<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A demokraták démonizáló kampánya kevés embert érdekelt Virginiában, ellentétben a republikánusok pragmatikus témaválasztásaival. Youngkin ügyesen távol tartotta Trumpot a kampányától, hogy minél több mérsékelt szavazót tudjon begyűjteni. Káncz Csaba jegyzete.

Biden elnök hanyatló népszerűségére és Donald Trump esetleges visszatérésére is reflektálhat az 54 éves republikánus Glenn Youngkin kormányzóvá választása az eddig demokrata vezetésű Virginiában. Győzelmét azonban leginkább egy helyi kultúrharcnak köszönheti.

Joe Biden és mögötte Terry McAuliffe egy október végi demokrata gyűlésen a virginiai Arlingtonban. Fotó:  CNNJoe Biden és mögötte Terry McAuliffe egy október végi demokrata gyűlésen a virginiai Arlingtonban. Fotó: CNN

Még a The New York Times is a demokratákra mért csapásként értékelte, hogy Virginia "elesett": 50,7 százalékkal republikánus politikust választottak az állam kormányzójává, riválisa, a demokrata párti Terry McAuliffe 48,6 százalékot kapott. A keleti parti államban lejárt Ralph Northam demokrata kormányzó mandátuma, és az ottani törvények szerint nem indulhatott újra.

Egy évvel a félidős választások előtt nagy figyelem kísérte a virginiai kormányzóválasztást, egyrészt Joe Biden elnök hanyatló népszerűsége, másrészt a tavaly megbuktatott Donald Trump lehetséges visszatérése miatt. A republikánusok jövőre a szenátust és a képviselőházat is vissza akarják szerezni a baloldaltól, márpedig megfigyelők szerint a virginiai választás az ország hangulatát vetíti előre.

Az iskolaügy dönthetett

A volt elnök természetesen aktívan támogatta Youngkint a kampányban, és McAuliffe, sőt maga Biden is igyekezett Trumphoz kötni riválisát, ő azonban érdekes módon tartotta a távolságot Trumptól, a mérsékelt szavazókat akarta megcélozni, és kampányában elsősorban az adókra, a bűnözésre és egy helyi oktatásügyi kultúrharcra fókuszált.

Youngkin győzelmét nagyban segítették azok a szülők, akik élesen ellenezték, hogy szülői hozzájárulás nélkül lehessen "progresszív" tartalmú, érzékenyítő órákat tartani az iskolákban. Youngkin maga is családapaként szerepelt a kampányban, és messzemenően kiállt a felháborodott szülők mellett.

Trump úgy érzi, ő győzött

Amerikában a közoktatás minden kormányzóválasztásnál kiemelt téma. Virginiában azonban különösen nagy hullámokat vert az a kérdés, hogy lehessen-e az állami iskolákban kiskorúaknak LMBTQ-érzékenyítő foglalkozásokat tartani a szülők tudta és beleegyezése nélkül. McAuliffe-ra visszaütött, hogy nyíltan kiállt emellett, sőt, utolsó nyilvános vitájukon ki is mondta: "nem gondolom, hogy a szülőknek kellene megmondaniuk az iskoláknak, mit tanítsanak".

Az egyre sűrűsödő jelek szerint visszatérésre készülő Donald Trump mindenesetre szinte magának vindikálta a republikánus politikus győzelmét. "Még csak kampányolnom sem kellett Youngkinért, mert McAuliffe megtette helyettem. Köszönjük a MAGA (Make America Great Again, Tegyük Amerikát Ismét Naggyá) szavazóinak, hogy nagyszerűen szerepeltek!" - írta közleményében a volt elnök.

Rossz kampánystratégia

Az eredmény – abban a szövetségi tagállamban, amelyet kényelmes, 10 százalékos többséggel hozott el Biden egy éve – rendkívül rossz hír a demokrata pártnak a 2022-es félidős választások előtt. Alig 9 hónappal Joe Biden beiktatása után az elnöki tevékenységével elégedettek aránya a CNN felmérése szerint 38 százalékra olvadt. Ennél talán még fontosabb, hogy a „nem-pártszavazók” körében ez 32 százalékra zuhant, márpedig ettől a csoporttól nagyban függ majd a jövő évi kongresszusi választás kimenetele.  

A demokraták egyértelműen rossz kampánystratégiát választottak és heteken keresztül Youngkint lojalista Trump-katonának állították be, sőt egyszer „Trumpkinnak” csúfolta McAuliffe. A héten pedig azt állította, hogy a volt elnök részt fog venni Youngking kampányzáróján – ami hamis hírnek bizonyult.

A demokraták démonizáló kampánya kevés embert érdekelt, ellentétben a republikánusok pragmatikus témaválasztásaival: az emelkedő benzinárak, a vakcinázási kötelezettség és az iskolai tanrend megmozgatta az átlagemberek fantáziáját. Youngkin ügyesen távol tartotta Trumpot a kampányától, hogy minél több mérsékelt szavazót tudjon begyűjteni.

Nem látni a belháború végét

McAuliffe veresége a teljes demokrata pártra kivetül. Az elmúlt hónapokban a Covid-fertőzöttek számának átmeneti megugrása, a kabuli kivonulás szégyene és a megugró infláció katasztrofális hatással járt. A demokrata párt balszárnya és a progresszív szárny közötti folyamatos belháború eközben súlyos árnyként vetült Biden elnökségére.

A virginiai vereséget a pártnak ébresztőként kell felfognia. Csak egy egységes párt képes arra, hogy megakadályozzák egy év múlva a kongresszus két házában a vereséget.

Sokkal valószínűbb azonban, hogy a két szárny különböző tanulságot von le a vereségből. A baloldali szárny azt állítja majd, hogy a vereség oka a baloldali fordulat hiánya, holott arra Biden a kampányidőszakban ígéretet tett. A mérsékeltek viszont a túldimenzionált államtól tartanak. A vita tehát tovább folyik és a párt egy még nagyobb vereségbe szaladhat bele egy év múlva. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló