.
Makro / Külgazdaság IMF-hitelt kapott Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:37
A 15,6 milliárd dolláros hitelprogram első üteme a pénzügyi stabilitást, a második a szerkezeti átalakítást és gazdasági növekedést célozza.
Makro / Külgazdaság Még a Kreml is beleremegett Orbán Viktor pénteki rádiós mondataiba
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:08
Moszkva rendkívül veszélyesnek tartja a békefenntartók bevetésének még a felvetését is.
Makro / Külgazdaság Lehet egyszámjegyű az infláció az év végére? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 10:49
Legfrissebb adásunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly kollégánkkal, Vég Márton újságíróval beszélgetett.
Makro / Külgazdaság Megint incidens történt Kína és Tajvan között, Caj Jing-ven elnök szerint a nagyhatalom provokál
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 09:44
Kínai vadászgépek és egy drón lépte át a szárazföldet a szigettől elválasztó szoros középvonalát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG