<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A demokraták démonizáló kampánya kevés embert érdekelt Virginiában, ellentétben a republikánusok pragmatikus témaválasztásaival. Youngkin ügyesen távol tartotta Trumpot a kampányától, hogy minél több mérsékelt szavazót tudjon begyűjteni. Káncz Csaba jegyzete.

Biden elnök hanyatló népszerűségére és Donald Trump esetleges visszatérésére is reflektálhat az 54 éves republikánus Glenn Youngkin kormányzóvá választása az eddig demokrata vezetésű Virginiában. Győzelmét azonban leginkább egy helyi kultúrharcnak köszönheti.

Joe Biden és mögötte Terry McAuliffe egy október végi demokrata gyűlésen a virginiai Arlingtonban. Fotó:  CNNJoe Biden és mögötte Terry McAuliffe egy október végi demokrata gyűlésen a virginiai Arlingtonban. Fotó: CNN

Még a The New York Times is a demokratákra mért csapásként értékelte, hogy Virginia "elesett": 50,7 százalékkal republikánus politikust választottak az állam kormányzójává, riválisa, a demokrata párti Terry McAuliffe 48,6 százalékot kapott. A keleti parti államban lejárt Ralph Northam demokrata kormányzó mandátuma, és az ottani törvények szerint nem indulhatott újra.

Egy évvel a félidős választások előtt nagy figyelem kísérte a virginiai kormányzóválasztást, egyrészt Joe Biden elnök hanyatló népszerűsége, másrészt a tavaly megbuktatott Donald Trump lehetséges visszatérése miatt. A republikánusok jövőre a szenátust és a képviselőházat is vissza akarják szerezni a baloldaltól, márpedig megfigyelők szerint a virginiai választás az ország hangulatát vetíti előre.

Az iskolaügy dönthetett

A volt elnök természetesen aktívan támogatta Youngkint a kampányban, és McAuliffe, sőt maga Biden is igyekezett Trumphoz kötni riválisát, ő azonban érdekes módon tartotta a távolságot Trumptól, a mérsékelt szavazókat akarta megcélozni, és kampányában elsősorban az adókra, a bűnözésre és egy helyi oktatásügyi kultúrharcra fókuszált.

Youngkin győzelmét nagyban segítették azok a szülők, akik élesen ellenezték, hogy szülői hozzájárulás nélkül lehessen "progresszív" tartalmú, érzékenyítő órákat tartani az iskolákban. Youngkin maga is családapaként szerepelt a kampányban, és messzemenően kiállt a felháborodott szülők mellett.

Trump úgy érzi, ő győzött

Amerikában a közoktatás minden kormányzóválasztásnál kiemelt téma. Virginiában azonban különösen nagy hullámokat vert az a kérdés, hogy lehessen-e az állami iskolákban kiskorúaknak LMBTQ-érzékenyítő foglalkozásokat tartani a szülők tudta és beleegyezése nélkül. McAuliffe-ra visszaütött, hogy nyíltan kiállt emellett, sőt, utolsó nyilvános vitájukon ki is mondta: "nem gondolom, hogy a szülőknek kellene megmondaniuk az iskoláknak, mit tanítsanak".

Az egyre sűrűsödő jelek szerint visszatérésre készülő Donald Trump mindenesetre szinte magának vindikálta a republikánus politikus győzelmét. "Még csak kampányolnom sem kellett Youngkinért, mert McAuliffe megtette helyettem. Köszönjük a MAGA (Make America Great Again, Tegyük Amerikát Ismét Naggyá) szavazóinak, hogy nagyszerűen szerepeltek!" - írta közleményében a volt elnök.

Rossz kampánystratégia

Az eredmény – abban a szövetségi tagállamban, amelyet kényelmes, 10 százalékos többséggel hozott el Biden egy éve – rendkívül rossz hír a demokrata pártnak a 2022-es félidős választások előtt. Alig 9 hónappal Joe Biden beiktatása után az elnöki tevékenységével elégedettek aránya a CNN felmérése szerint 38 százalékra olvadt. Ennél talán még fontosabb, hogy a „nem-pártszavazók” körében ez 32 százalékra zuhant, márpedig ettől a csoporttól nagyban függ majd a jövő évi kongresszusi választás kimenetele.  

A demokraták egyértelműen rossz kampánystratégiát választottak és heteken keresztül Youngkint lojalista Trump-katonának állították be, sőt egyszer „Trumpkinnak” csúfolta McAuliffe. A héten pedig azt állította, hogy a volt elnök részt fog venni Youngking kampányzáróján – ami hamis hírnek bizonyult.

A demokraták démonizáló kampánya kevés embert érdekelt, ellentétben a republikánusok pragmatikus témaválasztásaival: az emelkedő benzinárak, a vakcinázási kötelezettség és az iskolai tanrend megmozgatta az átlagemberek fantáziáját. Youngkin ügyesen távol tartotta Trumpot a kampányától, hogy minél több mérsékelt szavazót tudjon begyűjteni.

Nem látni a belháború végét

McAuliffe veresége a teljes demokrata pártra kivetül. Az elmúlt hónapokban a Covid-fertőzöttek számának átmeneti megugrása, a kabuli kivonulás szégyene és a megugró infláció katasztrofális hatással járt. A demokrata párt balszárnya és a progresszív szárny közötti folyamatos belháború eközben súlyos árnyként vetült Biden elnökségére.

A virginiai vereséget a pártnak ébresztőként kell felfognia. Csak egy egységes párt képes arra, hogy megakadályozzák egy év múlva a kongresszus két házában a vereséget.

Sokkal valószínűbb azonban, hogy a két szárny különböző tanulságot von le a vereségből. A baloldali szárny azt állítja majd, hogy a vereség oka a baloldali fordulat hiánya, holott arra Biden a kampányidőszakban ígéretet tett. A mérsékeltek viszont a túldimenzionált államtól tartanak. A vita tehát tovább folyik és a párt egy még nagyobb vereségbe szaladhat bele egy év múlva. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG