<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A gyorsuló ütemben terjedő járvány, a megroppant rubel és a padlón vergődő tőzsde aláássa Putyin népszerűségét. Míg a társadalom felső 10 százaléka uralja az ország vagyonának 87 százalékát, addig az országos közegészségügyi válság közepette a kórházak harmadában még folyóvíz sincsen. Káncz Csaba jegyzete.

Oroszországban már nyolcadik napja dönt napi rekordokat az új koronavírus fertőzöttek száma, tegnapra elérve összesen a 42 853-at, 361 halottal. A korábbi nemzeti válságokkal szöges ellentétban Putyin elnök feltűnően passzív magatartást tanúsít és inkább a regionális kormányzókra tolná a felelősséget. Egyes elemzők szerint az elnök amiatt aggódik, hogy a népszerűtlen kijárási tilalom még mélyebbre taszíthatja személyes népszerűségét, amely már amúgyis 2013 óta nem látott szinten (63 százalék) tanyázik.

Rossz időzítés

A régiók kormányzói viszont nincsenek elragadtatva a nyakukba szakadt óriási felelősségtől és az utóbbi hetekben sorra adták be a felmondásukat Arhangelszk, Kamcsatka, Jamalo-Nyenyec és a Komi régióban. Putyin visszahúzódása az óriási ország egyes, nem-orosz többségű régióiban is turbulenciákhoz vezetett. Ramzan Kadirov, Csecsenföld ura egyenesen lezáratta a régió határait, nem törődve az orosz miniszterelnök, Mihail Misusztyin ellenkezésével sem.

Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tárgyal a helyi önkormányzatok vezetőivel a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián 2020. április 8-án. MTI/AP/Szputnyik/Alekszej DruzsinyinVlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tárgyal a helyi önkormányzatok vezetőivel a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián 2020. április 8-án. MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

A járvány Putyin számára politikailag érzékeny időpontban ütött be. Rákényszerítette ugyanis arra, hogy elhalassza a népszavazást az alkotmánymódosításról - márpedig ez nyitná meg az utat Putyin számára a hatalom megtartásához 2024 után is, akár 2036-ig. De akárcsak hazánkban, az ellenzéknek egyelőre nincsen megfelelő ellenjelöltje. Tatjana Sztanovaja, a Carnegie Moscow Center elemzője szerint hacsak egy mély válság nem kényszeríti Putyint a közalkalmazotti fizetések és a nyugdíjak kifizetésének több havi elhalasztására, újraválasztása ebben a helyzetben biztosnak tűnik.

Rubel a padlón, FDI eltűnt

Putyin számára nem igazán jó hír, hogy míg Japán a GDP-je 20 százalékának megfelelő gazdaságélénkítő csomagot jelentett be, az USA pedig 10 százaléknak megfelelőt, addig Moszkva csupán az orosz GDP 1,5 – 2 százalékát kitevő csomaggal tudott előállni. Putyin április 15-én jelentett be a KKV-k számára alkalmazottanként havi 50 ezer forintnak megfelelő támogatást április és május hónapra. 850 milliárd forintnak megfelelő központi támogatást kapnak a régiók büdzséi, a légitársaságok pedig 100 milliárdnak megfelelőt. Valóban, az Aeroflot minden nemzetközi járatára felfüggesztette a jegyeladásokat egészen augusztusig.

Pontosan egy hónapja az orosz jegybank bejelentette, hogy az alapkamatot 6 százalékon tartja, egyben 6,3 milliárd dolláros hitelcsomagot jelentett be 4 százalékos kamaton a KKV-k számára. Moszkva bizony nem szórhatja a pénzt, mert bár az 565 millárd dollárt kitévő deviza- és aranykészletei és a 150 milliárd dolláros nemzeti vagyonalapja stabilitást adnak, az első negyedévben gyakorlatilag nem folyt be az országba külföldi működőtőke – csupán 200 millió dollár jött, holott tavaly ugyanebben az időszakban ez elérte a 10,3 milliárdot. Az olajárak összeomlása miatt a rubel idén a világ egyik legrosszabbul teljesítő devizája, miközben az orosz tőzsde sem tud felállni a padlóról.

Putyin számára figyelmeztető jel, hogy a polgárok 44 százaléka szerint jobban tenné, ha a mandátumának lejártakor, 2024-ben eltűnne a színről. Egy múlt havi felmérés szerint pedig az oroszok 50 százaléka igenis alternatív politikusokat akar látni és 62 százalékuk szerint az ország elnökére korhatárt kell bevezetni. A közembernek láthatóan kezd elege lenni olyan ordító társadalmi igazságtalanságokból, hogy míg a társadalom felső 10 százaléka uralja az ország vagyonának 87 százalékát, addig egy friss jelentés szerint az orosz kórházak harmadában nincsen folyóvíz és 40 százalékában nincsen központi fűtés sem.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Makro / Külgazdaság Afrika megrendült biztonsági helyzete – válaszúthoz érkezett a kontinens
Káncz Csaba | 2021. szeptember 16. 18:19
Nigéria és Etiópia óriási, multi-etnikus területének összetartásával küszködik, miközben Nyugat-Afrikát puccsok rázzák meg. A kontinens biztonsági helyzetét évtizedekre el fogja dönteni, hogy az afrikai szervezetek most miként kezelik ezeket az kihívásokat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos