BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. április 20. 13:44

A gyorsuló ütemben terjedő járvány, a megroppant rubel és a padlón vergődő tőzsde aláássa Putyin népszerűségét. Míg a társadalom felső 10 százaléka uralja az ország vagyonának 87 százalékát, addig az országos közegészségügyi válság közepette a kórházak harmadában még folyóvíz sincsen. Káncz Csaba jegyzete.

Oroszországban már nyolcadik napja dönt napi rekordokat az új koronavírus fertőzöttek száma, tegnapra elérve összesen a 42 853-at, 361 halottal. A korábbi nemzeti válságokkal szöges ellentétban Putyin elnök feltűnően passzív magatartást tanúsít és inkább a regionális kormányzókra tolná a felelősséget. Egyes elemzők szerint az elnök amiatt aggódik, hogy a népszerűtlen kijárási tilalom még mélyebbre taszíthatja személyes népszerűségét, amely már amúgyis 2013 óta nem látott szinten (63 százalék) tanyázik.

Rossz időzítés

A régiók kormányzói viszont nincsenek elragadtatva a nyakukba szakadt óriási felelősségtől és az utóbbi hetekben sorra adták be a felmondásukat Arhangelszk, Kamcsatka, Jamalo-Nyenyec és a Komi régióban. Putyin visszahúzódása az óriási ország egyes, nem-orosz többségű régióiban is turbulenciákhoz vezetett. Ramzan Kadirov, Csecsenföld ura egyenesen lezáratta a régió határait, nem törődve az orosz miniszterelnök, Mihail Misusztyin ellenkezésével sem.

Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tárgyal a helyi önkormányzatok vezetőivel a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián 2020. április 8-án. MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tárgyal a helyi önkormányzatok vezetőivel a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián 2020. április 8-án. MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

A járvány Putyin számára politikailag érzékeny időpontban ütött be. Rákényszerítette ugyanis arra, hogy elhalassza a népszavazást az alkotmánymódosításról - márpedig ez nyitná meg az utat Putyin számára a hatalom megtartásához 2024 után is, akár 2036-ig. De akárcsak hazánkban, az ellenzéknek egyelőre nincsen megfelelő ellenjelöltje. Tatjana Sztanovaja, a Carnegie Moscow Center elemzője szerint hacsak egy mély válság nem kényszeríti Putyint a közalkalmazotti fizetések és a nyugdíjak kifizetésének több havi elhalasztására, újraválasztása ebben a helyzetben biztosnak tűnik.

Rubel a padlón, FDI eltűnt

Putyin számára nem igazán jó hír, hogy míg Japán a GDP-je 20 százalékának megfelelő gazdaságélénkítő csomagot jelentett be, az USA pedig 10 százaléknak megfelelőt, addig Moszkva csupán az orosz GDP 1,5 – 2 százalékát kitevő csomaggal tudott előállni. Putyin április 15-én jelentett be a KKV-k számára alkalmazottanként havi 50 ezer forintnak megfelelő támogatást április és május hónapra. 850 milliárd forintnak megfelelő központi támogatást kapnak a régiók büdzséi, a légitársaságok pedig 100 milliárdnak megfelelőt. Valóban, az Aeroflot minden nemzetközi járatára felfüggesztette a jegyeladásokat egészen augusztusig.

Pontosan egy hónapja az orosz jegybank bejelentette, hogy az alapkamatot 6 százalékon tartja, egyben 6,3 milliárd dolláros hitelcsomagot jelentett be 4 százalékos kamaton a KKV-k számára. Moszkva bizony nem szórhatja a pénzt, mert bár az 565 millárd dollárt kitévő deviza- és aranykészletei és a 150 milliárd dolláros nemzeti vagyonalapja stabilitást adnak, az első negyedévben gyakorlatilag nem folyt be az országba külföldi működőtőke – csupán 200 millió dollár jött, holott tavaly ugyanebben az időszakban ez elérte a 10,3 milliárdot. Az olajárak összeomlása miatt a rubel idén a világ egyik legrosszabbul teljesítő devizája, miközben az orosz tőzsde sem tud felállni a padlóról.

Putyin számára figyelmeztető jel, hogy a polgárok 44 százaléka szerint jobban tenné, ha a mandátumának lejártakor, 2024-ben eltűnne a színről. Egy múlt havi felmérés szerint pedig az oroszok 50 százaléka igenis alternatív politikusokat akar látni és 62 százalékuk szerint az ország elnökére korhatárt kell bevezetni. A közembernek láthatóan kezd elege lenni olyan ordító társadalmi igazságtalanságokból, hogy míg a társadalom felső 10 százaléka uralja az ország vagyonának 87 százalékát, addig egy friss jelentés szerint az orosz kórházak harmadában nincsen folyóvíz és 40 százalékában nincsen központi fűtés sem.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Utazási szigorításokat vezet be a kormány - itt az országok besorolása
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 11:34
Belföldön nem lát okot korlátozásra a kormány, de a beutazást megszigorítják. Románia sárga kategóriába került, Horvátország nem esik korlátozás alá - egyelőre. 
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza Gulyás Gergely bejelentését
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
hírlevél